Növénykezelési gyorstalpaló paneltündéreknek

Nyilván nem mindenki kétbalkezes a növényeket illetően, egyesek például egészen hatékonyan képesek életben tartani zöld lakótársaikat. Na, ez a cikk nem is nekik szól! Mi olyanoknak szeretnénk segíteni, akiknek igenis problémát okoz virágaik gondozása. Meglátogattunk három virágboltot, ahol számos jó tanáccsal lettünk gazdagabbak. 

hirdetés

Növénytartás felelősségteljesen

Tájékozódj lakásod fekvéséről, nézd meg milyenek a fényviszonyok, hová tudnád elhelyezni a zöldeket, és gondold át mennyire vagy lelkiismeretes. Ha ezekre a kérdésekre mind megvan a válasz, akkor keresd meg a megfelelő virágokat!

A virágzó növények, mindig fényigényesebbek zöldellő társaiknál, de (főleg nyáron) fokozottan kell figyelnünk arra, hogy őket se tegyük ki közvetlen napsugárzásnak. Továbbá vannak növények, mint például a fikusz, yukka vagy az azálea, melyek érzékenyek a huzatra, így válassz szélvédett helyet nekik.

növény, kaktusz

Öntözz jól!

Igen gyakori hiba, hogy elmarad az öntözés, ám a túlgondozás még nagyobb kárt tud okozni. Az intenzív melegben 1-2 dl víz egyszerre elegendő lehet egyszerre.

– Persze van olyan növényfajta, amely ezt nem igényli, de alapvetően érdemes minden növényt alulról, tálból felszívatni, úgy hogy a cserepet pár percre ellepje a víz. Így elegendő ritkábban öntözni. Mindig ellenőrizzük a kaspót, sose hagyjunk locsolás után pangó vizet benne, mivel azt egyik növény sem szereti, és a gyökerek rohadásnak indulhatnak.” –mutatott rá Varga Tünde, a Beauty flower munkatársa.

A leveleken lévő por ellen a zuhanyoztatás vagy a permetezés jó megoldás lehet, de magát virágot nem szabad bevizezni, mert attól befoltosodik vagy elrohadhat.

Kelemen Vera a BlumArt Kft. munkatársa rámutatott a tápoldatozás fontosságára is:

– Tápoldatokat érdemes használni, de tudjuk, hogy a különböző típusokban másfajta tápanyagok vannak. Nem szabad túladagolni, nyári időszakban havi egyszeri tápoldatozás elég, télen lehet ritkábban is, nem szabad túlnyomnunk a növényeket. Érdemes figyelni a jelzésekre, és ha nem tudjuk azokat értelmezni, akkor meg lehet kérdezni a virágboltokban, hogy mit jelentenek. Mi szoktunk ilyesmiben segíteni.

Vészjósló jelek

Amikor puhul a levél, annak oka lehet a túlöntözés vagy valamilyen rothadásos betegség. A levelek száradása arra utal, hogy száraz a levegő, ha pedig világosodik a levél, vagy megnyúlik a növény, akkor kevés lehet a fény. Kártevőket találtunk? Gyorsan mossuk le szappanos vízzel és vegyünk irtószert, amivel kezelhetjük, és mennyiben egyik növényünkön élősködőket vagy gombás betegségre utaló jeleket tapasztalunk, mindenképpen távolítsuk el a többi közeléből, mielőtt megfertőzzük azokat is. A penészes földet pedig azonnal el kell távolítani!

Ültess, ha muszáj!

Eleve megterhelő a növényeknek, ha új környezetbe kerülnek, így nem tanácsos azonnal átültetni őket, ezzel mindig várjunk pár hónapot.

Az elsődleges jel, hogy itt az idő a műveletre, amikor cserép alján láthatóvá válik a növényünk gyökérzete. Ilyenkor emeljük ki a teljes földgumót és helyezzük új, maximum 2 mérettel nagyobb cserépbe. Ne morzsoljuk le a földet, mert megsérülhet a gyökérzet, csak öntsük fel új földdel a hézagokat.Vásárláskor óvakodjuk a tömör földektől, ezek az elsődleges okai a föld penészedésének.

ültetés, növény, kertészkedés

Fontos, figyelj oda!

A Paloma virágbolt munkatársai egy nagyon sarkalatos pontra hívták fel a figyelmünket: kisbaba, állat esetén arra is nagyon kell ügyelni, hogy a környező növények ne legyenek veszélyesek. Szerencsére az üzletek többségében az eladók jelezni szokták ha valami mérgezőt készülünk vásárolni, ám azért a biztonság kedvéért érdemes rákérdezni magunktól is!