Őrizd meg a családi békét!

Az elmúlt néhány nap időjárás tekintetében ránk hozta a frászt, ezért elgondolkodtunk azon, mit lehet kezdeni a gyerekekkel a vakáció alatt, ha odakint épp tombol az ősz. Az unatkozó csemetéknél nincs rosszabb, ezért próbáltunk összeszedni néhány beltéri játékot.  

hirdetés

Persze meglehet, hogy a gyerek teljesen jól elvan egymaga, vagy a testvérek közösen játszanak, legóznak, gyöngyöt fűznek, rajzolgatnak csendesen a szoba egyik sarkában. Ám ha mégsem, akkor szükség lehet némi kreativitásra!

1. Szalagozd fel a lakást!

Némiképp veszélyes a felnőttekre nézve, de a kicsik biztosan jól fognak szórakozni, és bár csöndben biztosan nem lesznek közben, legalább egy irányba tereljük a figyelmüket. Fogjunk krepp-papírt (vagy fonalat, bármit, amit ki lehet feszíteni, kötni) és a lakás szűkebb részeiben rögzítsük a falra úgy össze-vissza, hogy csúszni, mászni, hajolgatni kelljen a csíkok között. Ha kész, indulhat a lézerlabirintus. Aki leszakít egy csíkot, az bizony kiesett.

lézerjáték

2. Így repül a papírrepcsi!

Bár a papírból hajtogatott járművekkel sok kárt nem lehet tenni a lakásban, azt tanácsoljuk, ne közvetlenül a nagyi porcelánkészlete elé erősítsük fel a “céltáblát”. A játék meglehetősen szűk költségvetésű, nem kell hozzá más, csupán egy nagyobb kartonlap, olló, filc és papír a repülőhöz. A lényeg, bár valószínűleg a fotó nem szorul magyarázatra, hogy a gyerkőcök beletaláljanak a kivágott lukakba.

3. Sátortábor

Talán nem annyira mozgalmas játék, de működhet. Ha van elég helyünk a nappaliban, vagy a gyerekszobában, akkor állítsuk fel a strandra szánt szélsátrat (vagy építsük egyet magunk) és rendezzünk a gyerekeknek igazi táborhangulatot. Készíthetünk nekik tábortűz utánzatot (kicsit szerényebb kivitelben is megteszi), körbevehetjük őket szobanövényekkel, plüss állatokkal stb. Ehhez persze nem árt, ha többen vannak, a szülőkkel kevésbé izgalmas ilyesmit játszani.

repülő
balra: papírrepülős játék; jobbra: “tábortűz”

4. Izzadjon, csak az a gyerek! 

Mondanánk, hogy pont az ilyen napokon jó alternatíva a Wii és az Xbox, de akinek van, annak nyilván magától is eszébe jut használni. Ezek a játékok legalább igényelnek némi mozgást szemben az okostelefon és a számítógép nyomkodásával. A beltéri focit, tollast, vízibomba csatát ugyanis – a gyerekek nagy szomorúságára – nem szokták díjazni a felnőttek. A tánc vagy a jó öreg székes játék jó alternatíva lehet – habár utóbbit többen jó játszani. A kicsik egy része különösen élvezni fogja a “házibulit”, ha videóra vesszük, és utána megnézheti magát tánc közben.

bújócska

5. Egy jó társas?

Persze, tudjuk: rendkívül nyilvánvaló ötlet, de azért néha elfelejtkezünk róla, hogy mik lapulnak a szekrényben. Szóval kevésbé jó időben talán a mai gyerekeket is leköti valamilyen társasjáték. Ám ha mégsem lenne otthon semmi izgalmas, akkor érdemes segítséget kérni a pécsi Bendegúz Gyermekzugban. 

6. Bújócska

Úgyszintén ősrégi játék, de megéri előrángatni. Főleg a kisebbeket köti le huzamosabb ideig, de esetenként a nagyobbaknak is szórakoztató lehet. Futkosni sem feltétlenül kell hozzá, viszont nagyon izgalmas minél átverősebb búvóhelyeket találni.