Otthonszülés: vajon megéri a kockázat?

A közvélemény sokszor még szektás hókuszpókuszként tekint az otthonszülésre, holott egyre szigorúbb szakmai szabályok vonatkoznak a szülést vezető bábákra is. Pécsen évente mindössze tíz magzat jön világra szervezett módon intézményen kívül, mivel sokan félik a módszert, a kórházi tárgyi eszköz-, illetve infrastrukturális hiány miatt felelőtlen divatként bélyegzik az otthonszülést. Utánajártunk a tényeknek és tévhiteknek. 

hirdetés

Nem meglepő, hogy ilyen kevés az otthon született csecsemő, hiszen Pécsen például nincs olyan szülész-nőgyógyász, aki vállalná az otthoni környezetben levezényelt szülést. A téma nem is lehetne aktuálisabb, a napokban ítélték két év börtönre Geréb Ágnest, az otthonszülés neves hazai alakját. Az orvost két szülés közbeni halálesetért is felelősségre vonták, a hivatalos vád gondatlanságból elkövetett emberölés volt. A két év szabadságvesztés mellett tíz évre hivatásától is eltiltották.

Ma már teljesen legálisan szülhetünk otthon, de szigorúak a szabályok

Egy 2011-es kormányrendelet értelmében teljesen legálisan szülhetünk otthon, amennyiben a kifejezetten szigorú rendelet minden pontjának megfelelünk. A szabályozás személyi és tárgyi feltételekhez köti az otthonszülést: kötelező a szakember jelenléte, aki lehet szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy egészségügyi főiskolai végzettségű bába, ezenkívül egy újszülött-ellátásban járatos gyermekgyógyász is kell, hogy lássa az újszülöttet.

Dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense elmondja, hogy a rendelet egyik legfontosabb pontja, hogy 20 percen belül megközelíthető távolságban legyen egy háttérintézmény. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen a biztonságos szállítás, a diagnózis felállítása és adott esetben a műtét elvégzéséhez való előkészületek akár meg is duplázhatják ezt az időt, ami a magzat szempontjából végzetes kimenetelű is lehet.

A körülmények tehetik kockázatossá

– Az otthonszülés nem a szakmai gyakorlat miatt kockázatos, hanem a szövődmények elhárítására szolgáló körülmények, rendelkezésre álló tárgyi feltételek hiánya miatt. Általában nem arra vagyunk berendezkedve otthon, hogy egy ilyen beavatkozásnak szolgáljunk helyszínéül – teszi hozzá a szakember. Egyébként mindenféle előzetes, a várandósság alatt fellépő kóros állapot kizárja az otthonszülést; legyen az koraszülés, előzetesen méhen végzett műtét vagy fekvési rendellenesség, de például a diabétesz, vagy a várandós kora is kizárhatja ezt a lehetőséget.

– A szigorú rendelet miatt azoknak a köre, akiknél az otthonszülés esélye adott, viszonylag szűk – mondja a szakember, ezért a komplikációkat az esetek nagy többségében a rendelet sikeresen kiszűri, a tragédia igen ritka.

Sok a tévhit, a közvélemény szektás hókuszpókuszként tekint még az otthonszülésre

Bóni Tünde, intézménytől független bába elmondja, hogy egy édesanyának olyan helyszínt kell választania a szüléshez, ahol biztonságban érzi magát és babáját. Magyarországon a mai számadatok szerint a várandósok kevesebb mint egy százaléka választja otthonát a szülés helyszínének.

– Sokan vakmerő, meggondolatlan divatnak tartják az otthonszülést, holott a bábai protokollnak igen szigorú, tudományos alapú szakmai szabályai vannak, éppúgy ahogy a kórházi protokollnak – mondja el Bóni Tünde. Hozzáteszi, hogy a törvényi, szakmai feltételeknek maradéktalanul teljesülniük kell ahhoz, hogy az otthonszülés megvalósuljon. Tavaly Pécsen tizennyolc tervezett otthonszülés helyett tizenkettő valósult meg, a maradék hat esetben, a baba testi és lelki egészsége miatt döntött a szakember vagy az édesanya úgy, hogy kórházban szülessen meg a magzat.

A kórházban sem a csempe színe vagy a függöny mintája határozza meg a szülési élményt, ahogy otthon sem. A biztonság, elsősorban a baba testi és lelki biztonsága az első szempont intézményen kívüli szülésnél is.

Bóni Tünde szerint a szülést nem jó irányítani, mert csakis az édesanya érzi azt, hogy mit kíván tőle a szülés – például testhelyzetet, vagy nyomást a kitolási szakban – és így van a legnagyobb esély arra, hogy a baba a legkevesebb komplikációval, legkönnyebben jöhessen világra. Ehhez a bába vagy a szülész-nőgyógyász szakmai jelenléte biztosítja a megfelelő hátteret. – Mindez nem úgy történik, hogy a bába azt mondja az édesanyának, hogy csináljon, amit akar, hanem követi őt egy intenzív szakmai jelenléttel, és folyamatosan ellenőrzi, hogy a folyamat egészséges mederben halad-e. Ha úgy látom – mondja a szakember –, hogy kiléptünk az egészséges mederből, akkor inkább bemegyünk a kórházba még időben, akkor is, ha utóbb kiderül, hogy mindezt fölöslegesen tettük.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szervezett otthonszülések tíz százaléka végződik kórházban, valamint az otthonszülések 1-4 százalékában van szükség császármetszésre, míg a kórházban levezetett szülések majdnem 40 százaléka császármetszéssel végződik.

Így vélekedtek a szülők

A Facebookon is megszólaltak a témában, a legtöbb anyuka is azt mondta, hogy nem éri meg kockáztatni az otthonszüléssel, hiszen a gyermek élete a legfontosabb. Volt, aki azt mondta: „három gyerekem van. Kórházban, választott orvossal születtek. Talán a harmadik volt komplikációmentes. Az első kórházban is necces volt, nekem. A második a babának. Nem kockáztatnék. Egy kedves barátnőmet idézve, a terhesség célja nem a háborítatlan, fantasztikus élményű szülés, hanem az egészséges gyerek”. Más viszont azt mondta, hogy két kórházi szülés után neki nem a kockázatmentesség és a biztonság jut eszébe a kórházakról, épp a választott orvos miatt, aki ünnepnapon nem igazán szívesen dolgozik.

Hirdetés