Óvodai beíratás: nagy szeretettel várják a gyerekeket Pécsett!

A legtöbb családban az óvodába lépés az első olyan élethelyzet, amikor a gyermek a családi fészekből átlép az intézményi nevelésbe. Ez nagyon nagy változás mind a gyermek, mind a szülők számára. Hogy hány lurkót írattak be szeptember 1-ével a pécsi önkormányzati fenntartású óvodákba, az cikkünkből kiderül. 

hirdetés
Uránia Mozi

– Óvodapedagógusként elsődleges feladatunknak tartjuk, hogy megtámogassuk a családokat abban, hogy ez a folyamat zökkenőmentesen valósuljon meg. Egy új kaland részesei lehetünk együtt: a gyermek, a szülők és az óvónénik, dadus nénik. Ez egyszerre izgalmas, ugyanakkor az új helyzet miatt félelmetes is. Szeretnék megnyugtatni minden szülőt, hogy valamennyi óvodai dolgozó nagy szeretettel és odafigyelő gondoskodással várja a kicsiket és nagyokat egyaránt óvodáinkban – mondta Hirdiné Deák Diána, a Városközponti Óvoda vezetője lapunknak.

Mint megtudtuk, Pécsett az önkormányzati fenntartású óvodákban a beíratásra április 26-28. között volt lehetőség: a pandémiás helyzetre való tekintettel elektronikus úton, e-mailben benyújtott szándéknyilatkozattal és telefonon történő jelentkezéssel valósult meg az óvodai beíratás. Óvodakötelessé egyébként azok a gyermekek váltak, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik a 3 életévüket, illetve az annál idősebbek.

„Minden óvodában lehetőség volt arra, hogy a szülők megkeressék az óvodavezetőt, választ kapjanak a felmerülő kérdésekre. Számtalan telefonbeszélgetésre, levélváltásra került sor. Hiányzott ugyan a személyes találkozás, ennek ellenére gördülékenyen zajlott a beiratkozás”

– árulta el az óvodavezető.

Hozzátette, sajnos a járványhelyzet miatt elmaradtak azok az óvodai programok, melyek révén a szülők ismerkedhettek volna a leendő kiscsoportos óvodapedagógusokkal, az óvodák programjaival, felszereltségével, környezetével.

– Ebből kifolyólag nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a szülők betekintést nyerhessenek az óvodák mindennapi életébe, programjaiba, megismerhessék az intézmények pedagógiai alapelveit, egyéni arculatát, specialitásait. Az intézmények weboldalán, Facebook-oldalán ismerkedhettek az érdeklődők az óvodákkal. Bemutatkozó kisfilmek, videók készültek, hogy felkeltsük a szülők érdeklődését, megmutassuk, hogy milyen színesek a mindennapjaink, mennyi élményben részesülnek a gyermekek – fejtette ki Hirdiné Deák Diána.

Elárulta továbbá: a Kormányhivatal óvodakötelességi nyilvántartása alapján látszik, hogy az előző évhez képest 240 fővel kevesebb az idén az a létszám, akik szeptember 1-ével meg kell, hogy kezdjék az óvodai életüket. A beiratkozási adatokat figyelembe véve a 2021/22-es nevelési évben 160 óvodai csoporttal kezdődik az óvodai nevelés, ez 3 csoporttal kevesebbet jelent, mint jelenleg. Ezen adatok alapján a csoportok átlaglétszáma 20 fő.

– Az óvodáink befogadó intézmények, így az óvodás korú sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását is biztosítjuk. Az óvoda kezdése előtt a védelmi intézkedések betartása mellett törekszünk arra, hogy az óvodakezdéssel kapcsolatos szülői tájékoztatás megvalósuljon. Változatlanul biztosítjuk a szülőket arról, hogy az önkormányzat által fenntartott óvodákban magas színvonalú szakmai tevékenység és élménygazdag programok mellett gondoskodunk a kisgyermekekről, biztosítjuk a személyiségfejlődésüket, képességeik kibontakoztatását, az iskolai életre való felkészítésüket – mondta végül a szakember.

Kiemelt képünk illusztráció.