Paleo, nem paleo? Akkor ez mi?

Nagyon boldogan tapasztaltuk, hogy a város legújabb bisztrójában, a Kistányérban van paleolit menü is. Éljen, éljen, nem kell otthon bajlódni a főzéssel! Csakhogy amint megnéztük a konkrét kínálatot, szomorúan nyugtáztuk, hogy nem igazán felel meg a paleolit étrend szabályainak.

hirdetés

Mi is a paleolit étrend?

Az étrendet pártoló szakemberek szerint a civilizációs betegségek kialakulásáért főként az étkezésünk tehető felelőssé, hiszen az ember szervezete alapvetően nem a mostani élelmiszerekre van kódolva. A paleolit életmód lényegében visszatérés őseink táplálkozásához. Az étrend elég szigorú szabályokat tartalmaz, tiltólistán van a cukor, a gabona, a burgonya, a hüvelyesek, a tej és tejtermékek, a magas omega-6- és transzzsírtartalmú margarinok, főzőolajok.

[frame]

“A paleo modellje a velünk élt és élő természeti népek táplálkozása, életmódja. Ők mentesek a civilizációs betegségektől: nem szív- és érrendszeri vagy autoimmun betegségekben halnak meg, hanem fertőzésekben, sérülésekben, végelgyengülésben. Ennek fő oka az, hogy csak olyasmit fogyasztanak, amihez sok százezer vagy millió év alatt alkalmazkodott az emberi faj. Azaz csak alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak (nem esznek gabonaféléket, burgonyát, rizst, cukrot), nem fogyasztanak a szervezet számára evolúciós értelemben idegen fehérjéket (pl. tejet, glutént, a hüvelyesekben található lektineket), nem használnak növényi olajokat. És végül: mértékletesen táplálkoznak.”

Korábbi interjúnk Szendi Gáborral, a paleolit étrend atyjával itt olvasható.

[/frame]

 

Mit kínál ehhez képest a Kistányér?

A Kistányér egy szimpatikus új hely és még paleo menüjük is van, de jó! – gondoltuk elsőre. Igaz, jóval drágább (890 Ft) a normál “A” (490 Ft) és “B” (650 Ft) menünél, de hát fő az egészség. Felcsaptuk a hely Facebook-oldalát és meglestük, mit ajánlanak. A tegnapi kínálat első fogása húsleves volt durumtésztával és csirkeszárny burgonyakrokettel. Hát a krumpli nem tilos? A mai ajánlat cukorborsó krémlevessel indul, ami a paleolit étrend szempontjából kétszeresen is melléfogás: hüvelyes zöldség krémleves formájában, vagyis valamiféle tejtermékkel sűrítették vélhetően.  Ajjaj, itt nem lesznek boldog neo-ősember vendégek! A második vadas szelet burgonyagombóccal – megint az a fránya krumpli és a vadas szószban is ott van az olaj és a liszt.

 

 

És íme, a magyarázat

A helyet felhívtuk. Volt is magyarázat. Megtudtuk ugyanis, igaz, hogy nem lehet burgonyát és hüvelyest enni, de ők azért teszik bele mégis a menübe, mert azt olvasták több blogon is, hogy egyből úgysem lehet elhagyni minden tiltólistás ételt. Ráadásul a szervezetnek is időre van szüksége az átálláshoz. Hogy micsoda? Nem értjük az indoklást, de sebaj. Ezek szerint ők azt tűzték ki célul, hogy a törzsvendégeket szépen lassan szoktatják rá erre a diétára? És akkor vajon pár hét múlva eltűnnek az alapanyagok közül a tiltólistás élelmiszerek? De akkor miért hívják paleolitnak? Sajnos úgy gondoljuk, hogy ez egyszerűen a butuskának vélt diétázó fogyasztók megtévesztése. Csalódottak vagyunk.

 

 • András

  Kedves Pécsma!
  Ahogy a telefonban is mondtam,(bemutatkozás nélkül hivott fel),tanuljuk mi is ezt az étrendet,nem egyszerű átállni a konyhának is arra amit hosszú évek során megtanult, törekszünk arra, hogy minél jobban megfeleljúnk ennek az étrendnek!
  Köszönöm a cikket!
  András

 • Márk

  Kedves Lilla !
  Már bocs, de ez egy baromság. Ami nem gluténmente annak semmi köze nincs a paleo étrendhez. Tudom, hogy vannak már ilyen-olyan irányzatok, de ezek sokszor nevükben is megkülönböztetik magukat (pl.: Primal Blueprint elnevezésű étrend , ahol hangsúlyozzák a különbségeket pl. : tejterméket fogyasztása annak akinek ezzel nincs gondja, de a paleohoz tartozónak vallják magukat). A gluténmentesség azonban minden irányzatban közös, lehet, h született valami nevében paleo irányzat ami megengedőbb, de attól még, hogy ráakasztjuk ezt a nevet, még nem lesz paleo, ahogy az étterem paleo menüje sem az. Egyébként nem tudom, hogy milyen skandináv “kitalálóról” van szó , de pl. Lindebergen nagyon csodálkoznék , ha így lenne, mert ő nem csak természeti népeknél csinált kutatásokat, hanem városi svéd emberek részvételével kutatta és igazolta a paleo étrend jótékony hatásait a “normál” nyugati és a mediterrán étrenddel szeben. Nem tudom, h hol olvastál ilyen baromságot, amit írtál , de van pár tippem: origo, index, kiskegyed….
  A nemzetközi paleo “mozgalom” nagy hatású véleményformálói (orvosok, biokémikusok, biológusok) között semmilyen jele nincs az étrend “felpuhításának” . A glutén mentesség és a gyorsan felszívódó szinhádrátok kerülése az alapja az egésznek. A teljes kiörlésű gabonák nagy része meg mindkettő feltétel miatt tiltott. Szóval lehet, h ezt megengedhetőnek tartja valaki, de akkor az már nem paleo étrend. (ez olyan mintha egy gulténre allergiás ember gluténmentes étrendjébe bele akarnánk tuszkolni egy kis durumtésztát, mert az azért vmivel egészségesebb. ..)

 • Lilla, Márknak

  Nemzetközi szinten a paleo ma már nem azt a bornírt, egyoldalú diétát jelenti, amit Szendi Gáborék képviselnek. Az irányzat skandináv kitalálói revideálták tarthatatlan nézeteiket a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tejtermékek mellőzéséről, és a húsevésből is viszavettek. Szóval nyugodj meg, a paleo fejlődik, még ha a kőkorból is veszi az ihletést.

 • Márk

  Ez tudatos megtévesztés, ennek semmi köze a paleo étrendhez. Durum tészta? WTF?
  Bár az igazi palosokat nem hiszem, hogy megtéveszti, mert mindenhol nézzük, hogy mi van az ételben, összetevőkben, de azért mégis csak felháborító, hogy a tájékozatlan embereket, akik csak hallomásból tudnak a paleoról, félrevezeti ezzel.

 • mariann63

  Szegény pécsi paleozni kívánók!:((

 • hahaha

  hát ez kínos