Pécsi nők, akik (belső)térben gondolkoznak

Amikor személyiségjegyeinket, stílusunkat vagy küldetésünket szeretnénk megmutatni irodánk vagy otthonunkon keresztül, de egyedül nem boldogulunk ennek kifejezésében, akkor biztosan számíthatunk a azokra a szakemberekre, akik a lakó- és munkaterek személyre szabásának szentelték életüket. Három, egymáshoz közel álló, de különböző szakmát képviselő, lakásbelsők tervezésével és kivitelezésével foglalkozó pécsi hölggyel beszélgettünk küldetésükről.

hirdetés

[box title=”Az enteriőr tervező” box_color=”#c2a8b8″ title_color=”#2c0c1c”]

Vátyi Erika enteriőr tervező tinédzserként komoly kihívás elé állította családját, mivel akár apró szobáról vagy nappaliról volt szó, Erika állandó késztetést érzett az átrendezésükre. Ennek ellenére a közgazdasági pályát választotta. A fordulópontot lakásának megtervezése jelentette, ahol gyakorlatilag a tartófalakon kívül mindent a saját ízlésének megfelelően szabott újjá. Ez volt az az élethelyzet, amely világossá tette számára valódi hivatását. Így visszaült az iskolapadba és kitanulta a szakma csínját-bínját.

Ezt követően 5 évig építette vállalkozását és megszerezte a megfelelő szakmai tapasztalatot, míg végül úgy döntött, hogy 2014-ben főállását hátrahagyva a szenvedélyének szenteli életét. Az általa képviselt stílus modern, elegáns és kifinomult. Persze minden esetben a megrendelő személyiségének stílusjegyeit tekinti irányadónak, amelyeket átfogó válaszelemzés és rengeteg beszélgetés és konzultáció alapján határoz meg. Erika minden megbízásánál alapjaitól gondolja és értelmezi újra a tereket, helyiségkapcsolatokat, funkciókat. Imádja a tervezés kreatív részeit, a konkrét termékek, színek és textúrák megfogalmazását és a modern dizájntermékeket.

Mostanában épp egy elhagyott gyárépület loft (ipari) stílusban való feldolgozását tartaná izgalmas kihívásnak, akár iroda vagy lakás tervezéséről lenne szó.  [/box]

Vátyi Erika Interior Design - Villányi passzív ház 3D
Vátyi Erika legújabb munkáinak egyike

 

[box title=”A lakberendező” box_color=”#dbeaae” title_color=”#3b462f”]

A Susi Lakberendezést Kotvász Márta, vagyis Susi jelenti, aki 25 éve tevékenykedik lakberendezőként. Susi képzettsége szerint magyar-német szakos tanár, aki eredetileg könyvtárosként helyezkedett el, majd építész férje támogatásával került közel a lakberendezéshez.

A fegyelmet és feszített munkatempót kívánó szakma szerinte 90%-ban pszichológia, 10%-ban mesterség, így együtt számára a létező legjobb életpálya! Susi úgy véli, neki nem feladata stílusirányokat meghatározni. Ügyfeleit megismerve el kell nyerni bizalmukat és meg kell látni az átalakítandó térben rejlő lehetőségeket. Munkájában sok a tanítás, hiszen a megrendelők igényeit figyelembe véve terelni kell őket, feltárva a lehetőségeket, elmondva a színek és technikák következményeit, megmagyarázva a kérdésekre adható válaszokat.

Nem szívesen nyúl vissza régi megoldásokhoz, hiszen az új emberek és új feladatok új igényeket támasztanak – mindig az adott megrendelőre kell szabnia a teret. Tapasztalatból dolgozik és nem rutinból. Számára a legörömtelibb, ha végigvihet egy projektet a tervezéstől a kivitelezésen át a befejezésig, lépésről lépésre. Susi szerint a konzultáció és a munkafolyamatban való személyes jelenlét vezet a lehető legtökéletesebb végeredményhez.[/box]

Susi lakberendezés
Kotvász Márta- Susi Lakberendezés
[box title=”A belsőépítész” box_color=”#e8e7d4″ title_color=”#000000″]

Ajtonyi Rita belsőépítész elkötelezettsége már a középiskolás éveire visszanyúlik, hiszen építőipari szakközépiskolában kezdte pályáját. Fiatal lányként foglalkoztatták az osztálytársai által tervezett épületek belső terei, így egyenes út vezetett az építészmérnök szakra. Folyamatosan képzi magát, legutóbb a BME posztgraduális képzésén a belsőépítészetben jelentős szerepet játszó színrendszerekről és színharmóniákról szerzett átfogó tudást, ezzel párhuzamosan pedig dolgozik mérnöktanári végzettsége megszerzésén.

Rita úgy látja, a megrendelők mindig tudják, hogy mit akarnak, van egy kialakult világuk, amelyet a jó tervező sok konzultáció és beszélgetés után megismer. A kliensek életvitele, szokásai nagyban befolyásolják a tervezést, de a 2-3 alkalmas bemutatótermi látogatás is sokat segít az ízlésviláguk feltérképezésében. Fontos aspektus, hogy hazánkban egy lakás vagy iroda 5-10 évre készül, így a kivitelezésnek és anyaghasználatnak is időtállónak kell lennie, bele kell férnie a költségvetésbe és nem utolsó szempontként tetszenie kell a kliensnek, így elmondható, hogy a belsőépítészeti tervezés egy nagyon komplex feladat.

Rita stílusjegyei határozottak, de egyáltalán nem erőszakosak, nagy alázattal áll hozzá a munkához, a megrendelői igényekhez. Kedveli az Armani-féle minden erős bázisszínnel jól mutató gres színt – amely átmenet a hideg szürke és a meleg, de unalmas bézs között – akár burkolat, szőnyeg vagy tapéta formájában. Szereti a rejtett világítást, a gipszkarton álmennyezetet, de a kedvenc része a munkában a kivitelezésnek az a fázisa, amikor kezd alakot ölteni az új otthon és felkerülnek a burkolati elemek, helyére kerül minden anyag és a megrendelő is örömmel látja nagyban a bemutatótermi mintákat.[/box]

Ajtonyi Ritamontazs
Ajtonyi Rita belsőépítész munkája