Perelhet a gyereked egy szelfi miatt

Közös pancsolás a kádban újszülött gyermekeddel? Pillanatok, amiket nem lehet kihagyni szelfi nélkül, a legtöbb esetben pedig a közösségi hálón köt ki a felvétel. Arról viszont senki nem tájékoztat, hogy ha később a gyerkőcnek nem tetszik a pucér felvétel, akár kártérítést is követelhet anyucitól. Durván hangzik, mégis vannak ilyen esetek.

hirdetés

Személyiségi jogai a 18 év alattiaknak is vannak, amibe – többek között – a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog is beletartozik. Ha a sértett beleegyezése nélkül kerül fel a világhálóra a felvétel, legyen az gyerek vagy felnőtt, jogsértést követ el.

Bizarr, mégis így van

Tehát adott egy meghitt családi pillanat, egy-két kivillanó babatestrész a közösségi oldalon, és máris jogsértő lehet az ügy. Ha a gyermek később rábukkan a közösségi oldalon a képre, és igazolni tudja, hogy azt jogtalanul, az ő beegyezése nélkül töltötte fel gyanútlan édesanyja, a Polgári törvénykönyv szerint joggal követelhet kártérítést. Feltéve, ha bizonyítani tudja azt is, hogy 1 évesen nem bólintott rá a szelfi elkészülésére.

baba, szelfi, fotó, gyerek, anya, család, fénykép

A Polgári törvénykönyv szerint aki a személyiségi jogainak megsértéséből eredően kárt szenved, az a jogellenesen okozott károkért követelheti a jogsértőtől kárának megtérítését. Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia pécsi munkajogi és Európa-jogi szakjogász szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a gyermek akár most, akár később tudja igazolni, hogy a róla készített kép közzététele a személyiségi jogait megsértette, akkor attól, aki felhasználta és közzétette a fotókat, sérelemdíjat követelhet.

Az, hogy a sérelemdíj mértéke mekkora lesz, befolyásolhatja az eset körülménye, a jogsértés súlya, ismétlődő jellege, a felróhatóság mértéke, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatása.

Ebből sejthetjük, hogy a sérelemdíj nem lehet egy hatalmas összeg, hiszen egy facebookos babafotó még keveseknél akasztotta ki a biztosítékot, mégis egyre több felelőtlen anyuka fotója kering az interneten, néhány nem kívánt pucér részlettel, amit esetleg a gyermek később sérelmezhet.

14 éves kor felett perelhet csak

Ha 14 éves kor alatti gyermek személyiségi joga sérül, ő még nem szállhat szembe a szülővel a bíróság előtt, ám a 14. életévét már betöltött, a 18. életévét még be nem töltött gyermek a személyiségi jogát akár egyedül, a szülők nélkül is érvényesítheti a bíróságon.

baba, szelfi, fotó, gyerek, anya, család, fénykép

Persze nagyon nehéz elhinnünk, hogy egy csecsemőként meztelenül lefényképezett gyermek 13 évvel később bírósághoz fordulna sérelemdíjért, mégis lehet rá példa, hogy a dühös tini perre megy anyucival.

Dr. Bíró Balázs ügyvéd elég kevés esélyt lát erre, egyrészt azért, mert nem lehet megjósolni, hogy milyen szabályozások lesznek öt vagy tizenöt év múlva, másrészt pedig azért, mert nehéz eldönteni egy néhány éves gyermekről, hogy valóban nem járult hozzá a képfelvétel elkészítéséhez. Egyébként a jogszabály ugyanúgy vonatkozik egy kétéves, vagy éppen egy tizenkét éves gyermekre, így természetesen a személyiségi jogai kisgyermekeknek is vannak – erre érdemes vigyáznunk.

Persze a helyzet ugyanúgy érvényes a felnőttekre, akikről tíz vagy húsz évvel ezelőtti kompromittáló kép kerül fel a világhálóra. Ezért érdemes türtőztetni magunkat az ilyen fotók megosztásától, hátha azt a gyerek sérelmezi.