Pillanatok alatt meg lehet fázni

Na, nem a strandon, a negyven fokban, hanem az irodában, a lakásban, vagy az autóban. Bár minden szezon elején visszatérő téma, hogy óvatosan azzal a légkondival, mégis gyakran találkozni krehácsoló, tüsszögő, krákogó emberekkel. Figyeljünk oda, mert a klíma nemcsak megfázást, hanem komolyabb betegségeket is okozhat! 

hirdetés

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre rossz hatással vannak, de elsősorban a légzőrendszerünkre és a vérkeringésünkre veszélyesek. Az ideális hőmérséklet megítélése pedig elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése változó lehet, attól függően ki mennyire érzékeny.

[note note_color=”#e5f3c4″]

Fontos!

Ha autózás közben klímát használunk, és tudjuk, hogy nemsokára megérkezünk, akkor a számított érkezés előtt 6-8 perccel kapcsoljuk ki a légkondit, a ventilátort pedig állítsuk a legmagasabb fokozatra, hogy a meleg külső levegő le tudja szárítani a hőcserélőn kicsapódott vizet. Ezzel csökkenteni lehet a baktériumok, gombák kialakulásának, szaporodásának lehetőségét.[/note]

klíma, légkondi

A klíma okozhat fülfájást, kiszáríthatja a szemeket, valamint az orr nyálkahártyáját, amely így támadási felületté válik a vírusok számára. Nem megfelelő beállítása és tisztasága esetén pedig komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket is, mert a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés.

Emellett természetesen alaposan meg lehet fázni a klímától. Nem jó ugyanis, ha a hűtött helyiség hőmérséklete és a külső hőmérséklet között 4-6 foknál nagyobb a különbség, de a legtöbb helyen ezt nem tartják be, és ennél jóval lejjebb tekerik a termosztátot.  Ha a kánikulából izzadva lépünk be egy túlhűtött hivatalba, gyorsan nyári megfázás, fül vagy torokgyulladás lehet a vége. Megelőzés gyanánt nem árt, ha irodánkban tartunk magunknál egy kardigánt a legmelegebb napokon is.

A nyári meghűlésen kívül azonban súlyos betegségeket is okozhat a klíma. Épp ezért a berendezés hőcserélő lamelláit és porszűrőit rendszeresen takarítani kell.

Legionellosis

A betegségnek két formája van: az atípusos legionella pneumonia (legionárius betegség) és a Pontiac-láz. Atípusos pneumonia esetén 2-10 lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehézlégzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet. Különösen az alkoholisták, krónikus tüdőbetegségben szenvedők fogékonyak a betegségre, illetve annak súlyos kimenetelére. A legionellosis másik változatát az ún. Pontiac-lázat, enyhébb tünetek, 1-3 nap lappangási időt követően jelentkező fejfájás, izomfájdalmak, rossz közérzet, csekély légúti tünetek jellemzik tüdőgyulladás nélkül. A diagnózis fontos részét képezi, a baktérium kitenyésztése a testnedvekből és a vérből. A kezelés során széles spektrumú antibiotikumot kell használni.

megfázás

Szisztémás gombafertőzés

A gombafertőzés igen gyakori probléma lehet, de ebben az estben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének. A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsólégúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antignek kimutatása. Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. A kezelést minél hamarabb el kell indítani, mivel nem kezelt esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.