Praktikák a könnyebb ébredéshez

Közeledik az ősz, hamarosan azt vesszük észre, hogy amikor felébredünk, még sötét lesz. Persze ez odébb van, de sokan még nyáron is nehezen kelnek ki az ágyukból, pláne egy hét közepi munkaszüneti nap vagy a nyaralás után. Javaslunk pár tippet a hétalvóknak, akik utálják a reggeleket, hátha így nekik sem kell minden napot kínkeservesen kezdeni.

hirdetés

Az ébresztő hangja és ideje

Legtöbben már nem vekkert, hanem telefont használnak ébresztőként, amin szerencsére különböző hangok közül válogathatunk. Mindenkinek más jön be, valaki a riasztószerű, más az andalító hangokra esküszik. Utóbbi abból a szempontból jobb választás, hogy nem pattan ki tőle azonnal a szemed (és nem ugrik ki a szíved), hanem nyugodtan, lassan ébredsz fel.

ébred, reggel

A szundi funkciót sem véletlenül találták ki, használd ki a lehetőséget. Állítsd pár perccel korábbi időpontra az ébresztőt, mint amikor tényleg fel kellene kelned, így megengedhetsz magadnak még egy kis plusz lustálkodást.

Evés-ivás

A reggeli tényleg a nap legfontosabb étkezése, ne lógd el! Ha nem akarsz ezzel molyolni, akár előre is összedobhatsz magadnak előző este egy szendvicset, de egy pohár joghurt, müzli is megfelelő és nem kell hozzá főzéssel kezdeni a napot. A rostokban gazdag ételek jó választásnak minősülnek, és egy laktató reggeli után kiegyensúlyozottabb lesz az energiaszinted napközben. Ha rendszeresen és megfelelően reggelizel, sokkal hamarabb magadhoz fogsz térni és aktívabb leszel.

reggeli étel

A kávé ébredés utáni élénkítő hatásáról vitatkoznak, de az biztos, hogy sokaknak elengedhetetlen a reggeli fekete. Ezt helyettesítheted teával, esetleg kakaóval is – utóbbi egy fél reggelivel is felér, ami az energiatartalmát illeti. Ezeknél is fontosabb, hogy minden reggel igyál meg egy nagy pohár vizet, ami frissítően hat és beindítja az anyagcseréd.

Zuhany

Nem mindenki akar ezért korábban kelni, de egy gyors zuhany nagyon frissítő lehet. Ha igazán vagány vagy, akkor langyos vagy annál kicsivel hidegebb vizet engedsz magadra, illetve egy frissítő illatú, aromaterápiás tusfürdő is sokat segít.

Mozgás

Bár a reggeli sport nagyon egészséges, ráadásul már a nap elején letudhatod a mozgást, sokaknak nem fér bele komolyabb sporttevékenység az idejébe munka előtt. Ezért ezt inkább hétvégére javasoljuk, azonban hétköznap is jól teszed, ha nyitott ablaknál átmozgatod a tested néhány nyújtógyakorlattal. Élénkítő hatású, felpezsdíti a vérkeringésedet és jót tesz az ízületeknek is.

reggeli torna

Biológiai óra

Ha mindig össze-vissza kelsz fel, a szervezetednek nehéz lesz megszoknia a reggeleket – mindegy, mikor indul pontosan a nap. Ahhoz, hogy az a bizonyos biológiai órád megfelelően beálljon, fontos, hogy nagyjából ugyanakkor kelj minden nap. Ezért hétvégén se aludd át a fél napot, ha jót akarsz magadnak. Ha a szokásosnál 1-2 órával többet alszol, az már kellően pihentető, de nem fogsz tőle ellustulni.