Praktikus tippek a gyerekszobába

A legtöbb ember nem is gondolná, mégis a gyermekek szobájának kialakítása az egyik legösszetettebb feladat egy családi ház vagy lakás berendezése során. A családtagok közül a gyermekek igényei, szokásai és személyisége az, amelyik a leggyorsabban változik. Vátyi Erika, az Equell Enterieaur lakberendezője ad hasznos tippeket, hogy ne kelljen kétévente teljesen felújítani a gyerekszobát.

hirdetés

Átgondolt berendezés

Gondoljunk csak bele, mekkora alapterületre van szüksége egy csecsemőnek, hogy lesz szüksége egyre nagyobb ágyra, ahogy cseperedik egyre több funkcionális berendezésre, az érdeklődési kör bővülésével egyre több dologra. A gyermekek ízléséről már ne is beszéljünk, győzzük követni, hányszor alakul át a gyermek rajongása újabb és újabb színek, játékok, vagy mesefigurák iránt.

gyerekszoba
A fali matricák és a cserélhető kallantyúk mind jó szolgálatot tesznek

A gyermekszobák berendezését a változó igényeken túl a nagyon összetett funkció is nehezíti. A gyerekek az alváson túl jellemzően itt játszanak, tanulnak, ráadásul sokszor még itt fogadják a kis pajtásokat is. Tehát egyszerre kell, hogy egy helyiség megfeleljen a hálószoba, a gardrób, a tanulószoba, a nappali és a játékszoba funkcióinak is, amelyek ráadásul idővel változó arányban játszanak szerepet a gyermekek életében. Az is nagyon gyakori, hogy egy-egy szobán két vagy több testvér osztozik, eltérő koruk és nemük pedig csak fokozza a feladat komolyságát – hívja fel a figyelmet Vátyi Erika.

Ha nem szeretnénk egy-két évente új bútorokat vásárolni, érdemes jól átgondolni, és megtervezni a gyerekszobát már a kezdetek kezdetén, és utána elegendő lesz pár évente egy-egy kisebb „ráncfelvarrás” is – mutatjuk a tippeket!

Equell Enterieur gyerekszoba látványterv 2014
A “lebegő” íróasztal nagyon praktikus kelléke a gyerekszobának

Funkció

Nagyjából csak a gyerekágy és a kisszék az, ami egyértelmű cserére szorul a gyerekek növekedésével, a többi bútorelem mind használható marad, vagy igazítható az előállt új igényekhez. Például a mai trendnek megfelelő „lebegő”, azaz falra szerelt íróasztal alacsonyabbra szerelve eleinte alkalmas a kicsik rajzolásához, az asztal pedig később megemelve ugyanúgy használható lesz, mikor már iskolába mennek, a tanuláshoz.

Az alapanyagok

A bútorokat érdemes jó minőségű anyagokból készíttetni vagy ilyet vásárolni, hogy bírják a gyermeki figyelmetlenségek strapáját. Itt gondolok a bútorok alapanyagára, élzárására, de a vasalatára is, ha nem szeretnénk, hogy egy év után lógjon az ajtó vagy leváljon az élfólia. Könnyű sérülékenysége miatt nem ajánlom a puha fenyőfát, sem a papírfóliás bútorokat. Laminált bútorlapból készült bútorok esetében érdemes ragaszkodni az ABS élzáráshoz is – int Vátyi Erika.

Equell Enterieur & Vera Ikon gyerekszoba 2013
Elegendő, ha a részletekbe viszünk feltűnő színeket

Színek

A tartós megoldások érdekében praktikus, ha a nagyobb berendezési tárgyakból semleges színűt választunk, és a dekorációk keltik életre a teret. Ezek könnyebben és kisebb költséggel cserélhetők majd a későbbiekben. Azért az egyes bútordarabokat is feldobhatjuk idővel: tegyünk rá új, a gyerkőc korához vagy kedvenc színeihez illő fogantyúkat. Ha többet vagyunk hajlandók a megújulásra áldozni, a szekrények frontját egy az egyben le is cserélhetjük, ezzel még komolyabb eredményt érhetünk el. Egyes bútorgyártók erre már felkészültek, és utólag is rendelhető a termékeikhez pl. új ajtó.

Dekoráció

A szobát újra és újra felújíthatjuk a dekorációk által. Látványos változást eredményez, ha egy falat átszínezünk, betapétázunk, de egyedi falfestést is készíttethetünk rá, ezzel tökéletesen személyre szabva a szobát. Bátrabbak megpróbálkozhatnak vele saját maguk is. Fontos a festék alapanyagának helyes megválasztása, és mivel nemigen van lehetőség a javításra, érdemes a cél érdekében projektor segítségét bevetni a kép felrajzolásához. Vagány megoldás a házi graffiti készítése, ezt viszont végképp bízzuk szakemberre, mielőtt még a csillár is festékes lesz – mondja Vátyi Erika.

gyerekszoba
Lehet, hogy a szülők is rákapnak a rajzolásra?

Ha egy folyamatosan megújuló falat szeretnénk, szerezzünk be táblafestéket, és az ezzel lekent területen napról napra alkothatunk a gyerekekkel. Amennyiben mágneses változatot választunk, még a kedvenc fotókat vagy állatfigurát is felbiggyeszthetjük rá! Előbb-utóbb lehet, hogy a szülők is kedvet kapnak, és a bevásárló listát is ilyenre írják a konyhában.

hirdetés