Ezek az ország legmenőbb meséi!

Minden évben április 2-án tartják a Gyerekkönyvek Nemzetközi Világnapját, amelynek célja, hogy a porontyok áthatóbban megismerkedhessenek a tanító történetekkel. A világnapra összegyűjtöttük a legnépszerűbb, díjazott gyermekmeséket és könyveket, amelyeket nem csupán a gyerkőc nem fog tudni letenni, de garantáltan a szülők kedvencei is lesznek!

hirdetés

Korábban már számot adtunk két tehetséges pécsi mesekönyvíróról, Radnai Éváról és Császár Leventéről, a legjobb érzelmi intelligencia fejlesztő, tanító történetekről, de a pécsi Steiner Lídia által illusztrált aranyérmes pécsi fejlesztésű táblagépekre alkalmazott interaktív mesekönyvről, a Történetek a gyerekszobából második részéről is. A Gyerekkönyvek Nemzetközi Világnapja alkalmából pedig megpróbáltuk összeszedni a régió és az ország legjobb mesekönyveit.

mese

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

A történet egy erdő közepén levő házikóban szomorkodó társaságról és lehangolóbbnál lehangolóbb történeteikről szól, vagyis egy szomorúságversenyről. Ahogy mindenki elkezdi mesélni saját szívszorító históriáját, rájön, hogy saját helyzete mégsem olyan borús.

Két éve az Év Gyermekkönyve díj egyik győztes története lett ez a szerelmi história, amelyben a gonosz felett az érzelmek, a mese és a humor győzedelmeskednek. A prózai történetet remekül kidolgozott izgalmas versikék is színesítik, a szöveg nyelvezete egyszerű, így bármelyik korosztályának megfelelő olvasmány. A könyvet pedig Radnóti Blanka gyönyörű illusztrációi bővítik.

Ajánlott: bármilyen korosztályú gyermekeknek

————————————————————————————————————————–

Darvasi László: A háromemeletes mesekönyv

A történet egy folyamatosan kérdezősködő kisfiúról szól, akinek segítségére válnak a földszinten lakó pupákok, az első emeleten található Tanító Néni, a másodikon pedig maga a Magyar Történelem, hogy kiderítse a nagy titkot, ami a harmadik emeleten lapul, a mesekönyv írójával együtt.

A mesekönyv már díjat is kapott zseniális történetéért, amely nem csak a gyermekeknek szórakoztató. A szerkezete különleges, ugyanis az író a könyv és maga az olvasó is fontos szerepet játszik a cselekményben.

Ajánlott: bármilyen korosztályú gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt

Mesék

————————————————————————————————————————–

Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék

A Kossuth- és József Attila-díjas írónő egyik legnagyobb hazai sikere a Ha én felnőtt volnék című története, amellyel az írónő nemzetközi hírnévre is szert tett. Az egyetlen gyerekmonológból álló szöveg arra mutat rá, hogy a gyerekek szerint mennyivel jobb felnőttnek lenni, annak ellenére, hogy mindig azt mondogatják: „Addig örülj, amíg gyerek vagy!”.

Janikovszky Évának számos fantasztikus gyermekmeséje van, amelyeket kronologikus sorrendben ITT is elérhetünk!

Ajánlott: 3 éves kor feletti gyermekeknek

————————————————————————————————————————–

Tasnádi István: A Kőmajmok háza

Tasnádi István történetének főszereplője egy asztmás kisfiú, aki Budapesten él édesanyjával. A nyáron összeismerkedik egy lánnyal, aki kőmajmokról, mágikókról, sárkányokról, tündérekről, vízimanókról, nyambikvarákról, garabonciásokról és peritonokról mesél. A főszereplő nem hisz a fiatal lánynak, de az események az utóbbi szereplőt igazolják.

Az Év Gyermekkönyve díjat is nyert szöveg izgalmas ifjúsági regény, amely a fiatal gyerekek egyik kedvence lehet, majd utána a szüleiké.

Ajánlott: 8-14 éves gyermekek számára

mese1

[note note_color=”#489bc6″]

Még több gyermekmesét, díjazott gyermekkönyvet és történetet EZEN az oldalon érhetünk el![/note]