Rendezd be a balkont!

Nem kell a szobában tölteni a kellemes késő tavaszi estéket. A balkonok is hangulatossá, kényelmessé varázsolhatók, csak a hely szűke miatt gondosabb tervezést, átgondolást igényel.

hirdetés

Tervezés

Természetesen ahogy a belső terek elrendezésénél, úgy itt is szükség van egy tervre. Gondoljuk végig, hogy mekkora a rendelkezésre álló alapterület, milyen az erkély tájolása, mennyire van kitéve az időjárás viszontagságainak (szél, nap, eső), melyek a nem változtatható műszaki adottságok (pl. határoló falak anyaga) – ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával érdemes elindulni – tanácsolja Vátyi Erika, az Equell Enterieur lakberendezője. Minél kisebb a helyünk, annál fontosabb a pontos tervezés. Az előre megálmodott bútorokat, tárgyakat felvázolhatjuk egy alaprajzra, ezáltal felmérhetjük, milyen elrendezésben, mekkora bútordarabok és kiegészítők kaphatnak helyet az erkélyen.

Keleti kényelem

A legszükségesebb elemek: kényelmes ülőalkalmatosság, hozzá illő asztal, kisebb szekrény, ami elrejti a balkonon szükséges használati eszközöket, megfelelő padlóburkolat, virágok, (hangulat)világítás, dekoráció.

Ma már számtalan megoldást találni kisméretű kerti ülőgarnitúrára, a székek könnyen összecsukhatók, egymásba tehetők, az asztalok toldhatók. Anyagok tekintetében is széles a skála, ám kevésbé védett helyre kizárólag fém-, műanyag vagy keményfából készült bútorokat ajánlok – mondja Erika. Utóbbiaknál nagyon fontos a minimum évi kétszeri ápolás – teszi hozzá a lakberendező.

A kényelem érdekében tegyünk a székekre ülőpárnákat. Ha nem tudjuk minden használat után eltenni őket, érdemes víz- és UV-álló változatot választani, hogy tartós megoldást nyújtsanak. De tökéletes kikapcsolódást kínálhat egy függőágy is. Erről egyébként kis balkon esetében sem kell lemondanunk, csak inkább kisebb méretű társában, például egy függőszékben gondolkodjunk. Hasonlóképpen biztosítja a tökéletes relaxációt egy megfelelő formájú babzsák is, ebből kültéri huzattal bevont típust válasszunk.

A kisméretű balkonok telezsúfolva már inkább nyomasztók, ezért e tekintetben is fontos a mérték, és persze figyeljünk a rendre. Az a legnagyobb ‘térnövelő’ megoldás!

Gyakran mezítláb megyünk az erkélyre, főleg a nyári melegben, így praktikus komfortos padlóburkolatot választani – tanácsolja a szakember. A talpnak kellemesebb érzés, ha fára vagy szőnyegre lépünk, de ez sem okozhat gondot, hiszen ma már számtalan kültéri faburkolat és szőnyeg is kapható.

A megfelelő összhatás érdekében ne feledkezzünk meg a dekorációról sem. A virágzó balkonnövények, örökzöld társaik igazán fel tudják dobni az erkélyt! A rendelkezésre álló hely függvényében ezek közül érdemes kevésbé terebélyeseket választani, és inkább vertikálisan elrendezgetni őket. „Felfűzhetjük” a cserepeket, tehetjük őket az oldalfalra szerelt kis polcokra, a mennyezetről /tetőről belógatott tartókba, de készíthetünk komplett növényfalat is. Izgalmas látványt nyújthat például 2-3 darab fellógatott, vízszintesen egymás fölé elhelyezett, nagy átmérőjű bambuszdarab, amibe szintén ültethetünk egynyári virágokat, fűszernövényeket, pozsgásokat is.

És ami elmaradhatatlan: a hangulatvilágítás! Választhatunk világító bútorokat (igen, már ilyen is van), áramforrás hiányában gazdaságosan megoldhatjuk ezeket szolár lámpákkal, fáklyákkal, lámpásokkal, akár füzérekkel. Válasszuk azt, ami a leginkább beleillik az erkélyünk világába!

Spórolós megoldások 

A régi ülőgarnitúrát felfrissíthetjük egy-egy élénk színnel, fiatalok akár különböző színűre is festhetnek minden széket. Meglátjuk, nagyon vidám hatást fogunk elérni!

Ha icipici a helyünk, ülőalkalmatosságként funkcionálhat egy-egy kis láda, rajta párnával, amely egyben tárolóhely is. Ilyen ládát könnyen szerezhetünk a piacon is, csak fel kell frissíteni kültérre való festékkel.

Meglévő kerti szék párnáink színét felfrissíthetjük, ha újrafestetjük textilfestékkel. Bátrabbak batikolhatnak, vagy a hobbiboltokban található textilfestékkel akár mintákat is készíthetnek rá!

Dekorációként szolgálhatnak kövek, kavicsok. Akár a növények földjére szórva, akár az erkély „kereteként” egy fal mentén ládába, vagy a burkolattal azonos szintbe helyezve. Ebbe állíthatunk érdekes faágakat, vesszőket, bambuszt, amelyeket akár le is festhetünk, hogy a kívánt színvilágot, hatást elérjük.

Régi kaspóinkat, cserepeinket is feldobhatjuk egy-két jól megválasztott színnel, mintával. Készíthetünk papírból, burgonyából sablonokat, így egyenletes lesz a minta, de ragaszthatunk is rájuk anyagot, zsinórt, kavicsot – csak ne felejtsünk el vízálló megoldásokban gondolkodni!

Ha szeretnénk megúszni az új kaspó vásárlását, csak a fantáziánk szab határt. Számtalan megoldást találhatunk virágok tárolására. Gyakorlatilag bármibe ültethetünk virágot, egy régi csizma, egy-egy formás farönk, elkopott farmer zsebei, kicsinosított dunsztos üvegek, csak a belső vízzárásról és a pangó víz eltávolításáról gondoskodjunk!

 

 

Mitől lesz igazán hangulatos?

A megfelelő színek kiválasztása itt is fontos, de nyugodtan lehetünk merészebbek, mint a belső terekben – tanácsolja Vátyi Erika. Itt kimondottan jól mutat egy-két harsány szín, a lényeg, hogy legyenek egymással összhangban. Utóbbi jó tanács pedig a bútorokra is igaz, igyekezzünk egy stílus mentén berendezni a balkonunkat, így lesz igazán harmonikus és otthonos.

 

hirdetés