Speciális lencsével az okostelefon ellen

Évről-évre nő az okostelefont használók száma, a tavalyi 39-cel szemben idén a magyar lakosság 51 százaléka internetezik mobil eszközén keresztül. Ezzel párhuzamosan az asztali számítógépek és laptopok  kezdenek eltűnni a háztartásokból. 

hirdetés
Uránia Mozi

A GfK piackutató intézet márciusi felméréséből kiderült, hogy egy évvel ezelőtthöz képest öt százalékkal nőtt az okostelefonnal és nyolc százalékkal a táblagéppel rendelkezők száma, előbbi 49 százalékról 54-re nőtt, míg utóbbi 11-ről 19 százalékra. Bár az interneten végzett tevékenységeket tekintve a mobil eszközök egyelőre még nem vették át a szerepet az asztali számítógépektől, ez – a piackutató intézet várakozásai szerint – 1-2 éven belül megtörténik.

Felmerül a kérdés, hogy mit jelent mindez a látásunkra nézve, számít-e, hogy egy nagy 19-30 colos monitort vagy egy tenyérnyi képernyőt bámulunk órákon keresztül?

laptop, dolgozó nő, internet, gyerek, számítógép

A pécsi CompuGroup számítástechnikai szaküzlet informatikusa, Király Péter szerint nagyon összetett kérdésről van szó, de az tény, hogy az okos eszközök esetében nagyon fontos a kijelző milyensége.

– A manapság háromféle panel van forgalomban. A TN és IPS kijelzők mellett az okos eszközöknél megjelent egy relatíve új fejlesztésű panel, az AMOLED. Az asztali gépek esetében szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk, ha azonban okoseszközt vennénk, akkor a IPS és az AMOLED kijelzők azok, amik jobban kímélik a szemünket. Ezeknek a paneleknek ugyanis meglepően élénkek a színeik, nagy fényerőt és kontrasztot produkálnak.

A képernyő típusánál azonban létezik egy sokkal fontosabb tényező, ami meghatározza, hogy melyik eszközt “jobb” órákon keresztül nézni: ez pedig a méret.

– Az emberi szem számára sokkal fárasztóbb közelre fókuszálni – mondja Sigmond István, optometrista, látszerész . A huzamosabb ideig tartó egy méteren belülre nézés fizikailag megterheli, kimeríti a szemet, és minél közelebbre kell néznünk, mondjuk egy kisebb képernyőjű okostelefonra, ez a hatás annál inkább fokozódik.

Természetesen egy teljesen egészséges szemet is megterhel az órákig tartó koncentrálás, de a telefon képernyőjének hosszas bámulása azok számára jelent kifejezett problémát, akiknek nem száz százalékos a látásuk.

A helyzet megoldása nagyon egyszerű: óránként, kétóránként, ha pedig kisebb eszközről van szó, akkor még gyakrabban pihentessük a szemünket – így a szakember. Egyszerűen csak bambuljunk a semmibe néhány percig.

okostelefon

A szem egészsége szempontjából ugyancsak fontos tényező a monitorok által kibocsátott frekvencia. A számítógépeknek, tableteknek és okostelefonoknak a fényhullámhossz összetétele jellemzően nagy számban tartalmazza az úgynevezett kék hullámhosszban sugárzó fényt, ami a szem számára különösen fárasztó, illetve nem egészséges – mondja Sigmond István.

– Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján úgy tűnik, hogy ezek a frekvenciák nagy valószínűség szerint hozzájárulnak egy visszafordíthatatlan kór, a makula degeneráció kialakulásához. A betegség fokozatos látáselvesztéssel járhat.

A sugárzás ellen nem könnyű védekezni, a szemüveglencse-gyártó cégek azonban előálltak már olyan védőréteggel, amivel a lencsét bevonva kiszűrhetőek a káros kék fény tartományok jelentős részei. Ezeket kifejezetten a mai modern (okos) eszközök kijelzőihez alkották meg.

A szakember ezen kívül azt tanácsolja, hogy szemünk egészsége érdekében évente egyszer jelentkezzünk kontrollvizsgálatra.