A strandolás ABC-je

Úszás közben még barnulhatsz is

Nincs is vonzóbb a nyári forróságban, mint a hűs habokban tölteni szabad perceinket. A verőfényes napsütésben csak előkapjuk a fürdőrucit, és máris megcélozzuk a legközelebbi strandot. A könnyed kikapcsolódásba azonban olykor belerondíthat néhány csúnya bacilus vagy vírus. Ezt megelőzendő összeszedtük a strandolás legfontosabb tudnivalóit, hogy igazán gondtalan lehessen pihenés közben.

hirdetés

A, mint alsónemű

Ügyelj arra, hogy mindig száraz fehérneműt viselj. Fürdés után a vizes fürdőruhát cseréld le azonnal, ne ülj órákat a vizes alsóban! Talán nem is gondolnád, de elég egy gyors sorban állás a lángososnál a vizes bikiniben és papucsban, és máris kész a felfázás.

női bajok, strand, fertőzés, menstruáció

B, mint baktériumok

A meleg és a nedvesség a baktériumok melegágya, így a strandon nagyon könnyen elkapható az ótvar nevű bőrbetegség. Különösen a gyerekek számára veszélyes, kezelés nélkül ráadásul pillanatok alatt az egész testen elterjedhet. Ha apró sebeket fedezel fel, amelyek sárga varral fedettek, mindenképpen keress fel egy orvost, mert nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat.

C, mint candida

Az emberi szervezetben természetesen előforduló Candida albicans súlyos betegségeket is okozhat. Ez a kórokozó tested különböző részeit támadhatja meg és csak nehezen orvosolható problémákat okoz a lábon, a karon vagy a nemi szerven. Érdemes alaposan szárazra törölnöd magad, különös tekintettel a lábadra! Intim részeidre mindenképpen vigyél külön törülközőt.

F, mint fülgyulladás

Nem is gondolnánk, de a jó idő beköszöntével még jobban megtelnek a fülészeti rendelők. A külső hallójárat gyulladása ugyanis elsősorban a vízzel a fülkagylóba kerülő szennyeződések révén kapható el. Ha a füledbe víz került, ugrálj fél lábon, semmiképpen ne dugd be a kisujjadat vagy a törülköződet, mert így még könnyebben elfertőződhet.

Gy, mint gyomorrontás

A strandon kapható palacsinták és lángosok nem mindig steril környezetben készülnek, ráadásul sokszor könnyen megadják magukat a nagy melegnek. Előfordulhat, hogy pár elfogyasztott rossz falat után máris futhatsz a mosdóba. Érdemes sok vizet fogyasztani, illetve a hűtőtáskába szendvicsekkel, gyümölcsökkel, házi finomságokkal készülni.

K, mint kötőhártya-gyulladás

Tüneteiről elsőre nem lehet eldönteni, hogy a klóros vízre reagált a szem a viszketéssel és pirosodással, vagy komolyabb gyulladás van kialakulóban. Amennyiben vírusos gyulladással van dolgunk, a szemünk másnapra váladékozni kezd, megduzzad és beragad, olykor a látásunk is homályos lehet. A legjobb, amit tehetünk a kamillás borogatás mellett, hogy orvoshoz megyünk.

stand4

M, mint medence

Nem mindegy, hol strandolunk. A mesterséges fürdőket két csoportra: a töltő-ürítő és a víz-visszaforgatásos rendszerűekre bonthatjuk. Sokkal kedvezőbb és higiénikusabb a víz-visszaforgatásos medence, mivel abban folyamatos a tisztítás, így egész nap megfelelő a vízminőség.

P, mint papucs

Ügyeljünk a papucs használatára! Nemcsak zuhanyzás közben lehet elkapni gombás fertőzéseket, hanem akár a lepedőnktől a vízpartig sétálva is. A kövezet, a zuhanyzórács, az öltöző köve szintén terjesztheti ezeket a betegségeket, ezért mindenhol célszerű lábbelit viselni.

S, mint sebek

Sérüléssel nem feltétlenül a legjobb választás a strand, akkor sem, ha nagy a hőség. A seben keresztül észrevétlenül számos kórokozó támadhatja meg a szervezetedet! Kerüld a strandot, vagy mindenképpen alaposan ragaszd le a sérült bőrfelületet.

T, mint tampon

Nyugodtan viselhetsz tampont úszáskor, azonban erős menstruáció esetén érdemes gyakran cserélned azt (lehetőleg minden alkalommal, amint kijössz a vízből), továbbá alaposan lezuhanyozni a fürdést követően, hogy véletlenül se adj esélyt a fertőzésnek.

strand2

Z, mint zuhany

A medence használata előtt és után is mindig zuhanyozz le, ezzel csökkentheted a kialakuló betegségek és fertőzések kockázatát.

WC: Soha ne ülj rá a deszkára, és erre meg kell tanítani a gyerekeket is! Vigyél magaddal papír zsebkendőt vagy vizes törlőkendőt, amivel letakarhatod az ülőkét, vagy válaszd a jó öreg guggolós pozíciót.