Süssünk-főzzünk medvehagymával!

Üde zöld színe van, első ránézésre a gyöngyvirágra emlékeztet, és fokhagyma illatot áraszt. Mi az? Hát persze, hogy a medvehagyma. A szezon már itt van, néhány hét múlva teljesen ellepi a mecseki erdőket a pécsiek kedvelt csemegéje. És ha már itt van, süssünk-főzzünk belőle!

Szinte biztos, hogy egyszer az életben minden pécsi szedett már medvehagymát. (Aki nem, az majd fog.) Ki többet, ki kevesebbet, vannak, akik csak egy-egy csokorral szakítanak belőle, de vannak olyanok is, akik rendszeresen járják az erdőt, és szüretelik az aljnövényzetet.

A szabályokat azonban érdemes ismerni. Az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében ugyanis állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát és gyógynövényt gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek napi mértéke fejenként nem haladhatja meg a két kilót.

Micsoda szerencse, hogy a medvehagymából csak kevés kell, mégis igazán finommá tesz az ételeket!

Medvehagymás tojásos nokedli

Hozzávalók 4 főre:

– 8-10 tojás
– 2 nagy csipet só
– 1 dl hideg víz
– 30-40 dkg liszt
– olaj, vaj vagy zsír
– egy marék medvehagyma (ne túlozzuk el a mennyiséget, mert megterheli a gyomrot)

Az elkészítésében semmi különös nincs. A hagyományos nokedlihez képest csak annyi a különbség, hogy a tésztába belekeverjük az apróra vágott, vagy húsdarálón ledarált medvehagymát, és így főzzük ki. Egyesek szerint érdemes még egy kis csalánnal is megbolondítani, ettől még egészségesebb lesz az ebéd.

Krumpligombóc leves

Hozzávalók 4 főre:

 – finomliszt
– pirospaprika
– 2 gerezd fokhagyma
– egy csipet kömény, egy csipet só
– 4-5 szem krumpli
– 1 tojás
– egy fél marék medvehagyma

Készítsünk fokhagymás rántást pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, ízesítsük köménnyel és sóval. Majd készítsük el a gombócokat. Pár szem krumplit fűzzünk meg héjastól, ha kész, húzzuk le a héját, és nyomjuk össze villával. Adjunk hozzá egy tojást, pici sót és néhány kanál lisztet, végül adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát. Szaggassuk bele a levesbe és pár percig főzzük.

Sóskafőzelék

 Hozzávalók 4 főre:

 – 2-3 kanál liszt
– egy levesestálnyi sóska
– egy levesestálnyi medvehagyma
– 6 tojás
– 2 kanál tejföl

Készítsünk rántást (fokhagyma nélkül), tegyünk bele a feldarabolt sóskát és medvehagymát, majd öntsük fel vízzel. Amikor forr egyet, csorgassuk bele a tojásokat, finoman keverjük meg, vigyázva, hogy egyben maradjanak. Ezután jöhet bele a só és tejfölös habarás. Ragadozóknak sült füstölt sonkát vagy szalonnát is adjunk mellé. Melegen és hidegen is finom.

Medvehagymás lepény

Hozzávalók:

 – maradék tészta
– medvehagyma
– 2 tojás

Egy példa maradék kifőtt tészta felhasználásra: pici olajon megfonnyasztjuk a medvehagymát, apróra vágjuk és beletesszük a maradék kifőtt tésztát, leöntjük tojással és lepényt sütünk belőle.

 

 

 

[frame]RECEPTVERSENY

Számtalan ételt el lehet készíteni vagy meg lehet bolondítani egy kis medvehagymával, a variációk sora szinte végtelen. Ezért ha a családi receptkönyvben is lapul olyan, amit szívesen megosztana a többi olvasóval, küldje be szerkesztőségünknek a haszon.zsofia@pecsma.hu e-mail címre. A legjobbak értékes nyereményeket vihetnek haza. 

Első díj: két fő részvétele az Ökocsali Gazvacsorán 

Második díj: részvétel egy Erdőkóstoló programon

Harmadik díj: Biobia ajándékcsomag (a csomag tartalmaz például:  medvehagymás olajat, erdei szederlekvárt, gyógyteákat)[/frame]

 

hirdetés

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Medvehagymás hajtogatott pogácsa
    60 dkg liszt, 1 cs Ráma, élesztő annyi tejjel felfuttatva, hogy a tésztába bele tudjuk dolgozni,2-3dl, (lehet szárított élesztő is) 2 db tojás, pár kanál tejföl ha szükséges. Sok só. Tésztát dagasztok belőle, hagyom megkelni a kétszeresére, közben 15dkg puha rámát össze turmixolok nagy csokor medve hagymával, a megkelt tésztát kinyújtom és megkenem a medvehagymás vajas krémmel, hajtogatom fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra. Hagyom ismét kelni a tésztát fél órát és a műveletet megismétlem. Kelesztés után pogácsákat szaggatok belőle, lekenem tojással, esetleg kis parmezánt szórok rá (ha van otthon 🙂 ) és aranyszínűre sütöm 180 fokon. Isteni, és sokáig friss marad:-)

  2. A hét végén medvehagymás krémlevest készítettem. (saját ….)
    Hozzávalók: olaj, lila hagyma, sárgarépa burgonya, “medvelevelek”, só, tejszín
    Minimális olajon megpároltam fél fej lila hagymát, 2 karikára vágott répát. ( a forma tök mindegy, mert mixelve lesz). Majd felengedtem vízzel, és mikor forrt hozzátettem a kockára vágott kb. két db burgonyát. ( azért teszek hozzá, mert ez enyhíti kicsit a medveh. intenzív ízét).
    Mikor majdnem megpuhultak az összetevők hozzátettem egy jó nagy marék levelet.( nagyon összeesik) Ezzel már épp csak összeugrasztom, hogy az értékes tápanyagok megmaradjanak. Botmixerrel összekutyultam. Végül főzőtejszínnel sűrítettem. Tálaláskor a tányérban tettem hozzá levesgyöngyöt.
    Ízlett a családnak.

Comments are closed.