Sütitrend: ezeket muszáj megkóstolni!

Mint minden másban, úgy a gasztronómiában is folyton valami újabb divat üti fel a fejét. Rendre felbukkan egy-egy olyan fogás, amiről azt gondoljuk, muszáj megkóstolnunk. Ez igaz az édességekre is. Most bemutatunk négy trendi desszertet az elmúlt évekből, amiket mindenkinek érdemes megkóstolnia – ha még nem tette volna.

hirdetés

Sütinyalóka – Cake Pop

Amikor a torta és a nyalóka találkozik egymással, akkor valami egészen guszta és finom dolog jön létre: a cake pop. A lényege, hogy valamilyen torta – vagy egyéb desszert – alapanyagait golyóvá gyúrjuk össze, pálcára szúrjuk, amit aztán csokiba vagy egyéb édes mázba mártjuk, majd tetszés szerint díszítjük szórócukorral, kókusszal, darált dióval vagy bármi apró finomsággal.

Ez az édesség az USA-ban 2009-2011 között vált népszerűvé, ami egy Bakerella nevű blogger hölgynek is köszönhető, aki 2010-ben piacra dobta az első sütinyalóka-recepteket tartalmazó könyvét. Hazánkba kicsit később szivárgott be, de egy ideje már egyre többen próbálkoznak vele, a magyar bloggerek is szuper recepteket mutatnak be az olvasóknak. Mi ezek közül választottunk ki egyet, méghozzá egy magyaros, zserbós változatot.

cake pop

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

• 15 dkg aszalt sárgabarack
• 15 dkg darált dió
• 4 púpos ek. darált keksz
• 2 ek. rum
• 2 ek. porcukor
• 1 ek. víz
• 2-3 ek. sárgabaracklekvár

A díszítéshez:

• ét- vagy tejcsoki
• vaj
• darált dió

Elkészítés:

Az aszalt sárgabarackot áztasd forró vízbe, ha megpuhult, vágd apróra. Ezután gyúrd össze alaposan az összes hozzávalót, ha szükséges, még lekvárt, vagy vizet adhatsz hozzá, azonban fontos, hogy kemény masszát kapj. Ebből formázz kicsi gombócokat és 1 órára tedd hűtőbe őket.

A csokit gőz fölött olvaszd fel annyi vajjal, hogy könnyen bele tudd majd forgatni a gombócokat. Ha ez kész, vedd ki a hűtőből a gombócokat, szúrd őket egyenként hurkapálcikára, mártsd bele a csokiba, majd egy hempergesd meg őket a dióban. Ezután ismét hűtőbe kerülnek, amíg a csoki megdermed.

Érdemes a pálcikákat egy hungarocell darabba állítani, de egy pohár is megteszi.

 

Macaron

A 14-15. századi Velencéből indult hódító útjára, de az olaszok akkoriban minden olyan édességet maccarone néven említettek, ami tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Később Franciaország cukrászdáiban teljesedett ki és vált a franciák egyik legjellegzetesebb desszertjévé.

Erről a finomságról nem is ejtünk most több szót, ugyanis korábban már szerepelt az Abszolút Nő hasábjain és még receptet is mutattunk hozzá.

Colorful macaroons

 

Oreo keksz

Az amerikaiak számára mára szinte olyan fontos lett az Oreo, mint a hamburger, de nálunk is lehet kapni egy ideje néhány üzletben ezt a kekszet. Mi magyarok talán a Pilóta kekszre asszociálunk, azonban a két finomság csak látványra hasonló, ízviláguk teljesen eltérő.

Már 1912-ben gyártottak ilyen kekszet, de mostani ízét, formáját és logóját 1952-ben kapta meg az édesség. A szinte fekete színű, csokoládé ízű keksztallér fehér, tejszínes-vaníliás töltelékkel összeragasztva mára már más változatokban is megjelenik: létezik például oreós fagyi és csoki is.

Mutatunk egy házilag elkészíthető változatot egy magyar bloggertől, ami megszólalásig hasonlít az eredeti kekszhez.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

A kekszhez:

• 22,5 dkg liszt
• 12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan (jó minőségű, hogy szép sötét legyen)
• 1 tk. szódabikarbóna
• 1/2 tk. sütőpor
• 12,5 dkg porcukor
• 12,5 dkg vaj
• 1 db tojás

A krémhez:

• 5 dkg vaj
• 25 dkg porcukor
• 4 ek. tejszín
• 1 tk. vaníliakivonat

oreo

Elkészítés:

A krém: A vajat keverd habosra a cukorral és a vaníliakivonattal. Kanalanként keverd hozzá a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig tedd hűtőbe.

A keksz: A lisztet keverd össze a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval. A vajat keverd habosra a cukorral, aztán mehet bele a tojás, majd addig keverd, amíg egyneművé válik. Add hozzá a lisztes keveréket és gyúrófejes robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd ha már egy kicsit összeállt, akkor a legnagyobb fokozaton addig gyúrd, amíg fényes, sima tésztává áll össze. Utána kisebb adagokban nyújtsd ne túl vékonyra, 5 cm-es pogácsaszaggatóval szúrd ki. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval nyomd meg, ettől a keksz mintássá válik. Sütőpapírra téve előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt süsd meg, majd hagyd kihűlni. (Amikor kiveszed, még puhának tűnik, de ha kihűlt, akkor ropogóssá válik.)

A ragasztás: Vedd ki a krémet a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére tegyél belőle 1 teáskanálnyit, majd tedd rá a keksz másik felét és addig nyomd össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Egy kés segítségével távolítsd el a felesleget a szélekről. Pár percre, amíg a krém megszilárdul, ismét tedd hűtőbe.

 

Cronut

És végül a legújabb őrület, ami annyira friss, hogy Magyarországon egyelőre egyetlen helyen kapható cronut Budapesten, azonban sokak szerint ez meg sem közelíti az eredeti, New York-i változatot. Éppen ezért eddig egy magyar gasztroblogger sem járt igazi sikerrel a reprodukció kapcsán. Így a házi cronut még várat magára, viszont találtunk egy amerikai változatot, ahol még videón is követhetjük a lépéseket.

cronut

2013 májusában Dominique Ansel, francia cukrász New Yorkban mutatta be a cronutot, ami lényegében félig croissant, félig fánk. (Innen a név is: croissant + donut = cronut.) Ansel azt állítja, az elkészítési folyamat három napig tart, ezért naponta maximum 200 darabot készítenek belőle. Így hát a New York-iak bizony még a kemény mínuszokban is hajlandók voltak sorban állni érte. A cukrász egyébként levédette a terméket, aminek pontos receptjét is titok fedi, így aki Az Igazi cronutot szeretné megkóstolni, kénytelen lesz repjegyet venni magának.