Szabadulj ki a szabadba!

Végre itt a jó idő és kisütött a nap! Ne üljünk otthon, inkább menjünk kirándulni a hétvégén. Íme, néhány lehetséges úti cél!

hirdetés

Gyűrűfű

A Dél-Zselic különleges települése Gyűrűfű. A 22 lelkes kis falu a Baranyai Biodiverzitás Fővárosa lett 2010-ben, az ENSZ által meghirdetett versenyben. A vegytiszta ökofalu alig néhány lakóházból áll, melyek mindegyike saját földjéből származó vályogból épült. A településen különleges, házi készítésű termékeket kóstolhatunk és vásárolhatunk. A kirándulók a Lovastanya vendégház programjai közül válogathatnak, de előtte két nappal érdemes bejelentkezni. A Veronika Erdei Iskolába pedig iskolai osztályokat várnak. Itt a fenntartható életmódra, az élővilágunkkal való harmonikus együttélésre nevelik a gyerekeket: a magyar lovak, jurta, íjászat, természetismereti, hagyományőrző és ökológiai foglalkozások, kalandtúrák és a tiszta forrásvíz társaságában.

Mi van még a környéken?

Gyűrűfű szomszédja Kán és Gorica, húsz évvel ezelőtt még néptelen, mára autentikusan újjáépített, egyutcás, aprócska települések, számos falusi vendéglátóval. Ha az időjárás rosszra fordulna, akkor kiváló esőprogram a szomszédos abaligeti cseppkőbarlang, amely levegőjének tisztasága, a légúti betegségekre való jótékony hatása miatt gyógybarlang minősítést is szerzett. De a mellette kialakított abaligeti Denevérmúzeum is remek program lehet a családoknak.

Nyitva tartás: a falut természetesen bármikor meg lehet nézni, a kóstoláshoz és a vásárláshoz azonban előzetes bejelentkezés szükséges a 06-20/6655-950-es telefonszámon.

Menetidő: autóval körülbelül 40-50 perc alatt le lehet érni.

Óbánya

Az óbányai patakos völgy a Mecsek egyik legfestőibb része, és egyben tájvédelmi körzet is. Az út során a sekély, tiszta vizű patakon több ízben is át kell kelni, ezért a biztonság kedvéért érdemes váltóruhát és gumicsizmát is magunkkal vinnünk. Szép kirándulást tehetünk a Réka-vár romjaihoz is, ami Skóciai Szent Margit emlékhely. A falun áthaladva feltétlenül térjünk be az Illatos házba, ahol a különböző növények aromái elkényeztetik, és egyben próbára is teszik az orrunkat. A faluban több fazekasműhelybe is be lehet kopogtatni, és megismerkedni a híres óbányai tálak virágos mintázatával és színvilágával.

Nyitva tartás: Illatosház: előzetes egyeztetés alapján

Belépő: Illatosház:  600 Ft/fő

Menetidő: a 6-os úton fél óra alatt leérhetünk autóval

Patca – Katica Tanya

Somogy megye egyik legkisebb falujába mindenképpen érdemes egyszer ellátogatni. A Zselici dombság szívében található ugyanis Magyarország egyik legnagyobb beltéri játszóbirodalma, a Katica Tanya. Itt szinte minden korosztály megtalálja a számára legizgalmasabb programot. A területen egy beltéri csúszdapark és egy bemutató gazdaság is működik. A játékbirodalomban két szabadesős és egy hullámos óriáscsúszdával, 4 szintes gyermek és 2 szintes felnőtt játszólabirintussal üthetjük el az időt. Ezenkívül van három erdei kötélpálya, és egy 190 méter hosszú óriáslecsúszó is. A bemutató gazdaság 40 őshonos és hagyományos tartású háziállatnak ad otthont, ahol lehetőség nyílik a paraszti életbe belekóstolni: lehet például tehenet fejni, traktort vezetni és kenyeret sütni. Az apák és fiúk kedvence természetesen a gokartpálya lesz.

Mi van még a környéken?

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis faluban, Bőszénfán van egy szarvasrezervátum, itt szelíd, kézből nevelt szarvastehenek és -bikák várják a vendégek látogatását.

Nyitva tartás: Katica Tanya: április 1-től augusztus 31-ig mindennap reggel nyolctól este nyolcig; Szarvasfarm: június 1-ig hétvégén, június 1. után mindennap

Belépő: az árakat az alábbi linken lehet megtekinteni: http://www.katicatanya.hu/araink

Menetidő: ez egy kicsit messzebb van, Pécsről nagyjából másfél órányi autózás.

Bükkösd- Ökopark

Azok a családok, amelyek nem a nomád, erőt próbáló programokat keresik, látogassanak el Bükkösdre, az Ökoparkba.  A kilátogatók az összességében 550 ha-os park területén vadasparkot, vadaskertet és karámrendszert is találhatnak. Olyan honos és őshonos háziállatokkal találkozhatnak, mint a szürke marha, a rackajuh, a ló, a mangalica vagy a bivaly. A baromfiudvarban szárnyasokat, míg az üvegfalú kaptárokban méhcsaládok munkáját figyelhetik meg. A kisebb kertekben pedig a Magyarországon előforduló nagyvad fajok egészen közelről láthatók. A vadasparkban három tanösvény is van.

Nyitva tartás: április 1-től október 15-ig keddtől vasárnapig 10.00 – 18.00 óráig

Belépők: felnőtt: 800 Ft/fő, nyugdíjas, diák (igazolvánnyal): 600 Ft/fő, csoportos (16 főtől): 500 Ft/fő, óvodás: 300 Ft/fő, családi belépő (2 felnőtt, 2 diák): 2500 Ft

Menetidő: autóval fél óra-negyven perc

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés