Szelíd harcművészet

Sportajánló sorozatunk mostani részében egy olyan küzdősportot mutatunk be olvasóinknak, amely nem verekedni tanít, hanem lényege a támadás energiájának elvezetése és felhasználása a technika végrehajtására. Ez a tradicionális alapokon nyugvó aikido.

Játék és technika

A Nanzan Aikido Egyesület elnöke, technikai vezetője, Niklai Norbert a következőkben foglalja össze a sportágról való tudnivalókat:

– Az aikidóban a mozdulatok általában körkörösek, ahol a lényeg a támadás energiájának elvezetése és felhasználása a technika végrehajtására. Az aikido technikák dobásokból és leszorításokból állnak, s mivel önmagukban támadásra nem használhatók, különösen alkalmasak arra, hogy gyerekeknek tanítsuk – mondja a 4 danos aikido mester. – Először megtanítjuk a gyermekeknek a dojo etikett legfontosabb elemeit, azaz hogy hogyan kell viselkedni az edzéseken. Ezután következnek az alapállások, alaplépések, majd az egyik legfontosabb terület, a gurulások és tompítások, ahol a gyermekek megtanulják megvédeni a testüket az esések okozta sérülésektől. Ahogy fejlődnek, úgy építjük fel az első páros gyakorlatokat, ahol már egyszerűbb technikákat hajtanak végre támadó-védekező szerepkörökben. Gyerekekről lévén szó, a játék sem maradhat ki az edzésprogramból.

 

7-től 99 éves korig…

Krisztina, aki fiatalabb korában kung fu edzésekre járt, 9 éves fiát, Áront tavaly októberben aikidozni íratta be. Azért választotta ezt a sportot, mert látta, hogy az oda járó gyermekek nem verekedni, hanem agressziót kezelni, az érzéseiken uralkodni tanulnak. Elsajátítják, hogy hogyan kell követni az utasításokat, csoportban együttműködni, és természetesen a fizikai kondíciójuk, mozgáskoordinációjuk is javul. A fia önbizalma is sokat nőtt, és kapcsolatokat is könnyebben épít.

Norbert szerint az izgő-mozgó lurkók lenyugszanak, a félénkebbek önbizalma növekszik. A tapasztalata az, hogy nagyjából hétéves korukra érnek meg a gyermekek testileg és szellemileg arra, hogy elkezdjék a rendszeres edzéseket az egyesület gyermekcsoportjában. Aki kitartóan gyakorol, az középiskolás korában már fekete öves lehet, ami ebben a korban ma még nagyon ritka Magyarországon. Az aikidózó csemete felnőtt korára valószínűleg jó mozgáskultúrájú, magabiztos ember lesz, aki jól kezeli a konfliktusokat. Az első hónapok tanulása arra nyújt lehetőséget, hogy a hétköznapokban egy véletlen esésnél nem sérül meg a gyermek, mert ösztönösen alkalmazza valamelyik gurulást vagy tompítást. Ahhoz viszont, hogy az aikido technikákat valaki magabiztosan alkalmazni tudja, sokévi gyakorlásra van szükség. Felnőttként az aikidót legtöbben önvédelmi célzattal kezdik el, később a harcművészetet és a mögötte álló filozófiát tanulmányozzák, gyakorolják, élik meg egyfajta életmódként, ahol a cél nem az ellenfél, hanem önmaguk legyőzése.

 

Hová mehetünk, mennyiért tanulhatunk?

Az idén 10 éves Nanzan Aikido Egyesületben jelenleg két csoport működik. A gyermekcsoportba 7-13 éves lányok és fiúk járhatnak, a felvétel folyamatos. A foglalkozásokat az egyesület technikai vezetője, Niklai Norbert és a 3 danos Varga Zoltán tartják. A 14-99 éves hölgyek és urak a felnőtt csoportba jelentkezhetnek. Az edzések a Bánki Donát Úti Iskola tornatermében zajlanak.

– A két mozijegy áránál kevesebbe kerülő havi tagdíjon kívül a gyerekeknek eleinte nincs szükségük másra, mint egy melegítőnadrágra, egy fehér pólóra és egy papucsra. Később, ha már biztos, hogy hosszabb távon szeretne gyakorolni a gyermek, meg lehet vásárolni a fehér edzőruhát, amelynek ára 5.500-8000 Ft között mozog – ismerteti Niklai Norbert.

Krisztina, aki három gyermeket nevel, fontosnak tartja, hogy nem ró nagy anyagi terhet a családra az edzéseken való részvétel, így legkisebb fiát is ebbe az irányba tereli, és azt tervezi, hogy szeptembertől már ő is az egyesület tagja lesz.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Többször volt alkalmam megnézni egy-egy edzést, figyeltem, hogy a kis csemeték mennyire rugalmasan, ügyesen sajátítják el az edzőjük által bemutatott új fogásokat. Büszke vagyok gyermekemre és Zoltánra, látom mérhetetlen türelmüket ahogy oktatnak, sőt már a kicsi leány unokámra is nagy büszkeséggel nézek, hiszen már ő is elnyerte első fokozatát.

Comments are closed.