Szín vs. teljesítmény: hogyan válasszunk fényképezőgépet?

Fehér, piros, vagy rózsaszín? Az egyik és talán legfontosabb kérdés, amikor egy nő fényképezőgépet választ magának. Ésszerű szempontok, mint a megapixel, az ISO-érték, vagy a képstabilizátor általában szóba sem jönnek. Az okos nő azonban belátja, ha ingoványos talajra tévedt, és segítségre szorul. A megmentő szerepében: Bergics Balázs, pécsi fotográfus. 

hirdetés

Árak vs. teljesítmény?

Három kategóriát érdemes megkülönböztetni, ha amatőrként fényképezőgép után nézelődünk.

Az első típusba a hagyományos kompakt gépek tartoznak. Ilyet 15 ezer forinttól 60 ezer forintig lehet vásárolni. Ám sem előbbi, sem utóbbi áron nem érdemes megvenni – mondja Bergics Balázs. A szakember szerint egyszerű kompakt gépért 30-40 ezer forint a reális összeg, ezért már egészen jó technikát kapunk. Ennél drágábbra viszont nem tanácsos beruházni, ugyanis nincs olyan plusz funkció, ami a képminőséget jelentősen javítaná. Persze, van bennük projektor, és WIFI, de ezeket egy átlag felhasználó nem használja ki.

A második kategória az úgynevezett bridge fényképezőgépek. Ezek tulajdonképpen nagyon okos kompakt masinák, nagyon-nagy zoom átfogással, sok megapixellel. Automaták, de már nagyjából személyre szabhatóak, az objektív ugyanakkor még nem cserélhető rajtuk. Az ilyen fényképezők 60-100 ezer forint között mozognak, de manapság már nem biztos, hogy érdemes kifizetni értük ennyit. A következő kategória ugyanis hasonló áron mozog, ám jóval többet tud.

Az amatőr felhasználóknak szánt gépek közül az úgynevezett MILC fényképezők számítanak a csúcskategóriának. Balázs szerint ezek igazából már nem is kompakt gépek, maximum azért nevezhetjük őket így, mert kicsik, könnyűek, és elférnek a női táskákban. Azoknak a legideálisabbak, akik bár hobbi szinten fotóznak, de nem csak az emlékek megörökítésére használnák a masinát, hanem olykor csak úgy, a fényképezés öröméért is járnák a természetet. Legnagyobb előnyük, hogy cserélhető objektívesek, és ezáltal nagyon jó a képminőségük, szuper az automatikájuk, ám, ha valaki tudja, mit akar, szinte teljesen személyre is szabhatóak. Mindemellett Full-HD-s videofelvételt is rögzíthetünk velük.  Áruk 100-150 ezer forint között mozog, attól függően, hogy egy vagy két objektívvel adják őket.

– Ha valaki tanácsot kér tőlem,  mindig a két szélsőséget javaslom. Vagy válasszon a 30 ezres alap gépek közül, mert ezek is jók, de ha többet, jobbat szeretne, akkor ne fizessen kompakt gépért 60 ezer forintot, hanem ha megteheti, spóroljon még egy kicsit, és vegyen inkább MILC gépet, ez ugyanis még az alap tükörreflexes, vagyis profi gépeknél is jobb -javasolja a fotós.

A tükörreflexes gépekkel ráadásul az a baj, hogy ha valaki nem tudja a fotográfiai szabályokat, elveszik a technika erdejében. Arról nem is beszélve, hogy ha 150 ezerért megveszünk egy belépő szintű gépet, elindul a mókuskerék, és mire körülnézünk elköltöttünk 400 ezer forintot.

Milyen adatokat érdemes figyelni?

ISO érték: ez az adat azt mutatja meg, hogy gépünkkel mennyire tudunk majd szép képeket készíteni  mondjuk egy sötét templomban vagy múzeumban. Azaz, hogy a gép mennyire reagál érzékenyen a fényre. A lényeg, hogy az ISO érték mögött szereplő szám minél magasabb legyen, mondjuk 3200 vagy 6400.

Képstabilizátor: két lehetőség van. Van, vagy nincs. Természetesen az a jó, ha van, mert kiszűri a kézremegést, így nem lesz elmosódott a családi fotó.

Optikai zoom: a digitális zoom-ot felejtsük el – figyelmeztet Bergics Balázs. Az optikai zoom a tuti, de ne tévesszen meg minket a magas szám. Nem jó, ha túl magas, a 27×-es például már nagyon sok, rossz lesz tőle a képminőség, a 4-8×-os optikai zoom az ideális.

Töltés: elemeset ne vegyünk. Az akkumulátort ugyan cipelni kell, de sokkal tovább bírja a gép.

Megapixel: a táblázatokban feltüntetett effektív és valós pixelszám nem fontos a laikusoknak. Ez az érték azt jelenti, hogy a fényképünk mennyire lesz részletes, ha nagyítunk kirajzolódnak-e egyenként a falevelek, vagy sem. A tíz megapixeles fényképező teljesen elegendő, már 6 megapixeles képről is lehet szép A4-es nagyítást készíteni. 20-30-assal pedig akár óriásplakátot is nyomtathatunk. Arra figyeljünk, hogy minél nagyobb a megapixel, annál nagyobb a fájl méret, így a tárhely hamarabb betelik.

 

[frame]

Plusz egy tipp a fotóstól:

Minden megapixelnél és optikai zoom-nál előrébb való az az érv, hogy ha megfogjuk a masinát, akkor érezzük-e, amit kell. Azaz, hogy tetszik-e, kézre áll-e, tudjuk-e kezelni stb. Ha nem érezzük azt, hogy ez az, ami kell, akkor nem tudunk majd jó képeket készíteni. [/frame]