Színes ruhák és csillogó parkett

Latin és standard. E két kifejezés hallatán mindenkinek ugyanaz jut eszébe: társastánc. Ez a mozgásforma minden korosztály számára ajánlott és élvezetes.

hirdetés

 

„Divatból” hamar kiesnek

Az egyik kereskedelmi csatornán zajló társastánc-verseny sorozatnak köszönhetően megnőtt a táncok iránti érdeklődés. Sokan azt gondolják, néhány hét alatt látványos eredményeket lehet ebben a művészi sportban elérni, de csalódniuk kellett: kemény munkára van szükség a sikerélményhez. A hirtelen ötlettől vezérelt táncosok lemorzsolódnak, így azokkal dolgozhatnak a pedagógusok, akik valóban komolyan szeretnének foglalkozni a tánccal.

A lányok nagyobb érdeklődést mutatnak, ezért Jancsi Zsolt a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány táncpedagógusa kéri őket, vigyenek magukkal egy barátot, a fiúk pedig egy cimborát, hogy később a tudásszintnek megfelelően hasonló táncosok kerüljenek párba.

A nyolcéves Bálint, akinek szülei úgy gondolják, a társadalmi életben is fontos, hogy megfelelő tánctudással rendelkezzen valaki, örültek fiuk döntésének, amikor két éve a társastáncot választotta.

– Az óvodai rendezvényteremben rendszeresen látta a próbákat. Ugyanitt más edzések is voltak, például küzdősport, hip-hop tánc. Bálint nagycsoportos korában bekopogott a terembe, és „bekönyörögte” magát társastánc edzésre. Az óvodában egy pályázati projektnek köszönhetően csoportjuk rendszeres foglalkozásába beépítették óvodás szinten a néptáncot és a társastáncot is, de Bálint saját habitusának köszönhetően már akkor is a társastáncot preferálta – mondja Katalin, Bálint édesanyja.

Hol, hogyan?

A kozármislenyi Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány iskolájában 7 éve szerepel választható tárgyként a társastánc. Jancsi Zsolt szerint akár nagycsoportos kortól érdemes elkezdeni a tanulmányokat, de később is lehet csatlakozni.

Itt elsősorban az alaplépésekkel ismerkednek a tanítványok. A kezdők számára több versenyt is rendeznek más művészeti iskolák növendékeinek részvételével.

Aki magasabb szinten kíván foglalkozni a sportággal, annak valamely táncsportegyesületnél érdemes jelentkeznie, hogy a Magyar Táncsport Szövetség leigazolt versenyzőjeként állhasson a parkettre. A Diabelli növendékei például a csaknem 20 éve versenytáncosokat nevelő Tornádó TSE-be mehetnek tovább. A művészeti iskolában az előképző két éve alatt hetente kétszer 45 perces, az alapozó osztályokban 6 éven át négy 45 perces foglalkozás zajlik. A továbbképző osztályokat már középiskolai tanulmányok mellett végzik a növendékek, ez 2 éves időtartamú.

Táncsportegyesületekben az utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt, ez általában heti kétszer másfél órás elfoglaltságot jelent.

Észrevétlen fejlődés

A társastánc észrevétlenül hat a gyermek személyiségének és mozgáskultúrájának fejlődésére.

– Bálint kitartóbb és céltudatosabb lett. Csiszolandó tulajdonságai, például önközpontúság, öntörvényűség körében a fejlődés irányába mozdult el, hiszen a táncban egy férfi és egy nő együtt alkotnak egy egészet, ezért elengedhetetlen a másikra való odafigyelés. Tanulja, gyakorolja a női nem képviselőivel való kapcsolattartást, tiszteletet, a férfi szerepkört. A versenyekre való felkészülés megtanította a küzdelemre, ha szerepelnie kell, nem akadályozzák gátlások abban, hogy a maximumot hozza ki magából. Megtanulta, hogy önfeledten, de méltósággal örüljön a győzelemnek, hogy a kudarc után se csüggedjen – vallja Katain.

A latin táncok inkább a temperamentumos, tűzrőlpattant gyerekeknek lesznek a kedvencei, míg a standard kategóriában, amelyben a folyamatos, puha mozgások vannak többségben, a kevésbé határozott csemeték is jól elboldogulnak.

Jancsi Zsolt oktató hozzáteszi, hogy a ritmusérzék fejlesztésében igen nagy szerepe van a társastáncoknak, de tartásjavító, erőnlétfejlesztő, csapatépítő hatása is ismert. Ezenkívül hozzásegít a testtudatos mozgás gyakorlásához. A társastáncoló gyerekek tudatában vannak annak, hogy az eredményekért tenni kell, így végső soron a felnőtt létre nevel. Javítja a koncentrációt, a fegyelmet és a kitartást.

Pénztárca-nyitogató

A Diabelli Alapítvány iskolájában havi 3000 forintos tandíjat kell fizetni. A szintén kozármislenyi Tornádó TSE-ben ugyanennyi a havi díj. A gyermek növekedéséből kiindulva évente akár több pár táncos cipő és fellépőruha elkészíttetéséről a szülőknek kell gondoskodnia, Bálinték esetében évi 50-60.000 forintos kiadásról van szó, de kezdetben ezeket a művészeti iskola biztosítja. A versenyekre való felkészülés időben – akár tanítás után heti kétszer 3 óra, illetve hétvégi foglalkozások –, a nevezési díjak és az utazás költségei anyagilag megterhelik a családokat.