Tartsd bent a hőt!

Az októbert „megúsztuk” hideg nélkül, azonban most már beköszöntött a fűtésszezon. Bármilyen megoldással fűtünk, meglehetősen nagy költségekkel kell számolni, ráadásul sok lakásnak a hőszigetelése sem tökéletes. Akár a nyílászárókon, akár a falakon keresztül szökik a meleg, ha nincs lehetőségünk nagyobb beruházásra (nyílászáró csere, redőny felszerelése, falak, tető utólagos szigetelése), néhány olcsó praktikát is bevethetünk.

hirdetés

Mérjük fel a terepet!

Lettner Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnöke elsőként azt javasolja, keressük meg a lakásban azokat a problémás területeket, ahol elszökik a meleg. Ma már eléggé elterjedt eszköz a hőkamera, ami segít felmérni és megfigyelni, hogy melyek az otthonunk huzatos helyei. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy saját lakásunkat is mindenképpen vessük alá ennek a felmérésnek, de érdemes néhány, az interneten is elérhető, épületekről készült hőkamerás felvételt végigböngészni, ami felhívhatja a figyelmünket az érintett helyekre.

Textíliákat mindenhova!

Az ablakpárkányok belső oldalára magunk is készíthetünk akár hulladék textíliából összevarrt hengereket, melybe szivacsot téve és a nyílászárók alsó részéhez rakva, a huzatot és természetesen a kiszökő hő mennyiségét is csökkenthetjük.

függöny
Speciális, hőszigetelő függönyöket is kaphatunk már, de akár turkálóban is hozzájuthatunk kétrétegű textilekhez!

A nyílászárók – akár ajtó, akár ablak – elé mindenképpen tegyünk vastag, nagyméretű függönyöket Turkálókban – még ha kicsit drágábban is érdemes kétrétegű függönyt vásárolni, hiszen a két réteg közötti levegőréteg remek szigetelő.

Ügyeljünk arra, hogy az ablakoknál a függönyök hosszának a helyes megválasztásával a radiátorok melegének segítségével hőfal alakuljon ki a nyílászáró felszíne mentén – figyelmeztet Lettner Gabi.

A textilek remek szolgálatot tehetnek a falak szigetelésénél is, jó hőtartók, de mindenképpen figyelni kell, hogy a falak ne dohosodjanak.

A padló szigetelését is jelentősen segíthetjük szőnyegek elhelyezésével, az alulról nem, illetve rosszul szigetelt lakásokban ajánlatos.

szőnyeg
A szőnyeg is sokat segíthet

Egyéb megoldások

Régi ablakok réseinél legolcsóbb megoldás az öntapadós szigetelőcsík felragasztása, de ez gyakori cserét és a használatnál nehézséget okozhat. A nyílászárók utólagos nútolása, és abba szigetelőanyag elhelyezése teljesen megszüntetheti az ablakréseken keresztüli huzatot (ezt szakemberrel végeztessük).

A textilek mellett olcsó és fontos megoldás a radiátorok mögé helyezett hővisszaverő fólia, ami megtakarítást is jelent egyben, javasolja végezetül Gabi.

[note note_color=”#fbae19″]Télen, ha süt a nap engedjük be a fényét és a melegét, amint lemegy, húzzuk le a redőnyt vagy a függönyt, hogy a hőt bent tartsuk. Szellőztetni rövid ideig – 5-10 percig – tágra nyitott ablakokkal érdemes, így kevesebb a hőveszteség.[/note]