Tavaszi nagytakarítás fillérekből

Ha alaposan fel akarunk tankolni a tavaszi nagytakarításhoz, akkor akár több tízezer forintot is elkölthetünk tisztítószerekre. Még szerencse, hogy van más megoldás is. Tippek, trükkök a spórolós, és nem mellesleg környezetkímélő takarításhoz.

Bár a naptár szerint minden év szeptemberében ünneplik a takarítás világnapját, a magyar háziasszonyok inkább tavasszal próbálják otthonukat felfrissíteni a téli bezártság után. Ám mielőtt berobognánk valamelyik hipermarketbe, és kisöpörnénk a háztartási és vegyi áru osztályt, olvassuk el Lettner Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnökének tanácsait.

Vizezzünk!

A reklámok sugalmazásával ellentétben a víz a legfontosabb alkotóelem a takarításnál, és nem a vegyszer. Ez utóbbi inkább csak segíti az előbbi hatékonyságát (gondoljunk bele a víz nélküli mosópor esetére). Fertőtlenítőszerek alkalmazására csak ritkán van szükség, kerüljük gyakori és rendszeres használatukat!

Példa a gyakorlatban:

Lefolyótisztításhoz erős savak, klórozott hatóanyagok helyett a dugulás megelőzéseként havi rendszerességgel 2 liter forró vízben oldjunk fel 3 evőkanál mosószódát, és öntsük a lefolyóba. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat sem. Hiszen a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít.

Veszélyes anyagok helyett

Az erős vegyszerek használata nagyobb terhet jelent a környezetre, mint egy jól megválasztott hagyományos tisztítószer, vagy egy kicsivel több víz használata. A reklámok által hirdetett „egy mozdulattal hatékony szerek” helyett a „ne sajnáljuk megsúrolni a szennyeződést” elvét kövessük.

Példa a gyakorlatban:

Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét. Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben, ez feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Majd forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, végül puha ruhával töröljük szárazra.

 

 

Több idő – nagyobb siker

Ne termeljünk a takarítással több hulladékot, mint amennyi a takarítás haszna! Az áztatás a mosás, a mosogatás és a takarítás egyik leghatékonyabb módja. Ne sajnáljuk rá az időt. Fáradságot, pénzt és vegyszert takarítunk meg vele.

A mosogatásnál egy hosszabb áztatás fellazítja a szennyeződés nagy részét – akár egy kis mosószódával elegyítve a vizet –, ez helyettesítheti a mosogatószer jelentős részét, és a súrolást is jelentősen csökkenthetjük.

Példa a  gyakorlatban:

A WC-t nedvesítsük be és a szennyeződéseket kenjük be bórax és citromlé keverékével. Ezt hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük le.

Egyszerű anyagok

A hagyományos szerek kiállták az idő próbáját, hát használjuk őket.

Példa a  gyakorlatban:

Általános tisztításnál a folyékony vegytisztítószerek helyett alkalmazzunk ecetet, citromot, növényi alapú szappanokat. Az esetek többségében kiválóan helyettesítik a boltokban kapható erős vegyszereket. Környezet- és egészségkímélő mosószerként használhatunk környezetbarát jelzéssel ellátott terméket – európai ökocímke -, vagy a ma nálunk is egyre népszerűbb mosódiót, de bátran kipróbálhatjuk saját egyszerű keverékünket. Mosószappanból konyhai reszelővel készítsünk kb. másfél deci szappanpelyhet, és keverjük el feleakkora mennyiségű mosószódával. Ez a keverék kíméletes a bőrhöz, a természetben teljesen lebomlik és pl. gyapjú mosására is alkalmas.

hirdetés

Hirdetés