Tehetség és/vagy kitartás

A legendás Aranycsapat óta minden kisfiú focizni szeretne, de nem mindenkiben rejlik ott a lehetőség, hogy igazán jó játékos legyen. A szorgalom azonban sokat segít a kevésbé tehetséges gyerekeknek.

hirdetés
Uránia Mozi

Az 5,5 éves Dávid apukájának is régi álma volt, hogy híres futballista legyen. Mivel neki nem adatott meg a lehetőség, a fiát szeretné ebbe az irányba terelni. Bár nem kell hozzá nagy unszolás, Dávid ugyanis rendkívül jó labdaérzékkel rendelkezik, és a tehetség is megvan benne – legalábbis édesanyja, Adrienn, és edzője, Takács Imre szerint. És bár Dávid korábban a sakkal is ismerkedett, mozgékonysága inkább a focipályára hívta.

Kiknél mit fejleszt?

Takács Imre, a Nagykozár Községi Sportegyesület edzője szerint a sportokkal, kiváltképp a focival nem lehet elég korán megismerkedni. Az ő edzéseiket a csapattagok kisebb testvérei is látogatják, így ha valaki felnőttként hivatásos sportoló szeretne lenni, már 4 évesen is pályára léphet. Igazolt játékossá ötévesen válhatnak az érdeklődők, ha évente két alkalommal sportorvosi vizsgálatokon esnek át, és azokon megfelelnek. Az állóképességet és a csapatszellemet fejlesztő sportág csírái már a legkisebbekben is elültethetők. Dávid például már másfél évesen kergette a labdát, és nála az edzéseken való részvétel hatására abban látszik a legnagyobb változás, hogy már nemcsak birtokolni akarja a labdát és azzal gólt rúgni, hanem látja a csapatot, összejátszik, passzol, ügyesen cselezget – mondja Adrienn.

A dinamikus futás és a súlypontáthelyezés már kis korban elsajátítható, de ezeket csak játékos formában, elsősorban a sport megszerettetésével lehet tanítani. A mozgékony, de kevésbé tehetséges gyerekek szorgalmukkal hamar lesznek képesek ugyanazt az eredményt produkálni, mint tehetséges társaik.

Edzések és versenyek

A gyermekekkel életkor szerint, korcsoportonként foglalkoznak, akár kamaszként is csatlakozhat valaki a csapatokhoz. A nagykozári egyesület két éve alakult, a környező településekről verbuválták a tagokat. Tavaly óta a Bozsik-programban is részt vesznek, így az őszi és a tavaszi szezonban egyaránt 3-3 versenyen megmérettetik tudásukat. Ez egy hétvégi programot jelent, amikor a tornán 4 csapat áll fel, és ezek mindegyike megmérkőzik egymással.

Az U7-es, vagyis az 5-7 évesek csoportjában az edzések labdajátékkal, például kidobózással indulnak, majd meccs következik, végül ismét egy levezető játék. Itt még nincs kapus. Három-három csapattag focizik, minden gól gól. Az örömszerzés, az eredményesség a cél, illetve annak a megtanulása, hogy a labdát a pálya vonalán belül kell tartani. Mivel ilyen korban a bonyolult szabályok is gondot jelentenek, ezért ezeken a meccseken nem érvényesítik a lesszabályt és nem osztanak sem sárga, sem piros lapot. Az edzések során azonban az alapszabályokat már elkezdik ismertetni az edzők. Hasonlóan a 7-9 éveseket felölelő, jelenleg legnagyobb létszámú U9-es csoportnál, ahol viszont öt az öt ellen állnak fel a csapatok, itt már pozíciót is lehet tanítani a csapattagoknak, kézilabda méretű kapura rúgnak, és már védőként is kipróbálhatják magukat a játékosok.

A nagykozári egyesületnél, mivel kis létszámú szervezetről van szó, nincsenek külön kapusedzések, de akiben megvan a tehetség és az akarat, jó kapussá válhat. Nagyobb Pécs környéki és pécsi csapatoknál (PVSK, PMFC) a kapusokra is külön figyelmet fordítanak. Hosszútávfutás, futóedzés az U11-es csoportnál van, ezek a gyerekek már gyorsabbak, terhelhetőbbek. A nagykozári csapattagok közül egyébként a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek nagyobb egyesületekhez is átléptek, de sokan maradnak a helyi csapatot is erősíteni.

– A küzdelem hevében néha előfordul, hogy a játékosok felrúgják, vagy visszahúzzák egymást, de ez belefér. Dávidék egyébként kétszer edzettek egy héten, a nyári szünetben egyszer mennek pályára. Az edzések körülbelül 60-75 percesek – mondja Adrienn. Nagyobb csapatoknál egyébként hetente akár ötször is edzhetnek a fiatalok.

Anyagiak

Nagykozárban az anyagi ráfordítás csekély, 1000-1500 Ft a havidíj, amelyből az egyesület a téli időszakban a fedett pályás edzésekhez a terembérleti díjat fizeti, illetve a mezeket tartja rendben. Az edzésekre saját stoplis cipőt kell beszerezni, amelyeket 5000 és 10000 forint között lehet megtalálni a sportszaküzletekben. Adrienn szerint egy sportszárat és egy sípcsontvédőt is érdemes vásárolni a balesetek megelőzése érdekében. Ezek egyenként 3000-5000 forintos kiadást jelentenek. A Bozsik-program keretein belül zajló hétvégi tornákra a szülők szállítják a játékosokat, ezért ilyen esetekben a benzinpénzzel is számolni kell.

 

Hirdetés