Tényleg megéri? – A külföldi munkavállalás ára

Komoly változásokat hoz az ember életében, ha elhatározza, hogy kipróbálja magát egy másik országban; legyen szó pályakezdő fiatalról vagy idősebb generációhoz tartozó szakemberről. Persze van, amikor a kényszer beszél, mégis mindenkinek mérlegelnie kell, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat, ha Magyarország helyett külföldön vág bele a karrierépítésbe. Összegyűjtöttünk pró és kontra érveket.

hirdetés

Megéri belevágni, mert…

Fejlődik a személyiség és erősödik az önismeret

Mind a személyes, mind pedig a szakmai fejlődéséhez jelentősen hozzájárulhat a nemzetközi tapasztalatszerzés.

– A megszokott komfortzóna elhagyását követően komoly önismeretre teszünk szert, bekövetkezik egy szemléletváltás, miközben az életpálya építéséhez szükséges készségek és képességek fejlődnek – osztja meg tapasztalatait Kerner Barbara, az Europe Direct, Baranya Megyei Európai Információs Pont irodavezetője. Az otthonitól merőben más kultúrában megnő az önbizalom, erősödik a problémamegoldó készség, ráadásul jobban megismerjük gyenge pontjainkat is.

külföldi munka2

Itthon elérhetetlen információk és tudás birtokába juthatunk

Egy külföldi munka során alapvetően tapasztalatot szerzünk, nyelvet tanulunk, továbbá fair fizetést kaphatunk, amely magasabb életszínvonalat, másféle életminőséget biztosít.

– A középkorban sem lehetett mester valaki addig, amíg inasként be nem járta a világot, felkeresve egyik-másik híres mestert – mondja Kerner Barbara. Erre manapság is nagy szükség van, hiszen ily módon olyan ismeretekre tehetünk szert, amelyet Magyarországon egyszerűen nem lehet (olyan magas szinten) elsajátítani.

Erősödik a vállalkozó szellem

A statisztikák szerint a vállalkozói készség tekintetében is előrébb járnak a külföldön akár rövidebb időt is eltöltő fiatalok, mint az itthon maradt társaik.

– Tízből egynek már saját vállalkozása van, négyből több mint három tervezi, vagy nem tartja elképzelhetetlennek önálló vállalkozás indítását – támasztja alá a szakember. A saját cég alapítása mellett alkalmazottként is szebb jövő áll az itthon maradt versenytársaikkal szemben, hiszen gyorsabb előmenetelre számíthatnak, a munkáltatók 64%-a ugyanis a nagyobb felelősséggel járó feladatokat a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársakra bízza.

Nem nekünk való, ha…

Az ígéretes lehetőségekre kérdés nélkül ugrunk

Számos ügynökség a realitástól messze álló, csábító ígéretekkel csalogatja ki a tapasztalatlan munkavállalókat, akik aztán a munkájukért fizetést sem kapnak, sok esetben még a hazautazásukat sem tudják finanszírozni. Éppen ezért, ha valaki gyorsan akar munkához jutni, és nem akar túl sok időt szánni a megfelelő hely kiválasztására, akkor az itthoni lehetőségek között válogasson, különben beleugorhat egy nagyon kockázatos utazásba. Külföldön munkák vállalni csak tudatos és alapos felkészülést követően lehet.

külföldi munka

Nem rendelkezünk alaptőkével

Idegenbe indulni veszélyes is lehet, ha nem konkrét állásra vagy képzésre érkezünk, hiszen korántsem biztos, hogy egyből találnunk munkát. Sokak hamar haza is utaznak, mert nem olyan helyre veszik fel őket, mint amiről álmodtak. Magyarországon kívül élni nemcsak remek kereseti lehetőség, hanem komoly befektetés is, így kellő mennyiségű pénzzel kell nekivágni. Kiadások mindig lesznek, nemcsak addig, amíg állást szerzünk, hanem addig is, amíg az első fizetésünket/ösztöndíjunkat meg nem kaptuk.

Be kell szereznünk a szükséges dokumentumokat; szállást bérelni, bankszámlát nyitni és még sorolhatnánk tovább, ezért ha nincs kezdőtőkéd, akkor érdemes még várni a kiutazással.

Aki nem akar fejlődni, az meg fog ragadni adott szinten

Sokat lehet hallani olyanokról, akik évekig „mosogatnak” a diplomájukkal. Sokan becsmérően beszélnek erről, noha a mosogatás ugyanolyan becsületes munka, mint bármi más. A szakértő szerint ráadásul aki éveken keresztül nem képes arra, hogy fejlődjön, tanuljon és a képességeinek megfelelő állást találjon, az valószínűleg nem is fog továbblépni, amiért pedig nem a külső tényezők a felelősek. Erő és motiváció kell, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig kitegyük magunkat egy pozitív értelemben vett úgynevezett kultúrsokknak. Ha valaki nem elég kitartó és nincs benne elég kalandvágy, humor, az nem marad meg külföldön.

[note note_color=”#aabddf”]

Baranya megyében az Európai Információs Pont 2000. május 12-én nyitotta meg kapuit, azóta segíti ingyenes, naprakész, hiteles és praktikus információval a külföldi lehetőséget keresőket. Aki szeretne európai lehetőségbe belevágni, keresse az irodát az Apáca utca 2/1 szám alatt, kérjen időpontot személyes konzultációra.

Elérhetőségek:

Europe Direct | Baranya Megyei Európai Információs Pont
7621 Pécs, Apáca utca 2/1
+36 72 520 552
www.facebook.com/bmeip  [/note]