Tévét a babáknak? Ne ne!

Valószínűleg minden kisgyerekes anyukának feltűnt, hogy már a pár hónapos bébik is előszeretettel tapadnak rá a televízió képernyőjére. A színek és a hangok őket is magukkal ragadják, mindez azonban egyáltalán nem jó. És hogy miért? Megmondjuk!

hirdetés

Már önmagában az sem szerencsés, ha a családban a tévé háttérzajként szolgál. Annyira rááll ugyanis a családi rendszer egy ilyen működésre, hogyha a csend az már nem lesz elfogadható alternatíva – magyarázza Szabó Erika, klinikai szakpszichológus, a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pécsi tagintézményének megbízott vezetője.

Ez nemcsak a családi viszonyokat rombolja, de a felnövekvő gyerekeknek is azt üzeni, hogy tévé nélkül nem lehet élni. Pedig jobb, ha tudjuk, a pici babák, bármennyire is ráragadnak a különféle képernyőkre, nincs igényük a televíziózásra. Mindez pusztán a folyamatosan változó mozgalmas képi világ és a hanghatások miatt van.

gyerek, tévé, televízió

A szakember azt tanácsolja, minimum három éves korig próbáljuk meg távol tartani a kicsiket a televíziótól. Ha nem így teszünk ugyanis, a csecsemő fejében kevésbé alakulnak ki belső képek, a fantáziavilág és a képzelet nem fejlődik, hiszen a képernyőn mindent készen megkap.

A gyermek agya 2 éves korig több, mint kétszeresére nő. Ezalatt az idő alatt alakulnak ki benne azok a idegsejt-kapcsolatok, amik a későbbi gondolkodást befolyásolják – írja Vida Ágnes, babapszichológus egy témába vágó cikkében.

gyerek a tévé előtt

Minél több élmény éri a kicsit, annál több, úgynevezett szinapszis, azaz idegsejt-kapcsolat alakul ki az agyában. Amikor azonban tévét néz, kevesebb inger éri, hiszen csak képet lát és hangot hall, tehát nem lesznek elég összetettek a kialakulóban lévő idegsejt-kapcsolatok.

Szabó Erika elmondja, a kisbabák esetében az idegrendszeri érést a mozgás segíti elő, és nem a vizualitás. Ezért az a legjobb, ha a csecsemőket minél többet mozgatják, ringatják, énekelnek nekik, baba-mama tornára járnak velük.

baba_mama

A tévénézés egyébként az anya-gyerek kapcsolatra sincs túl jó hatással, hiszen egy éves korig alakul ki a kötődés, így ebben az időszakban az a legjobb, ha szinte minden külső inger az anya közvetítésén jut egy a gyermekhez.

A televízió persze nem ördögtől való. Ha naponta, hetente egyszer megnézünk egy pár perces mesét azzal nincs gond, de ez ne állandósuljon vagy vegye át a könyvből való mesélés illetve a játék szerepét.

És hogy miért? Egy német kutatók által végzett, 10.000 gyermeket vizsgáló felmérés kimutatta, hogy azok az apróságok, akik 3 éves kor alatt napi 3 óránál többet tévéznek, kevésbé helyesen beszéltek, kisebb a szókincsük és gyengébben teljesítettek olvasási, szövegértési feladatokban – számol be róla Vida Ágnes.