Tippek őszi nagytakarításhoz

A nagytakarítás második szezonja – a tavasz után – az őszi időszak. A nyári pihenések végével újra visszatér életünk a megszokott kerékvágásba, amihez az is szükséges, hogy otthonunk szép, tiszta legyen. Kreutzné Gróf Krisztina, a tisztalak.hu háziasszonyának segítségével összegyűjtöttünk pár segítő praktikát a takarításhoz.

Itt van az ősz, itt van újra…

Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be: nyáron a nagy melegben hajlamosak vagyunk elhanyagolni a házimunkát és csak ott rendet rakni, „ahol a papok táncolnak”. Ennek azonban véget kell vetni ősszel, amikor életünk visszatér a szokásos rendjébe: hazajövünk a szabadságról, a gyerekek oviba, iskolába mennek és szabadidőnket már többnyire otthon töltjük az egyre zordabb időjárás miatt. Az utálatos nagytakarítást néhány jó tanács megtartásával sokkal könnyebbé tehetjük, mint gondolnánk.

Mit is kell ilyenkor megtenni?

Nagytakarítás során első a rendrakás és a lomtalanítás, aztán jön a takarítás. Ne álljunk neki a munkának átgondolatlanul, és ne akarjuk magunkat megerőltetni: osszuk el a feladatokat több napra! Nagyban segíti a hatékonyságunkat, ha előzetesen készítünk egy listát a teendőkről, lebontva, hogy otthonunk adott helyiségeiben mi mindent szeretnénk rendbe tenni.

Listát mindenről!

Először is tervezzük meg, hogy hány napot szánunk a munkára és melyik nap, mit kívánunk megcsinálni. Krisztina azt javasolja, szedjük össze pontosan, melyik helyiségben mit szeretnénk elvégezni. Érdemes listázni a szükséges tisztítószereket is és előre beszerezni őket, hogy ne érjen minket meglepetés. Az ökotudatos magatartás jegyében próbáljunk minél több természetes tisztítószert használni, amelyek nem károsítják a környezetünket!

Lássunk egy példát!

Konyha:

pókhálózás
konyhabútor külső – belső tisztítása
pultok, asztalok, székek fertőtlenítése
hűtő külső – belső fertőtlenítős lemosása
tűzhely külső letisztítása + zsíroldás
mikró külső tisztítása, belső zsíroldása
elektromos berendezési tárgyak letakarítása
csapok, mosogató tálca fertőtlenítése, vízkőmentesítése
ajtók, keretek, ablakok, radiátorok, csövek, lámpatestek, kapcsolók tisztítása
csempefelület fertőtlenítése
porszívózás
vegyszeres felmosás

[frame]További részletek és praktikus ötletek

A házimunkához, takarításhoz szükséges további hasznos tippeket a www.tisztalak.hu weblapon találhatnak olvasóink, ahol Kreutzné Gróf Krisztina rendszeresen jelentkezik újabb tanácsokkal. Az oldalon többek között letölthetünk egy, a nagytakarítás rendszerezését segítő dokumentumot is.[/frame]