Tisztítószer, ami helyetted dolgozik

A probiotikus takarítószerek nem csak a környezetet, de a háziasszonyokat is kímélik: használatuk során ugyanis nem kell súrolni, sőt idővel az általuk létrehozott védőrétegnek köszönhetően kevesebb szennyeződés tapad meg a felületeken.

hirdetés

Hogy működik?

A koncentrátumban kapható tisztítószereket vízzel hígítva szórófejes adagolóba kell tenni, majd a tisztítani kívánt felületere spriccelni. Ez után ki kell várni a megfelelő hatóidőt, majd puha ronggyal áttörölni a területet. A probiotikus tisztítószer “jó baktériumokat” tartalmaz, aminek révén ún. biofilm képződik a felületeken, aminek köszönhetően a káros baktériumok nem tudnak elszaporodni, így csökkenthető a fertőzések kialakulásának veszélye és a szennyeződések újbóli képződése is. Vagyis hosszú távú használat után ritkítható a takarítások gyakorisága és a kezdeti mennyiséghez képest egyre kevesebb koncentrátumra lesz szükség a tisztaság fenntartásához. A szer a lefolyóba kerülve tovább dolgozik úgy, hogy közben nem károsítja a környezetet, mert a termékek biológiailag teljesen lebomló összetevőkből állnak.

takarító

Tényleg hatásos lehet?

A probiotikus takarítószerek összetevői között illóolajok is találhatóak, amik azon túl, hogy kellemes illatot biztosítanak, hatékonyak a kórokozók ellen is.

– A különféle illóolajok mikrobaellenes hatásáról már különböző tudományos írások is beszámolnak, hatékonyságuk a megfelelő koncentrációban rejlik – mondta Gazdag Zoltán, a PTE TTK Általános és Környezeti Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa. Így érdemes betartani az adott termékeken feltüntetett javasolt hígítási arányt, amit a gyártó feltehetően a kutatási eredményeknek megfelelően alakított ki.

Nem kell túlaggódni a fertőtlenítést

Gazdag Zoltán szerint még ha nem is váltunk probiotikus szerekre, akkor sem kell mindent agyonfertőtleníteni az otthonunkban. A WC-ben persze jobb biztosra menni, de például a padlót és a csempét nem szükséges erős vegyszerekkel tisztítani, mert itt egyébként sem szaporodhatnak el egészségre káros mértékben a kórokozók. A konyha esetén nem kell a csempe tisztaságán aggódnunk, amire érdemes odafigyelni, az a mosogatószivacs és a vágódeszka, mert ezek a mikrobák melegágyai lehetnek (javasolt tisztításukra itt írtunk néhány tippet), de ahol nincs ételmaradék, ott nem kell fertőzésektől tartani.

természetes tisztítószer

Hol lehet kapni?

Kifejezetten probiotikus tisztítószereket online shopokból rendelhetsz, de a Pécsen is megtalálható drogériák polcain is sorakoznak jócskán környezetbarát tisztítószerek, valamint a HerbaHáz is széles választékot kínál azoknak, akik minél kisebb mértékben szeretnék károsítani a környezetüket felesleges vegyszerekkel.

Magad is elkészítheted

Korábban írtunk már olcsó és környezetbarát takarítószerekről, ahogy közeledik a tavaszi nagytakarítás ideje, érdemes újra átböngészni a tippeket. A szódabikarbóna, az ecet, a citrom, a só, a különféle illóolajok mind-mind hasznosak lehetnek a takarítás során, például házi fertőtlenítőszer lesz a 70%-os alkohol és zsálya-, valamint levendulaolaj keverékéből. A fürdőkád szépen csillog, ha átsikálod szódabikarbónával, majd áttörlöd ecettel és meleg vízzel leöblíted.