Több lejárt terméket kéne fogyasztanunk?

A spájzban vagy a konyhai szekrényben vizslatva biztosan találunk olyan élelmiszereket, amelyeknek bár már lejárt a felhasználási idejük, mégis felhasználnánk a vacsorához. De még a multikban is találunk elkülönített részt a hamarosan lejáró élelmiszereknek, ezért utánajártunk, hogy mennyire kell komolyan vennünk a feltüntetett dátumokat.

hirdetés

Csak azért kidobni egy tökéletes állapotban levő élelmiszert, mert az eltarthatósági idő azt parancsolja nekünk: pazarlás! Ezért legyünk körültekintőek, járjunk utána, és hallgassunk a józan eszünkre, ha elkezdjük szanálni a hűtő vagy a spájz tartalmát. Segítünk, hogy miként tud eligazodni a legkönnyebben!

A fogalmak hálójában

Vági Zsolt, a a Nemzetközi Táplálkozástudományi Intézet szakembere szerint ha az élelmiszerek romlandóságát nézzük, akkor két fogalmat érdemes belevésnünk az emlékezetünkbe, ezek pedig a fogyaszthatósági határidő és a minőségmegőrzési időtartam. Az előbbi a gyorsan romló élelmiszerek fogyaszthatósági határideje, utóbbi pedig az az idő, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait, helyes tárolási körülmények között maradéktalanul megtartja. Vagyis ha a minőségmegőrzési dátum lejár, az csupán annyit jelent, hogy bár kicsit veszíthet a frissességéből, teljességgel fogyasztható még a termék. A fogyaszthatósági határidőt azonban nem tanácsos félvállról venni!

Élelmiszerbiztonság 1

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyeken nem szükséges megjelölni minőségmegőrzési időt. Ezeknél a termékeknél nem érdemes azon problémáznunk, hogy vajon fogyaszthatók-e még, ugyanis biztosan nem lesz semmi bajuk. Ezek az élelmiszerek a következők:

 • friss gyümölcsök és zöldségek
 • borok, likőrborok, pezsgők
 •  a 10 vagy annál több % alkoholt tartalmazó italok
 •  üdítőitalok, gyümölcslevek
 • sütőipari termékek és cukrászsütemények
 • ecet
 • étkezési só
 • szilárd halmazállapotú cukor
 • édesipari termékek
 • rágógumi
 • egyedi adag jégkrémek
hűtő, doboz, étel, konyha
Tároljunk mindent megfelelő körülmények között!

Amiket bátran fogyaszthatunk!

Egy brit ételszakértő, Joanna Blythman azonban még azt is megkockáztatja, hogy bemutassa azokat az ételeket, amelyek még a fogyaszthatósági idő lejárata után is fogyaszthatóak. Ilyen a csokoládé, amelyen maximum a kicsapódott, fehér színű kakaóvaj zavarhat meg, de a kemény sajtok is, például a cheddar, amik még tökéletesen jók a fogyaszthatósági idő lejárata után is.

A szakember ide sorolja még a rágcsálnivalókat, a csipszet és a kekszeket is, amelyek maximum a minőségükből veszíthetnek, szervezetünkre nem jelentenek veszélyt. Ugyanígy a száraztésztától se óvakodjunk lejárati idő után, és a kenyeret is eltehetjük későbbre, méghozzá a fagyasztóba! Végül, de nem utolsósorban a konzerveket, ha megfelelő körülmények között sötétben és hűvösben tároltuk, bőven fogyaszthatjuk még a megjelölt dátumok után is.

Fruit and vegtable waste

[box title=”Mindig mindent ellenőrizzünk!” box_color=”#6193cc”]

De ahogy a puding próbája az evés, minden olyan terméket, amelynek lejárt az eltarthatósági ideje vagy a minőségmegőrzési ideje, először szagoljuk meg, nyomkodjuk és kóstoljuk meg, hátha már az érzékszerveinkkel meg tudjuk állapítani, hogy valami nem stimmel. Persze ez a vizsgálat ajánlott akkor is, ha a dátumok szerint még semmi baja a terméknek, biztosan mindenki találkozott már olyan esettel, amikor a csomagolás azt ígérte, hogy minden rendben, kibontás után viszont közel sem volt így![/box]