Turbózd fel a grillezést!

Ha nyár, akkor kerti parti és persze sütögetés – a grillezés szinte kötelező program ilyenkor. Nem is csoda, hogy szinte mindenki szereti a szabad ég alatt, parázs fölött sütött ételeket, hiszen ezt az ízvilágot és illatot a konyha falai között lehetetlen elérni. Most mutatunk néhány különleges pácot, amiktől garantáltan ízletes húsokat emelhetsz le a grillrácsról.

hirdetés

[note]A pác kötelező

A grillezendő húsokat mindenképpen pácoljuk be sütés előtt, hiszen különben íztelen, kemény, rágós falatokat kellene tálalnunk. A grillpácok egyrészt ízesítésre szolgálnak, de talán még ennél is fontosabb, hogy így tehetjük a húst omlóssá, ugyanis amíg a páclében állnak a hússzeletek, fellazulnak a rostjaik. Halakat és zöldségeket is pácolhatunk, de ezeknél inkább csak az ízek miatt van erre szükség.[/note]

grill4

[box title=”Alap pácok (Mindmegette)” box_color=”#b99855″]

Gyömbéres-szójás

2 ek. olívaolaj
1 ek. ananász lé
2 ek. reszelt gyömbér
5 ek. szójaszósz
1 ek. méz
2 ek. balzsamecet
1 ek. cayenne bors
4 gerezd fokhagyma

Citromos-fokhagymás

fél bögre olívaolaj
2 citrom reszelt leve és reszelt héja
frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Mustáros

5 ek. olívaolaj
3 ek. mustár
őrölt bors[/box] [note]Pácolási idő

  • Fehér húsok: 2-3 óra
  • Vörös húsok: minimum 4-5 óra, akár több nap is
  • Halak:1-2 óra
  • Zöldségek: 30 perc[/note]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[box title=”Thai marinád – marha, sertés (Nosalty)” box_color=”#bd3d3d”]

2 ek. szójaszósz
1 lime leve
2 tk. cukor
2 tk. halszósz
1 chili aprítva[/box] [box title=”Levendulavirágos-fűszeres pác – sertés, csirke (Gasztrovilág)” box_color=”#dda7cc”]

1 csipet levendulavirág
1 tk. kakukkfű
1 tk. őrölt bors
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 ágacska rozmaring
1 dl olívaolaj[/box] [note]Alapszabályok

A jó grillpácnak három alapvető alkotóeleme van, ezek az olaj, fűszer(ek) és valamilyen savas elem. A fűszerek ízlés szerint variálhatók, az olajok esetén nem kell feltétlenül az olívaolajhoz ragaszkodni, főleg nem, ha nagyobb mennyiségű húst sütünk – hiszen a pácoláskor jól nyakig kell önteni a húsokat, az olívaolaj pedig nem éppen olcsó mulatság. Savas elem lehet citromlé, valamilyen ecet (pl. balzsamecet), de borok is. Ez utóbbi elemhez nem mindenki ragaszkodik, de azért jó, ha nem hagyjuk el, hiszen a savasság segít fellazítani a rostokat. A páclébe soha ne tegyél sót, mert elvonja a húsból a folyadékot. A húsokat, halakat inkább sütés előtt közvetlenül, esetleg közben sózzuk meg.[/note]

grill

[box title=”Gyömbéres-joghurtos – bárány, csirke, kacsa, pulyka, hal (Nosalty)” box_color=”#fdd46d”]

1 pohár joghurt
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
fél ek. frissen reszelt gyömbér
fél citrom leve
1 kk. római kömény
1 kk. őrölt koriander
fél kk. összetört kardamom
fél kk. cayenne-i bors
3 ek. finomra vágott mentalevél[/box] [box title=”Indiai joghurtos pác – csirke (Gasztrovilág)” box_color=”#124f4c”]

2 dl natúr joghurt
1 tk. kurkuma
1 tk. chilipor
1 tk. római kömény
1 ek. fokhagymás gyömbérpaszta (fokhagyma és gyömbér 1:1 arányú keveréke)[/box]

grill2

[box title=”Sherrys – sertés, csirke (Tutireceptek)” box_color=”#d60505″]

1 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
2 ek. méz
1 tk. őrölt fahéj
4 ek. sherry
1 ek. szójaszósz
1 csipet őrölt bors
fél tk. őrölt szegfűszeg
4 ek. hideg fekete tea[/box]