Turbózd fel a kerted!

Az évszakváltással a lakás központja kijjebb tolódik – már nem a nappali, hanem a kiskert, terasz vagy az udvar a centrum. Kreatív blogokról összegyűjtöttünk néhány ötletes megoldást arra az esetre, ha a kinti rész még nem áll készen vendégek fogadására, vagy a saját nyugalmunk fenntartására.

hirdetés

Futónövény

Bizonyos futónövények tökéletesen betöltik a térelválasztó szerepet, vagy eltakarják a csúnyább kerti részeket. Ha ötletesen választjuk ki a futónövényt, meg is szépítheti a kertünket.

[box title=”Ezeket válaszd” box_color=”#f19c8e”]
 • Clematis: fehér, lila, kék vagy rózsaszín virágával az egyik legszebb kúszónövény.
 • Lilaakác: a romantikus hangulatú, napfénykedvelő növény rendkívül illatos kerti dísz.
 • Vadszőlő: tapadókorongjai segítségével kúszik, szinte bárhova felfuttathatjuk, levele skarlátvörös, narancssárga és zöldes színekben pompázik.
 • Futórózsa: nem válogatós növény, bármilyen talaj megteszi neki – így kis kerttel rendelkezők is bátran ültethetik.
 • Trombitafolyondár: a gyorsan növekvő növény tölcsér alakú virágai narancssárgák, pirosak vagy citromsárgák.
 • Lonc: ennek az örökzöld kúszónövénynek illata édes és rendkívül intenzív. [/box]Kúszónövény

Lampionok

A felaggatott lampionok kötelező kellékei a kellemes kerti hangulatnak. Kedvünkre válogathatunk a színek és a formák között, és akár a faágakra vagy térelválasztókra, kerítésre is fellógathatók. A papír lampionokban gyertyákat is elhelyezhetünk, de ez a megoldás tűzveszélyes lehet. Sokkal biztonságosabbak az elektromos díszek, amiket csak feltekerünk a korlátra, fa ágaira, gyakorlatilag bárhová.

A lampionon kívül dunsztosüvegekből is készíthetünk világító kerti dekorációkat.

Lámpások

Függő kiskert

Itt a palántázás és az ültetés ideje! Érdemes belevágni, hiszen az otthon termett gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények öröme felülmúlhatatlan. A palántavetést megtehetjük apró cserepekbe, amiket felakaszthatunk akár függőlegesen rögzített raklapra vagy térelválasztóra – és természetesen bárhova, ahova megálmodjuk. A legizgalmasabb megoldás azonban az ereszcsatornából kreált függő kiskert.

[box title=”Elkészítés” box_color=”#7adc7f”]
 • Szerezzünk be annyi és akkora ereszcsatornát, amekkorából szeretnénk elkészíteni a kiskertet.
 • Ültessük el a kívánt növényeket.
 • Damil segítségével akasszuk fel őket, akár sorban egymás alá is megtehetjük ezt.
 • Természetesen máshová is felerősíthetjük az ereszeket, ennek csak a képzelet szab határt![/box]

Vertical garden

Raklap napágy

Raklapból rengeteg bútort lehet készíteni. Dohányzóasztalt, székeket, kerti bútort és kanapét is. A legegyszerűbb talán a raklap napágy.

[box title=”Elkészítés” box_color=”#d9df53″]
 1. Vegyünk két darab raklapot, rögzítsük egymáshoz csavarok segítségével. Ha lehet, kezeljük le méhviasszal, ez ápolja a fát.
 2. Szereljünk minden sarkára kereket, lehetőleg fékezhetőt!
 3. Ízlés szerint párnákat, takarót vagy szivacsot dobáljunk rá a kényelem kedvéért. Így munka után hazaérkezve csak le kell huppannunk a kerti bútorunkra – és relaxálni.[/box]

Palet furniture

Napvitorla

A napvitorla tökéletes megoldás a tűző nap ellen. Amellett, hogy praktikus, szép látványt is nyújt a jól elhelyezett kellék a kertünkben. Ezt a megoldást teraszon, nagyobb kertben vagy akár apró erkélyen is bevethetjük!

Napvitorlák

Homokozó

Elsősorban gyerekes családok kertjében lehet hasznos kellék, játéktér. De a puha érintésű homok a felnőtteket is visszaröpíti óvodás éveikbe. Az elkészítéshez mindenképpen kérjük férfi segítségét, hiszen egy homokozót összeszerelni nem egyszerű feladat, és igényel némi barkácstudást.

[box title=”Elkészítés” box_color=”#6fa4d7″]
 1. Jelöljünk ki egy helyet, ahová a homokozót el akarjuk helyezni – legjobb ha füves, földes a talaj.
 2. Vegyük körbe kövekkel, deszkákkal, vagy akár bontott téglákkal.
 3. A homokozó belsejét érdemes tartós anyaggal kibélelni (szemeteszsák is megteszi), hogy ne szóródjon ki alul a homok.
 4. Helyezzünk mellé ülő alkalmatosságot, ahonnan lógathatjuk a lábainkat és figyelhetjük a csemetéket egy fárasztónap után.[/box]

Sandbox