Uborkával a vérszívók ellen

Csípnek, harapnak, és szúrnak. Mindenki számára ismerős kellemetlenségek ezek a meleg nyári napokon és estéken. Szerencsére léteznek apróbb trükkök, amikkel kivédhetjük a különféle apró ízeltlábúak támadásait. Talán nem is hinnénk, de a bögöly ellen is van hatásos fegyver! 

Szúnyog

A világ egyik legveszélyesebb állata. Hiszen a trópusi országokban még manapság is ezrek hallnak meg a szúnyogok által terjesztett betegségektől. Magyarországon csaknem 50 faj él belőlük.

Mint tudjuk, kizárólag a nőstény állatok veszélyesek az emberre, a hím egyedek növényi nedvekkel táplálkoznak. Csípésük elég kellemetlen, megduzzad és viszket. Nedves, meleg időszakban különösen sok van belőlük, a lárvák ugyanis vízben szaporodnak. Védekezni nem könnyű ellenük, hiszen érzik az emlősök által kibocsátott hőt, és ha megtalálják áldozatukat, lándzsa szerű szájszervüket a lehető legvékonyabb bőrfelületbe mélyesztik – mondja Sár József, entomológust.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Ennek ellenére a vérszívók ellen már igen sokféle “fegyvert” kifejlesztettek. A leghatásosabb, ha időnként szúnyog gyérítést végeznek a városokban, de egyénileg is védekezhetünk ellenük. A szúnyogháló a legjobb megoldás, de egészen eredményesen működő elektromos riasztószereket is lehet már vásárolni. Ha pedig a szabadba megyünk, akkor a legjobb, ha a különböző krémekből, és permetszerekből válogatunk. De készíthetünk saját rovarriasztót is, ha nem akarunk vegyi anyagokat magunkra fújni: tiszta szeszbe keverjünk levendula- és rozmaringolajat, ezzel permetezzük be a szabadon lévő testrészeinket.

Ha már megcsípett…

Hiába minden fegyver, a bajt nem lehet teljesen kivédeni. Íme néhány ötlet, a csípés okozta duzzanat kezelésére:

Tegyünk ecetes borogatást a csípésre, azonnal megszünteti a viszketést. De a mentolos bedörzsölés, és a nedves só is sokat segíthet viszketés ellen.

Szúnyogcsípésre állítólag kiváló orvosság a citromkarika, és banánhéj is.

Már létezik rovarcsípés utáni viszketést megszüntető készülék is. A csípésre helyezve állítólag sikeresen közömbösíti a viszketést okozó idegen fehérjéket. Pár ezer forintért hozzá juthatunk a viszketés-eliminátor.

 

Bögöly

A rendkívüli meleg időjárás a böglyöknek is kedvez. A legyek rendjébe tartozó élőlények különösen akkor aktívak, amikor légnyomás változás áll be, azaz front érkezik a térségbe. Létezik például esőthozó pőcsik néven elhíresült faj, ha ezekből sok felbukkan, néhány órán belül szinte biztosan lesz csapadék.

A böglyök emlősök vérével táplálkoznak, ezért az embert is zsákmánynak tekintik – mondja az entomológus. Az izzadság által keltett  illatanyagok, a testhő és a kibocsátott szén-dioxid vonzza őket.

Hogyan védekezhetünk ellenünk?

A válasz: nagyon nehezen. Hiszen nyáron izzadunk, nincs mit tenni. A szakember szerint azonban vadász és horgász boltokban lehet kapni olyan riasztószert, ami hatásos lehet ellenük. Ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos, drogériákban vásárolható permetek, de megéri. A bőr felületre kenve csökkentik a test hő és a széndioxid kibocsátását, és így kevésbé érzékelik a vérszívó bogarak az ember jelenlétét.

Ha már megcsípett…

A bögöly csípése nagyon fájdalmas, és több napig is eltarthat a hatása. Először égető érzés, majd hosszan tartó területi gyulladás, akár félalmányi duzzanat jelentkezik. A csípés helyét hideg vizes borogatással, a gyulladást és a viszketést csökkentő krémekkel hűsítsük.

 

Méh, darázs

Az alábbi rovarok a szúnyogokkal és böglyökkel ellentétben nem zsákmánynak tekintik az embert, ha szúrnak, azt pusztán védekezésből teszik. Ettől függetlenül veszélyes lehet a csípésük, mert méreganyagot juttatnak a szervezetbe. A méhek és a darazsak közül a darazsak a veszélyesebbek, mert egy állat akár 5-6 alkalommal is megcsípheti az embert.  Közülük is a lódarazsak a legveszélyesebbek, csípésük akár halált is okozhat. Emellett mind a két állat szúrása allergiás rohamot válthat ki.

Hogyan védekezzünk ellenük?

Igazi hatásos módszer nincs ellenük. A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük őket, és a fészküket. Ha pedig valami oknál fogva mégis a közelükbe tévednénk, nagyon óvatosan elhagyjuk a helyszínt. A darazsak ugyanis különösen agresszívek, ha csak egy darab is megszúr minket, akkor a kibocsátott feromonok mozgósítják az egész kaptárt. Ilyenkor a kapkodás, csapkodás a legrosszabb, amit tehetünk, mert a gyors mozgással még agresszívabbá válnak ezek az állatok. A megoldás, hogy gyors tempóban, de viszonylag higgadtan távozzunk a fészkük mellől.

Otthoni csapdákat is készíthetünk ellenük, de igazából nem érdemes. A házakban, padlásokon észlelt fészkeket egyébként is ki szokták égetni -mondja Sár József.

Ha már megcsípett…

Amennyiben nem vagyunk érzékenyek a darazsak és a méhek csípésére, úgy az legyen az első lépés, hogy egy csipesz segítségégével távolítsuk el  a fullánkot a bőrünkből. Amíg bent marad a sebben, további fájdalmakat okoz.

A duzzanat kezelésre kétféle módszer is létezik, attól függően, hogy méh vagy darázs csípett meg minket.

Méhcsípés esetén alkalmazzunk lúgos borogatást, például szódabikarbóna pasztát vagy hígított ammóniát!

Darázscsípés esetén pedig a legjobb, ha savas oldatot használunk, például hideg, ecetes vagy citromleves borogatást.

Segíthet még, az útifüves, petrezselymes, levendula- vagy búzacsíra-olajos bedörzsölés de hatékony módszer, ha friss hagymaszeletet helyezünk a csípésre.

A csípést követő pár órában és az elkövetkező napokban növeljük a kálcium bevitelünket, például pezsgőtabletták formájában, vagy ampullák formájában.

 

Pók

Nyárestéken, főleg a ház falakon, sarkokban, zegzugos helyeken rengeteg kövérre hízott pók üldögél. Számukra ez az időszak igen kedvező, hiszen a lámpafényre csak úgy özönlenek a kisebb testű rovarok. Félni azonban nem érdemes tőlük, számukra az ember nem táplálék, a méhekhez, darazsakhoz hasonlóan csak védekezésből marnak.

Magyarországon két olyan pókfajta létezik, melynek csípése nagyobb problémát is eredményezhet. A dajka pók marás időszakos bénulást okozhat, a vízipóknak szintén erős mérge van, hiszen kisebb halakat öl vele.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Nincs különösebb fegyver ellenük. A szakember szerint a lakásban élő pókok kipaterolása sem jó módszer, mivel nagyon hasznos állatok, megfogják a kisebb rovarokat, szúnyogokat, és a legyeket.

Ha már megcsípett…

Mossuk meg a csípést szappanos vízzel – ez segíthet eltávolítani a bőrön lévő maradék mérget, allergént. Kenjük be a csípés helyét be hűsítő krémmel, tegyünk rá jégkockát

Ne vakarjuk el a csípés helyét. Ha valaki nem tudja megállni, akkor csakis ujjbeggyel, semmiképpen ne körömmel! A vakarástól minden csípés elfertőződhet.

Ha nincs otthon semmiféle krém, vegyünk elő egy uborkát, vágjuk ketté, és tegyük a csípésre! Az uborka hűsít, és gyorsítja a bőr gyógyulását.

hirdetés

Hirdetés