Ügyködjünk együtt a Jézuskával!

Ahogy közelednek az ünnepek, napról napra nő rajtunk a nyomás, hogy mindenkinek megtaláljuk a megfelelő ajándékot. Na, ezen a problémán most nem fogunk segíteni, viszont arra adunk tippeket, hogy mit tegyünk, ha szeretnénk egy kicsit személyesebbé tenni az ünnepet. A Szitakötő kreatív suli csapata három könnyen elkészíthető ajándékot javasol az olvasóknak. 

hirdetés

Nincs szükség különösebb kézügyességre, ha valaki szeretné meglepni könyvmoly rokonait. Bárki belefoghat a pomponos könyvjelző sorozatgyártásába, mert nem kell hozzá más, csak színes fonal, olló és garantált a sikerélmény. Először is válasszunk egy tetszőleges vastagságú és színű fonalat, és a kész bojt kívánt sugárméretétől függően tekerjük fel egy kartonpapírcsíkra, egy villára vagy egyszerűen csak két ujjunkra. Érdemes sűrűre tekerni, hogy szép tömött bojtot kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a feltekert fonalat a derekánál erős csomóra kötjük, a végeket olyan hosszúra hagyva, amely bőven átéri majd a könyvet. A könyvjelzőt tovább tökéletesíthetjük úgy, hogy több szállal tekerjük át a bojtot, majd ezeket összefonjuk. Végül a képen látható módon keresztülvágjuk a fonalakat, átsimítjuk és ollóval tökéletes gömbformára igazítjuk. Íme!

pompom1

pompom3

Aki szívesen pepecsel egy kicsit többet, annak ötletes csészemécsest ajánl a Szitakötő csapata. Nem kell hozzá más, mint egy dekoratív teáscsésze és alj, némi viasz (a legjobb, ha melegíthető, mikrózható), kanóc, mérőedény és ragasztópisztoly, továbbá bolondíthatjuk illóolajjal. Karácsonyi ajándék esetében egy kis fahéjjal vagy narancsos-szegfűszeges illattal megspékelt mécses minden meggyújtáskor visszahozza a gyerekkor hangulatát.
Az elkészítéshez mossuk ki és töröljük szárazra a csészét. A ragasztópisztoly segítségével illesszük a kanócot a csésze aljához, figyeljünk arra, hogy hosszabb legyen, mint a csésze magassága. Amíg szárad, melegítsünk fel egy edényben annyi viaszt, amilyen űrtartalmú a teásbögre. Ha elég meleg és megszáradt a kanóc is, akkor öntsük a formába (ekkor kell belecsöpögtetni az illatanyagot is) és hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.

Plusztipp: ha nem szeretnénk, hogy a kanóc dermedés közben lehasaljon, csíptessünk rá egy csipeszt és fektessük rá a csésze peremére. Ha teljesen kihűlt a mécses, akkor a túl hosszú kanóc visszavágható.

gyertya

A fürdőbomba szintén jópofa, és egyszerűen elkészíthető ajándék karácsonyra. Egy dologra figyeljünk, győződjünk meg arról, hogy aki kapja, ki is tudja használni. Vagyis, hogy van otthon fürdőkádja.

Hozzávalók 12 bombához

  • 1 bögre szódabikarbóna
  • fél bögre citromsav
  • néhány csepp rózsavíz
  • muffin sütőforma
  • viaszpapír
  • tál
  • adagoló kanál
  • néhány csepp színezék (vízmentes!)
  • néhány csepp illóolaj (a legjobb, ami a csészemécsesből maradt)

Összeállítás

Tegyük a tálba a szódabikarbónát és morzsoljuk szét a göböket, hogy szép porózus anyagot kapjunk, majd ismételjük meg ugyanezt a hozzáadott citromsavval is. Egyenként adagoljuk bele a folyékony összetevőket, mindegyik után finoman keverjük össze az alapanyagokat, nehogy összecsomósodjanak. Ha mégis így járnánk, ne csüggedjünk, csak morzsoljunk. Figyeljünk arra, hogy csakis vízmentes színezéket keverjünk a mixünkhöz, különben a bikarbóna reakcióba lép a vízzel és még idő előtt robban a bomba.
Ha mindent összeállítottunk, akkor tegyük a keveréket a muffinformákba, és jól nyomkodjuk bele, majd pedig várjunk 10 percet. Az idő leteltével a sütőformát ráboríthatjuk a viaszpapírunkra, de még ne vegyük ki a fürdősót a formából. Hagyjuk a sütőformában szikkadni úgy 2-3 órát. Csak ezután emeljük le róluk a muffin formát. Így szabadon, a levegőn hagyjuk továbbszáradni egy éjszakát. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a kiszáradt bombácskákat kis celofánokba csomagolni, és készen is állnak az átadásra.

Plusztipp: ha nem bírnánk kreativitásunkkal, úgy a sütőformák aljába szórhatunk fűszer- vagy gyógynövényeket, és ebbe nyomkodhatjuk bele a fürdősó elegyét. Amennyiben gyermekeknek szánjuk a meglepetést, úgy érdemes élénk színeket használni színezékként és gyümölcs illatú bio illóolajat a bőrirritáció elkerülése végett. Érzékeny bőrű ismerőseinknek ne rózsavizet, inkább varázsdiót tegyünk a fürdőgolyóba, a legtöbb gyógynövényszaküzletben beszerezhető a kivonat.

fürdősó