VAKÁCIÓ! – Hová tegyük a gyereket?

Nemsokára kezdődik a szünidő. A legtöbb gyerek csak azt látja, hogy végre nem kell iskolába mennie, de a szülőknek sokszor gondot jelent, hogyan oldja meg a gyermek felügyeletét, amíg ő dolgozik. Ráadásul vannak családok, amelyekben óvodás gyermek elhelyezéséről is gondoskodni kell(ene).

hirdetés

 

Ma már a legtöbb munkahelyen elképzelhetetlen, hogy a szülők magukkal vigyék a gyereket, és nincsenek nyugdíjas nagyszülők, vagy ha vannak, korosak ahhoz, hogy rájuk bízzák a csemetét. Esetleg sem nagyszülők, sem rokonok nem élnek a környéken. Mit tegyen ilyenkor a szülő?

Iskolai táborok helyett, előtt, után

Az általános iskolák zöme 1-2 hetes, bentlakásos, leginkább vízparti – balatoni vagy éppen orfűi –, különböző tematikájú – olvasó, úszó, lovas nyári táborokat szervez tanulóinak. Vannak, akik ezekre befizetik a gyermekeket, de a két hónapos szünidőből fennmaradó további időszakra más elfoglaltságot kell keresni.

Szerencsésnek mondhatja magát az a szülő, akinek van olyan otthon ülő ismerőse, barátja, családtagja, akire rá meri bízni a gyermeket. Olyan, aki strandra, fagyizni, játszótérre, moziba viszi a csemetét, és megfelelő étkezést is biztosít. Mások ugyanezért a „szolgáltatásért” képesek fizetni is.

Az internetet böngészve több oldalt találunk, amelyeken pécsi vagy Pécs környéki fiatal lányok, asszonyok ajánlják magukat bébiszitternek. Az árak – az életkor és a tapasztalat növekedésével, valamint a megfelelő végzettség (tanuló, főiskolai/egyetemi hallgató, kisgyermekápoló, pedagógus) arányával azonos ütemben nőnek – 450 és 1500 Ft/óra között mozognak, de az átlagos díj 800 forint egy órára. Van, aki ebben az árban testvéreket is vállal, másoknál feláras a két- vagy több gyermek, egyesek az első óra díját magasabb összegben állapítják meg, a további megkezdett órák olcsóbbak.

A pécsi játszóházak általában vállalnak gyermekfelügyeletet – a belvárosban van olyan hely, ahova akár egy fél órára is leadhatjuk a kicsit, de akár – napközi jelleggel, étkezéssel együtt, vagy csomagolt, otthoni élelmezési ellátással szakképzett felügyelőkre bízhatjuk az óvodás vagy kisiskolás csemetét. Nem elhanyagolható szempont, hogy a kis óvodások általában nehezebben viselik a környezetváltozást, így az ilyen megoldás igénybevétele előtt nem árt néhány napig pár órára „csak úgy” ellátogatni a játszóházba, megismerkedni a munkatársakkal, a környezettel, a „kispajtásokkal”. Ha a gyermek biztonságban érzi magát az új helyen, beszokott és alkalmazkodott a megváltozott feltételekhez, már nyugodt szívvel hagyhatjuk ott.

Szervezeti táborok

Pécsett több szabadidős és kulturális szervezet kínál napközis tábori lehetőségeket, amelyeknek az az előnye, hogy munkaidő előtt el lehet vinni a gyermeket és az után elmenni érte. Az úszótáboroktól, a vallási ismereteket nyújtó és idegen nyelvi táborokon át a történelmi táborokig minden tematikájú rendezvényre beírathatják az érdeklődők az általános iskolás korú gyerekeket. Többségében 6-tól 14 éves korig, de vannak 8 év felettieknek és 12 éves korig szervezett táborok is.

Lesznek olyan érdekesebb tematikájú táborok is, mint életmód, fotó és média, szerelő, zseniképző, madárgyűrűző, kertészeti ismereteket nyújtó, drámapedagógiai, vagy íjász tábor.

Az árak heti 12.000 Ft-nál kezdődnek, ehhez a legtöbb helyen hozzájön a napi háromszori étkezés díja, ami 4.000-5.000 forintot jelent heti szinten. Testvérkedvezményt sok helyen biztosítanak, vagy ha barátot, rokont csábít magával valaki, egy-egy helyen akkor is árengedményben részesül.

Egy hét, ott alvással

Nagyobb gyermekeknek hirdetnek táborokat a horvát tenger, a Duna, a Balaton vagy az orfűi tavak partjára. Ezek egy hétig teljes ellátást és szállást biztosítanak a kicsiknek, és felkészült pedagógusok felügyeletében bízhatnak a szülők.

Óvodásoknak?

Fent felsorolt táborok hirdetéseiben esetenként azt is feltüntetik, hogy óvodás testvérek fogadását nem tudják megoldani. Csak néhány úszó, angol nyelvi és vallási tematikájú napközis tábor biztosít 3, 4, illetve 5 éves kortól ellátást – ezeken a helyeken a délutáni pihenőidőt is beiktatták a szervezők. Jobb híján ezekre lehet beíratni az óvodás korú gyerekeket.

Aki maradna a megszokott óvodai ellátásnál, annak lehetősége van a takarítási szünet idejére egy másik, környékbeli intézmény gondjaira bízni a csemetéjét.

– Az önkormányzati óvodák 4 hétig lehetnek zárva. Az időpontokat összehangoltuk, így az egymás közelében lévő intézmények közül mindig van olyan, amelyik nyitva tart. A szülőknek az óvodavezetőnél kell jelezniük, hogy igénylik az elhelyezést a zárva tartás idején. A vezető óvónő intézkedik a másik intézménynél. Június 15-étől augusztus 20-áig az óvodákban összevont csoportok működnek. Elsősorban azon gyerekek elhelyezését tudják biztosítani, akiknek a szülei dolgoznak. Azonban lehetnek olyan élethelyzetek, melyek miatt a munkahellyel nem rendelkező szülők gyermekei is járnak nyáron óvodába – tájékoztat Petren Ferencné, a Pécsi Polgármesteri Hivatal Oktatási és Kulturális Referatúrájának óvodákért felelős vezető főtanácsosa.

A városban működő úgynevezett családi napközik is fogadnak néhány gyermeket a nyári szünidőben. Nem árt utánajárni ennek a lehetőségnek, hiszen mindennél fontosabb, hogy gyermekeinknek a legmegfelelőbb helyet biztosítsuk a nyárra.

– Nálunk 1-2 hely szokott üres lenni nyáron, amiket a hozzánk járó gyerekek nagyobb testvérei töltenek be. Nyaranta két hétre szoktunk bezárni, amikor a karbantartási munkákat végezzük el – osztja meg tapasztalatit Somogyi-Tóth Eszter, a Ladybird Angol-Magyar Családi Napközi vezetője.