Valami epreset reggelire?

Az eperszezon jócskán odébb van még, úgyhogy az apró magvas gyümölcs mértéktelen fogyasztásával várnunk kell. A zöldséges ládákban ugyanakkor már fellelhető az import eper, ami valljuk be nem rossz, de a jótól igencsak messze van. Önmagában falatozni tehát nem annyira finom, de egyéb hozzávalókkal feljavítva becsaphatjuk érzékeinket. Dobpergés….Három epres reggeli következik! 

hirdetés

[box title=”Fahéjas tejberizs eperrel” box_color=”#fbaebf”]

Hozzávalók – 4 adag

  • 15 dkg rizs
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 tk fahéj
  • 2.5 dl habtejszín
  • 4 ek méz
  • 50 dkg eper
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés: 

Egy serpenyőbe öntünk 1 ek olívaolajat és megpirítjuk rajta a rizst, majd nyakon öntjük egy merőkanálnyi meleg vízzel. A következő kanál vizet csak akkor adjuk hozzá, amikor már az előzőt felszívta a rizs . Addig adagoljuk hozzá a vizet, amíg félig megpuhul, onnantól kezdve tejjel folytatjuk, míg teljesen meg nem fő a rizs. Ízesítjük fahéjjal és mézzel. A tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a rizzsel összeforgatjuk.

Közben az 50 dkg megtisztított, felszeletelt epret egy kis vízzel és a mézzel felfőzzük (mintha lekvárt készítenék). Ha megvan, egy helyes üvegtál aljába merünk a szószból, majd ráöntjük a rizs felét, ismét egy vékony réteg lekvár, erre mehet az eper másik fele, majd ismét rizs, végül vékony réteg lekvár és meg is vagyunk.[/box]

eprestejberizs

[box title=”Epres-almás crumble” box_color=”#e47c9e” title_color=”#000000″]

Hozzávalók – 5 adag

A gyümölcsös alaphoz

  • 30 dkg eper
  • 1 db alma
  • 5 teáskanál méz
  • 1 teáskanál citromlé
  • fahéj ízlés szerint

A morzsához

  • 10 dkg finomliszt (lehet fele arányban liszt és darált mandula keveréke is)
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk, és öt szuflé formában szétosztjuk. Kevés fahéjjal, pár csepp citromlével ízesítjük, majd mindegyik tetejére egy teáskanál mézet csurgatunk. A morzsa hozzávalóit egy aprítógépben összekeverjük, és a gyümölcshalmok tetejére szórjuk. 180 fokon előmelegített sütőbe helyezve kb. 25 perc alatt készre sütjük.[/box]

epres crumlbe

[box title=”Epres-banános tepsis zabpehely” box_color=”#d34974″ title_color=”#090909″]

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g zabpehely
  • 1/2 tk só
  • 75 g cukor (vagy nyírfacukor)
  • 2 ek barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 100 g dió felaprítva
  • 200 g friss eper felszeletelve
  • 1 közepes banán vékonyra szeletelve
  • 50 g csoki pasztilla, de sima táblás csoki is megteszi
  • 500 ml tej
  • 2 tk vanília aroma
  • 3 ek olvasztott vaj, plusz 1 ek a sütéshez
  • 1 tojás

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd egy kisebb sütőtálat kenjük meg 1 ek olvasztott vajjal, és tegyük félre. Egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, sót, cukrot, fahéjat, szódabikarbónát, a dió és a csoki felét valamint az eper felét. Keverjük össze, és öntsük bele a kivajazott sütőtálba. A maradék diót, csokit és epret valamint a banánt pedig oszlassuk el egyenletesen a tetején. Tegyük félre.

Egy kisebb tálban keverjük el a tejet, vanília aromát, tojást és a vajat. Alaposan keverjük el, majd öntsük le vele a zabpelyhes keveréket. Kicsit rázzuk meg a sütőtálat, hogy a tejes keverék jól átjárja a zabpelyhet. Süssük aranybarnára, majd vegyük ki és szórjuk meg a barna cukorral. Tegyük vissza 1-2 percre, amíg a cukor elolvad. Melegen tálaljuk. [/box]

banános epres süti