Változatok forralt borra

A tél egyik kötelező itala a forralt bor, nem véletlenül, hiszen kívül-belül felmelegít a hidegben. Mindenki másképp szereti és máshogy szokta készíteni: fehér vagy vörös borból, változatos fűszerekkel, gyümölcsökkel, egyéb alkoholos italokkal. Összegyűjtöttünk pár finom receptet, amiket érdemes kipróbálni!

 

[box title=”Az alaprecept” box_color=”#cd8a8a”]

Hozzávalók:

7,5 dl vörösbor
3 dl víz
6-7 evőkanál cukor
6 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
4 szelet citromkarika

Elkészítés:

A bort melegítsd fel a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ne forrald, mert akkor elvész a bor aromája! Végül keverd bele a citromkarikákat és már mehet is a bögrékbe. Ezt az alapot követve igazából szinte bármivel bővítheted italodat, ízlésednek megfelelően.

Tévhit, hogy forralt borba bármilyen bor megteszi, válasszunk jó minőségűt, ami mellékízektől mentes. Hogy milyen típust választasz, ízlés kérdése, de javasolt inkább száraz borokat használni alapanyagként. A víz mennyisége természetesen tetszés szerint növelhető vagy csökkenthető, akár el is hagyható, de azért valamennyit érdemes beletenni, mert a cukrozott bor hamar megárthat.[/box]

forralt_bor

[box title=”Személyes kedvenc” box_color=”#be2c2c”]

Hozzávalók:

3 dl vörösbor
3 dl fehér bor
2 dl víz
pár szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 teáskanál gyömbér
pár szelet citrom és narancs
6 evőkanál cukor

Elkészítés:

Először tedd fel a cukrot és várd meg, amíg kicsit megolvad, elkezd karamellizálódni. Öntsd bele a bort és a vizet, majd szórd bele a fűszereket. Melegítsd meg, de ne forrásig. Végül dobáld bele a citrusféléket.[/box]

fahéj

[box title=”Rozmaringos forralt fehér” box_color=”#eca451″]

Hozzávalók:

1,5 l rizling
2 dl víz
6 ek. cukor
2 citrom héja
2 evőkanál szárított rozmaring
60 ml méz

Elkészítés:

Először a vizet melegítsd forróra, keverd hozzá a cukrot, rozmaringot és mézet. Hagyd ázni 10 percig, majd öntsd hozzá a bort. Melegítsd újra, de ne hagyd, hogy lobogjon. Végezetül tedd hozzá a citrom héjat, majd zárd le alatta a tüzet. Fedd le és hagyd még pár percet állni, hogy az ízek átvegyék egymás aromáját.[/box]

fehér

 

[box title=”Aszalt gyümölcsös” box_color=”#d8e050″]

Hozzávalók:

1 l vörösbor
1 narancs
3 szegfűszeg
2 darabka fahéj
1 kiskanál reszelt gyömbér
5 dkg mazsola
5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy)
15 dkg cukor
1 kis pohárka rum

Elkészítés:

Hámozd meg a narancsot, tegyél félre egy kis héjat, majd a gyümölcshúst vágd vékony karikákra. A fűszereket és a félretett narancshéjat kösd sűrű vászondarabkába és nedvesíts be. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket mosd meg. A bort öntsd lábasba, add hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön melegítsd, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot szedd le kanállal). Add hozzá a rumot, az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól keverd össze és meleg helyen hagyd állni, hogy az ízek összeérjenek (kb. 20 percig). Távolítsd el a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára tegyél egy-egy szelet narancsot és öntsd rá az italt.[/box]

aszalt gyümölcs

 

[box title=”Konyakos” box_color=”#de5d12″]

Hozzávalók:

2 üveg vörösbor
5 dl víz
2 evőkanál cukor
2 fahéjrúd
120 ml konyak
citromhéj

Elkészítés:

A vizet forrald fel egy nagy tálban, keverd hozzá a fahéjat, cukrot, citromhéjat. Öntsd hozzá a bort és lassú tűzön melegítsd fel. Keverd hozzá a konyakot és vedd le a tűzről. Szűrd le és forrón szolgáld fel.[/box]

brandys

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.