Van-e külön férfi és női szerep költözéskor?

home interior with cardboard boxes ladder and empty frame-rendering

Vannak-e női és férfi aspektusai a költözésnek? Vagy inkább a személyiségjegyeink domborodnak ki a lakás össze- és kidobozolása közben? Sorra vettük azokat a lényeges pontokat, amelyek minden költözésnél szerepet játszanak.

hirdetés

Első a gyerek

A szülők számára természetesen csemetéjük a legfontosabb. Sok esetben a költözés gondolata is a cseperedő gyerkőc, vagy gyerkőcök miatt vetődik fel. Nagyobb otthon, esetleg kert, vagy csak zöldövezet és nyugodt, békés utcák. Bármi is a kiváltó ok, gyermekünk kortól és nemtől függetlenül nem biztos, hogy örülni fog a rá váró változásnak. Ez alapján nem meglepő, hogy a legnehezebb feladat a szülők számára nem a költözés koordinálása, hanem az utód meggyőzése ennek pozitív hatásairól. A legtöbb esetben éppen ezért közösen közlik a kicsikkel a nagy változásokkal járó döntést.

child-559378_960_720

A kezdő lépések

Már a csomagolás előtt szelektáljunk, vagy dobozoljunk be mindent és az új helyen döntsünk el, hogy melyik daraboktól váljunk meg végleg. A tárgyak beburkolásakor már inkább a nők szerepe kerül előtérbe. A gyerekszoba elemei, a ruhásszekrények tartalmának kiürítése és a konyha egyértelműen az a terep, amit a férfiak szívesen bíznak a nőkre. Mivel ezek a helyiségek aprólékos, időigényes műveletekkel költöztethetőek, ezért a nők a csomagolás során gyakran a feleslegessé vált tárgyak szelektálásán is átesnek. A férfiak ezzel szemben a gyors és hatékony megoldások hívei, így ők a rájuk bízott tereken többnyire mindent dobozolnak, és a kipakoláskor dobják ki azt, amire már nem tartanak igényt.

Pakolásra fel!

Bele se gondolunk, hogy a tényleges pakolás mennyi kérdést vet fel. Fontos eldönteni, hogy sok kicsi, vagy esetleg több nagy doboz a célszerűbb. Ha nem hivatásos költöztetőt hívunk, hanem a család segítségét kérjük, a pakolás és a rakodás koordinálása sokszor kerül át a férfiakhoz, hiszen nekik lényegesen nagyobb a gyakorlatuk, és nem mellesleg a teherbírásuk is ezen a területen. A befóliázásnál és papírba burkolásnál viszont szinte mindig a nőké a döntés. Még az igazán precíz férfiak sem motiváltak annyira a lakás dísz- és használati tárgyainak maximális megóvásában, vagy csak meggyőződésük, hogy profi pakolás mellett nem szükséges túlzásokba esni ilyenkor sem.

költözés

Ki takarít?

Sztereotípia alapján azt gondolnánk ez a terület ismét a nőké, azonban ebben a témában sokkal hangsúlyosabbak a személyiségjegyek. A maximalista, precíz emberek nemtől függetlenül lényegesen jobban érzik magukat, ha ők suvickolják át a lakás minden zugát.