Varázsold színessé a balkonod – ősszel is!

A pompázó virágok és illatozó növények szezonja sajnos lejárt, így az erkélyünk vagy teraszunk felett lassan az őszi-fakóság veszi át az uralmat. Egy kis munkával azonban parányi helyiségünket is hangulatossá varázsolhatjuk. Megmutatjuk hogyan.

hirdetés

Szerencsére ősszel is vannak olyan cserepes növények, amikkel ügyesen díszíthetjük a balkont, csupán annyit kell tennünk, hogy egy kis időt áldozunk, arra, hogy ellátogatunk kertészetekbe és beszerezünk néhány balkonládát. Gerber Károllyal, a Gerber Kertészet tulajdonosával összegyűjtöttük a legvidámabb növényeket a szürke időszakra.

Ezeket válasszuk!

A legkedveltebb ősszel is virágzó növények a krizantém, és az őszirózsa. Ezeket beszerezhetjük különböző színekben, november közepéig biztosan pompázni fognak nekünk az apró kis virágok, ráadásul nem is igényelnek nagy ládát vagy cserepet.

Őszirózsa
Az őszirózsa pompázó rózsaszín levelei

Nyugodtan válasszuk az árvácskákat is, amiből szintén ezernyi színű és méretű fajta közül válogathatunk. Ezek a fajta növények a csontig átfagyó erkélyládát és a mínusz fokokat is könnyen kibírják.

A hidegtűrő calluna rendkívül egyedi növény. Apró kis virágai télen megszáradnak, így olyan hatást keltenek a fagyban is mintha virágoznának. Igen kevés gondozást igényelnek, könnyedén kombinálhatjuk másfajta növényekkel, hogy minél színesebb hatást érjünk el.

Calluna
A calluna növény igazi hidegtűrő

A csarab fantasztikus társ télen. Ennek a télálló törpecserjének a virágai lehetnek rózsíszínűek, fehérek vagy pirosak is és tökéletesen kompinálhatóak más télálló növényekkel. Közeli rokona az erica, mely azért különleges, mert nem látszik ha elpusztul, mivel színesen szárad el és marad meg egy darabig.

A kúszó fajdbogyó kellemes karácsonyi hangulatú örökzöld kúszónövény. Szárain télen mutatós piros bogyók fejlődnek, ablakládák és balkonládák díszítésére tökéletesen alkalmas.

Díszkáposzta

A díszkáposzta is gyakori őszi és téli növény, minél hidegebb van annál színesebb a levele ám amint melegebbre fordul az idő rendkívül büdös lesz a ládában. Kiegészítéseként azonban nyugodtan válasszuk a szépen virágzó növényeink mellé.

[box title=”Erre figyeljünk” box_color=”#63d99a”]
  • Ne öntözzük túl ősszel és télen az erkélyünkön levő növényeket, hiszen a fagy miatt kevesebb folyadékkal is beérik
  • Válasszunk másik ládákat az őszi és a téli időszakra mint amibe a nyári növényeinket ültetjük – ezt csupán technikai okok miatt tegyük, hisz nyári növényeinket már érdemes elültetni amikor még téli növényeink virágoznak és fordítva
  • Ültessük a virágokat szorosan, hisz lassan nőnek, nem kell nekik nagy hely[/box]