Vásárolj nyugodtan, csak figyelj oda!

Mi a közös a vásárlásban, a párkeresésben és a tanulásban? Hogy ma már mindegyik megoldható pár kattintással a monitor előtt, anélkül, hogy kimozdulnál otthonról. Noha bármikor jó csajos program a közös shoppingolás, mégis egyre többször választjuk kedvenc darabjaink beszerzéséhez az online felületeket. Milyen veszélyeket rejt az internetes vásárlás? Mire érdemes odafigyelned? Összegyűjtöttük neked!

hirdetés

A kereskedelem meghatározó szereplői, az élelmiszerláncoktól a legnépszerűbb divatmárkákig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online boltjaik és webshopjaik fellendítésére. Sokszor jóval olcsóbban kínálják a virtuális áruházban a termékeiket, mint amivel a boltokban találkozunk. Nem meglepő, hogy itthon is egyre nagyobb teret nyer az internetes vásárlás. Hogy ne bosszankodj csalás vagy hibás termék miatt, mindenképpen tartsd szem előtt a következőket:

Kizárólag hiteles eladótól/áruházból vásárolj!

Rémtörténeteket mindenki halott már megvásárolt, de soha meg nem érkezett termékekről, éppen ezért mielőtt megrendeled életed ruháját, elektronikai eszközét stb., mindenképpen győződj meg az adott webáruház biztonságáról és hitelességéről. Csalással és átveréssel itt is bőven találkozhatunk. Ha a szolgáltatóra vonatkozó alapvető cégadatok hiányoznak, mint például a név, cím, telefonos elérhetőség, akkor bizony érdemes gyanakodnod. Amennyiben pedig egy magánszemélytől vennél valamit, olvasd el a hozzászólásokat az előtted lévő vásárlóktól. A kommentekből láthatod, hogy mennyire voltak elégedettek, így hiteles képet kaphatsz megbízhatóságáról.

Internetes vásárlás

Különösen figyelj adataid védelmére!

Nagyon fontos, hogy mindig csak olyan oldalról vásárolj, aminek erős biztonsági rendszere van. Ez onnan állapítható meg, hogy a böngésző címsorába beírt, sima „http://”-vel kezdődő címsor, átváltozik „https://”-re, vagy pedig egy kis lezárt lakat jelenik meg a belépést követően. Kártyás fizetés esetén különösen alaposan tájékozódj arról, hogy a bankkártya-adataidat milyen felületen adod meg. A virtuális áruházak nagy része a bank biztonságos fizetést garantáló oldalára irányít át. Ha gyakran vásárolsz online, érdemes PayPalt használnod vagy elkülönített elektronikus számlát létrehoznod.

Tájékozódj a szállítási és átvételi lehetőségekről!

A termék kiválasztva a következő kérdés, hogyan és milyen feltételek mellett kapod meg a kiszemelt darabot. Figyelj arra, hogy a feltüntetett árak tartalmazzák-e a szállítási díjat, ha nem találsz erre vonatkozó információt, akkor a vásárlást megelőzően egyeztesd ezt az eladóval.Mindenképpen alaposan olvasd el, hogy a cserére illetve garanciaérvényesítésére milyen opcióid vannak, ha esetleg sérülten, hibásan érkezne meg hozzád a rendelt termék.

Online is lehet.

Légy tisztában a felhasználási feltételekkel!

Internetes vásárlásnál egy kép vagy videó alapján választunk, nincs személyes benyomásunk, tapasztalatunk. Előfordulhat, hogy ez megtévesztő, nem olyan minőségű, színű stb. árut kapunk, amire számítottunk. Ezeknek a problémáknak az orvoslása miatt fontos, hogy vásárlás előtt mindenképp olvasd el a szabályzatot, nézz alaposan utána az elállási jognak, a jótállásnak, illetve szavatosságnak vagy akár a jogérvényesítési lehetőségeidnek. Az új fogyasztóvédelmi szabályozás szerint az eladó a termék átvételétől számított 14 napon belül köteles visszavenni a terméket és visszatéríteni az árát.