Védd meg a gyereked a netes borzalmaktól!

Kids playing with new technology while adults entertain

Az internet számunkra a végtelen, elérhető tudás és információ területe. Sajnos felnőtteknek ugyanúgy, mint a gyerekeknek. Egy-két ártatlan kattintás, és máris olyan tartalom kerülhet a gyerek elé, amit mi biztosan nem engednénk. Trauma lehet neki és a szülőknek is. Nem ülhetünk minden percben a kicsi mellett, amikor gépezik, és azt is nehéz szabályozni, hogy mikor és mennyi időt töltsön a monitor előtt. Jó hírünk van, minderre van megoldás!

Hatéves kor alatt jó eséllyel még nincs a gyerekeknek saját számítógépük, ezért szinte kizárólag azt böngészik, amit a szülők vagy a testvérek mutatnak nekik. A Magyarországi Tartalomvédők Egyesülete szerint azonban ha magukra maradnak a géppel, zavaró tartalmakat is megnyithatnak véletlenül.

hirdetés

Hat év alatt: külön fiók, és „szülői felügyelet” funkció

Egyik legjobb megoldás ezekre az esetekre, ha külön felhasználói fiókot hozunk létre a kicsinek. Itt ugyanis be tudjuk állítani, hogy mely programok legyenek elérhetők a gyereknek az úgynevezett Wish List funkcióval. Van még egy szuper megoldás a Microsoft Windows operációs rendszerben, ez pedig a Szülői Felügyelet eszköz, amivel meg tudjuk határozni, hogy mely órákban, milyen játékokkal játszhatnak és milyen programokat futtathatnak.

gyerek-net2

Kisiskolások számítógépezési szokásait ugyanúgy érdemes a Wish List és a Szülői Felügyelet eszközzel szabályozni, bár ekkor már természetesen elkezdenek kialakulni a személyes internetezési szokásai a gyerkőcnek. Emiatt célszerű néhány pluszbeállítást végeznünk; a számítógép operációs rendszerében aktiváljuk a „gyermekvédő-programokat”, alkalmazásokat, vagy az internetböngészőben határozzuk meg, hogy mely oldalak legyenek megnyithatók és melyek nem.

Rengeteg kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat és a gyerekeket is ezzel a néhány beállítással, ám kisiskolások esetében érdemes kifejezetten erre a célja kifejlesztett szűrőprogramokat is telepítenünk.

Tízéves kor után nézzük az Előzményeket is!

A tinédzserek már teljesen önállóan böngésznek, és tökéletesen eligazodnak az internet világában, így ekkor már nehezebb a dolgunk, de azért van néhány tipp a tarsolyunkban ezekre az esetekre is. Az internetböngészőben például beállíthatunk egyfajta tartalomszűrést: meghatározhatjuk, hogy mely oldalakat láthassák, és melyeket nem: Eszközök/Internetbeállítások/Tartalom/Tartalmi tanácsadó/Engedélyezés.

Nem javasoljuk a kémkedést a gyerek után, de időről időre nem árt, ha a böngészőben ellenőrizzük, hogy mely oldalakat látogatott meg gyerekünk, mindezt az Előzmények, vagyis „History” fülre kattintva.
Bár vannak olyan közösségi oldalak, amelyek 13 éves kor alatt nem használhatóak, ennek ellenére a gyerekek már 10-11 éves korban szeretnének jelen lenni. Sajnos ennek nincs akadálya, a poronty nyithat saját profilt, hiszen a virtuális életkor csak beállítás kérdése, ahogy az is, hogy ki láthassa a profilunkat, milyen adatokat, képeket, posztokat osztunk meg nyilvánosan. Ezeket a beállításokat érdemes végigjárni a gyerekkel, hiszen ezek nélkül akár adatainak üzleti célú felhasználáshoz is hozzájárulhat véletlenül.

boy leaning to use computer

Minden másra ott vannak a szűrőprogramok!

Ahogy már korábban is említettük, léteznek úgynevezett szűrőprogramok, amelyekkel saját gyermekünk érettségi szintje és saját belátásunk szerint szűrhetjük a zavaró, felzaklató, avagy káros tartalmakat. Beállíthatunk egy úgynevezett white list-et, vagyis hogy milyen oldalakat nézhet, és black list-et is, amely azt szabályozza, hogy milyen oldalakat nem látogathat a gyerek. Ilyen magyar nyelvű szűrőszoftverek például a Biztonságos Böngészés Program és a Norton Online Family.

hirdetés

Hirdetés