Veszélyes lehet a gyerekülés!

Mikortól szabad használni az ülésmagasítót, hogyan kell biztonságosan és szakszerűen beszerelni a gyermekülést? Kérdések, melyekről azt gondolnánk, a szülők tisztában vannak a válaszokkal. Pedig nem. A gyerekülések 60%-át rosszul szerelik be az autóba. Ideje eloszlatni a tévhiteket!

hirdetés

A hátsó ülésen

A KRESZ szabályai egyértelműen kimondják: olyan autókban, amelyekben a hátsó ülésre még nem szereltek biztonsági övet, így nem lehet a gyermekülést rögzíteni, egyáltalán nem utazhat 3 évnél fiatalabb gyermek. Babaülést az anyósülésbe csak akkor szerelhetünk, ha a menetiránynak háttal tudjuk elhelyezni, és az ülés előtt nincs légzsák, vagy azt ki lehet kapcsolni. Minden egyéb esetben kizárólag a hátsó ülésen helyezhetjük el a kicsi helyét, amelyben akár saját, akár a gépkocsi biztonsági övével megfelelően be tudjuk kötni a gyermeket. De 4 éves korig, amíg a gyermek körülbelül 18 kg lesz, lehetőség szerint mindig ötpontos biztonsági övet használjunk!

A KRESZ módot ad arra is, hogy a 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel, gyerekülés nélkül szállítsuk, ha az öv a testmagasságához igazodik. Ha az övrendszer nem állítható, jó szolgálatot tesznek az ülésmagasítók, amelyek beszerzése jóval kisebb anyagi terhet ró a családra, és kisebb helyet is foglalnak.

Fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem biztonságos és nem is szabályos, ha a gyermeket vagy csecsemőt ölbe fogva utaztatjuk! Még akkor sem, ha csak a sarki boltig, vagy a következő útkereszteződésig tart az utunk!

Hogyan válasszunk?

Ma már a legtöbb autót Isofix rendszerrel látják el. Az Isofix lényege, hogy a gyerekülést két adapter közvetítésével közvetlenül a karosszériához rögzítjük. Ám Isofix nélküli járművekben is használhatók ezek az ülések, mert a biztonsági övvel is rögzíthetők – hívják fel a figyelmet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

A vásárlásnál mindig szereljük be próbaként a saját autóba a kinézett gyerekülést! Győződjünk meg róla, hogy az ülés szilárdan rögzíthető, még komoly rángatásnak is ellenáll. Az ülést úgy kössük be, hogy beletérdelünk, közben meghúzzuk a biztonsági övet. Az autókban lévő biztonsági övnek stabilan meg kell tartania az ülést, az ülésben lévő övnek pedig a gyereket. Ha a csemete kinőtte az ülését, szerezzünk be újat! A réginek bizonyára más szülő is jó hasznát venné.

Taxi-dilemma

Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül a család, amikor taxiba kell szállnia. A szülők egy része a biztonsági szempontokat figyelembe véve olyan taxit keresne, amelybe vagy beszerelheti a saját gyermekülését, vagy eleve rendelkezik a jármű tulajdonosa ezzel a biztonsági eszközzel. A közlekedési szabályok azonban kimondják, hogy nem kell gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxiként használt gépkocsik hátsó ülésén, továbbá a rendvédelmi szervek járműveiben, és a mentőautó betegellátó terében.

Gyerekek két keréken

A biztonságos gyermekszállítás alól a biciklik sem kivételek. Kerékpárra a gyermekülést csak úgy szabad felszerelni, hogy az, valamint a rajta ülő gyerek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza. A bicikli világító- és jelzőberendezéseit az eszközzel nem szabad eltakarni. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót minden esetben fel kell szerelni, melyek nem lehetnek összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetve az azzal együtt elforduló szerkezettel.