Veszélyes “társbérlők”

Baktériumok, vírusok, gombák, ízeltlábúak, rágcsálók – mindből akadhatnak a háztartásokban. A betegséget okozókkal szemben jó esélyekkel védekezhetünk, ha megfogadjuk a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi nevén ÁNTSZ) Járványügyi Osztályának tisztiorvosa, dr. Bartakovics Mónika tanácsait.

porszívóGombák

Ezek az egész évben fennálló allergia és asztma tüneteiért felelős „lények” lehetnek penészgombák, házi poratka allergénjei vagy a lakásban tartott kisállatok szőrének, tollának allergizáló részecskéi. Ha már kialakult a betegség, a gyógyszeres kezelés mellett legtöbb esetben mást nem tehetünk, mint a lehető legkisebbre csökkentjük az allergén mennyiségét a lakásban.

 

Baktériumok és vírusok

A környezetünkben természetes módon előforduló baktériumok és vírusok többsége nem okoz emberi megbetegedéseket. A betegségekért felelősek nagy része a lakás vizes helyiségeiben, fürdőszobában, WC-ben és konyhában fordul elő. A felületek tisztán és szárazon tartásával, a rendszeres és alapos kézmosással, gyakori szellőztetéssel, a használt papírzsebkendők zárt helyen tárolásával sokat tehetünk a kórokozók támadása ellen.

– Célszerű a rendszeres vízkőtelenítés és az ezt követő fertőtlenítés, mert a vízkő és a rátapadó szerves anyagok jó táptalajai a baktériumok szaporodásának. Ha egy családtag hasmenést, hányást okozó fertőzésben szenved, a WC és a fürdőszoba napi fertőtlenítő lemosása szükséges. Gyakran megfeledkezünk a kéztörlők cseréjéről, pedig ezek is közvetíthetik a kórokozókat. Ha lehet, beteg családtaggal ne is használjunk közös törölközőt – hívja fel a figyelmet a veszélyekre a szakember.

Konyha

A konyhában előforduló, hasmenéses, lázas betegséget előidéző Salmonella és Campylobacter, illetve a lázzal, izomfájdalmakkal és gyengeséggel járó betegséget okozó Listeria nyers élelmiszerekben találhatók meg. Sütés, főzés, a zöldség megtisztítása közben eltávolíthatók, ám a konyhai felületen rajta maradnak, ezért célszerű azt is lefertőtleníteni. Így megakadályozhatjuk, hogy a később odarakott élelmiszer vagy evőeszköz szennyeződjön.

Rovarok

– A repülő ízeltlábúak egyik fő veszélye, hogy a testükre tapadt koszban kórokozókat szállítanak a közeli szemétből akár ételeinkre, akár bőrünkre. Főleg hasmenéses megbetegedést, a bőrt beszennyezve pedig bőrfertőzést, sebgennyedést okoznak. Az összes ízeltlábú csípése miatt a bőrbe kerülő nyál bőrizgalmat, duzzanatot, viszketést okoz. Előfordulhat azonban allergiás reakció is, mely általában enyhe, de életet veszélyeztető formában is megjelenhet. A másik következménye a csípésnek a vakaródzást követő felülfertőződés, mely bőrgennyedést okoz. A szúnyogok még a nyugat-nílusi láz kórokozóját is terjeszthetik, mely az emberek többségénél tünetmentes, vagy enyhe lázas megbetegedést okoz. Az esetek 1 százalékában kialakulhat agyhártyagyulladás is – ismerteti dr. Bartakovics Mónika. Rovarirtó szerekkel érdemes a „társbérlők” ellen védekezni.

csótány

A csótányok lakókörnyezetünk szennyezett helyein tartózkodnak, fertőző anyagokkal táplálkoznak. Előszeretettel keresik fel élelmiszereinket is, amelyeket beszennyezve az emberben főleg bélrendszeri, ritkábban húgyúti betegséget okoznak, vagy sebfertőzést idéznek elő. A leginkább társasházakban, panellakásokban elszaporodó rovaroktól csótánycsapdával is megszabadulhatunk, nagyobb populáció esetén érdemes rovarirtó szakember segítségét kérni.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.