Vigyázat: könnyedén kiszáradhatunk!

Jobb ha tudjuk, a szomjúság vészreakció, ilyenkor  szervezetünk már rálépett a kiszáradáshoz vezető útra! Kánikulában ez még gyorsabban bekövetkezhet, mert bár az átlagos folyadékszükséglet napi 2-2,5 liter, forró nyári napokon az igény fokozódik, akár 4 liter is lehet. 

hirdetés

Ha ennek ellenére valaki éveken keresztül csak minimális mennyiségű vizet fogyaszt, a szervezet kénytelen-kelletlen hozzászokik a nélkülözéshez. Ebben az esetben nem elég, ha a szomjúságra hagyatkozunk.

Íme néhány jel, amiből észrevehetjük, ha testünk folyadékhiányban szenved.

Csökkent energia

Ez a dehidratáció első jele, mert a test sejtjei az elsők, amik vizet veszítenek. A sejtekben a víz az energiatermelés elsődleges hajtóereje, ezért már egy apróbb vízveszteség nagy esést eredményezhet az energiaszintben. Minden egy százalék vízveszteségnél a sejtekben az energiatermelés 10%-ot esik.

Éhségérzet

Előfordulhat, hogyha éhesek vagyunk, akkor valójában nem is a gyomrunk üres. Az éhségérzet gyakran a szomjúság jele, mivel az étel a test egy természetes vízforrása és az agyban kontroll központjaik egymás mellett helyezkednek el. Az éhség legelső érzetét egy vagy két pohár vízzel ki lehet elégíteni, és a test valódi ételre való igénye csak egy-két órával később bekövetkezni.

[note note_color=”#ffb766″]FONTOS: A kánikulában javallott folyadékbevitel legalább 4 liter víz. Emellett ajánlott a félzsíros tej és a gyümölcslevek fogyasztása is, valamint minden mozgást követő egy óra után további egy liter folyadék bevitele szükséges[/note]

a víz megszépít

Emésztési problémák

Ez szintén korai tünete annak, ha valaki nem iszik elegendő folyadékot. Miden anyag, ami az ételek lebontásáért felelős az emésztési folyamatokban, víz alapú. A savas reflux okának a túl sok gyomorsav termelődését hiszik. Bár igazából gyakran a krónikus folyadékvesztés miatti túl kevés gyomorsav az igazi ok. Ha ugyanis a gyomornak nincs elég sava az emésztéshez, akkor az étel túl sokáig marad a gyomorban és elkezd felfelé nyomódni valamennyi gyomorsavval együtt.

Székrekedés

Az étel cseppfolyósításához és lebontásához – azért, hogy a tápanyagok kivonhatóak legyenek belőle – , sok víz szükségeltetik. Mivel a test a újrahasznosítja ennek a víznek a nagy részét, ezért minél dehidratáltabb a test, annál jobban lelassítja a salakanyagok áthaladását az alsó bélszakaszon, hogy több vizet tudjon elvonni. Ez okozza a székrekedést, ami krónikussá válhat és aranyérhez, divertikulumokhoz (a vastagbél falán létrejövő kitüremkedések, vérzéssel, gyulladással járhat), duzzanatokhoz, vastagbélrákhoz vezethet.

citromos víz

Mentális nehézségek, depresszió

Agyunk erősen érzékeny bármilyen vízhiányra, mert bár a test súlyának csupán két százalékát teszi ki, mégis a véráram 15%-át igényli. Agyunk “szomjúsága” olyan érzések megnyilvánulásában jelentkezik, mint a szorongás, ingerlékenység, düh, rövid koncentrációs képesség, türelmetlenség és még a depresszió is. Ha nincs kézenfekvő ok ezekre az érzésekre, meglehet, hogy “kiszáradt” az agyunk.

A víz jótékony hatásáról ebben a korábbi cikkünkben is írtunk. Nézd meg mit tesz napi három liter víz a bőrrel!