Vigyázat, szalmonella!

Salmonellosis – szép nevű, ámbár annál csúnyább tüneteket okozó betegség, amely a nyári időszakban különösen veszélyes. Hogyan előzzük meg? Ha már elkaptuk, hogyan kezeljük?

hirdetés

 

Nem mersz habos, krémes sütit enni egy kevésbé ismert cukrászdában? Félsz készételt rendelni az étteremben? Tartasz az egészségügyi következményektől? Ilyen vagy olyan hasmenéses, hányásos tünetekkel járó betegséget már mindannyian átéltünk. De vajon meg tudjuk-e különböztetni, hogy fertőzésünk baktériumtól vagy vírustól alakult-e ki? Felkészültünk-e a nyári időszakban oly sok gyomorfájást okozó ételfertőzések megelőzésére és kezelésére? Itt az ideje rendet teremteni a különböző kórokozók és élelmiszerek okozta fertőzések között. Dr. Bartakovics Mónika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi nevén ÁNTSZ) Járványügyi Osztályának munkatársa az alábbiakban foglalja össze a tudnivalókat.

 

Betegségek a nyári időszakban

A Salmonellosis, vagyis köznapi nevén a szalmonella egy baktérium okozta fertőzés. Hányással, hasmenéssel, lázzal járó betegség. A nyári melegben nem megfelelően hűtött élelmiszerben szaporodnak el a kórokozók, vagyis ételfertőzésről beszélünk. Egy másik, szintén hasonló tünetekkel járó megbetegedést idéz elő a Campylobacter baktérium. Érdemes orvoshoz fordulni a fenti tünetekkel, hiszen ha otthon nem tudjuk megfelelően pótolni a szervezetből távozó folyadékot, szükség lehet az infúziós pótlásra. Ehhez azonban hosszabb-rövidebb időszakot kórházban kell töltenie az érintettnek.

A bakteriális fertőzések elkerülése érdekében az ételeket mindig alaposan át kell sütni, meg kell főzni, illetve folyamatos hűtést kell biztosítani az azt igénylő élelmiszereknek! Nyáron a legjobb, ha hűtőtáskában visszük haza a boltból ezeket az élelmeket.

Bakteriális ételfertőzések közétkeztetésben, illetve vendéglátásban ma már ritkán fordulnak elő, mivel szigorú minőségbiztosítási rendszereket alkottak a szakemberek.

– Ételmérgezésről akkor beszélünk, ha a kórokozóban lévő szerves vagy szervetlen anyag okozza a tüneteket. Így a leggyakoribb ételmérgezésnek számítanak a gombamérgezések, melyek szintén a nyári, őszi esős időszakok után szaporodnak el. Ezekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, lehetőleg vigyük magunkkal a fogyasztott gomba maradékát. Ritkábban fordulnak elő egyéb ételmérgezések, ha mégis, leginkább egy Staphylococcus aureus nevű baktérium méreganyagától. Ez esetben az étel elfogyasztása után nagyon hamar, pár órán belül jelentkeznek a hasmenéses tünetek, melyekkel szintén célszerű felkeresni az orvost – ismerteti dr. Bartakovics Mónika.

Hogyan terjednek a vírusok?

A vírusos megbetegedések leggyakrabban emberről emberre, piszkos kézről, vagy az azzal megfogott tárgyak közvetítésével terjednek. Ám ha egy vírust ürítő ember kezével beszennyezi az élelmiszert, az élelmiszer is közvetítheti a fertőzést. A vírusos megbetegedések szezonja általában a tél vége-kora tavasz, néhány éve azonban már nyáron is okoznak járványokat. Ezek a megbetegedések legtöbbször nem járnak lázzal, de híg, vizes hasmenéssel jelentkeznek, és néhány nap alatt maguktól gyógyulnak. Megelőzésként be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat, például étkezés előtt alaposan kezet kell mosni!

Kezelési lehetőségek

Általában elmondható, hogy akkor kell orvoshoz fordulni, ha a tünetek gomba fogyasztása után kezdődtek, több napja tartanak, lázzal járnak és bűzös, zöldes vagy véres széklet jelentkezik. Ezenkívül minden olyan esetben, ahol erős hányás, hasmenés mellett nem tud elegendő folyadékot fogyasztani a beteg. Az otthoni kezelésben is a legfontosabb a folyadék állandó pótlása. A fertőzések minden életkorban előfordulhatnak, de a gyerekek és az idősek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert könnyebben kiszáradnak.

Mikor beszélünk járványról?

Élelmiszer eredetű járványról akkor beszélünk, ha egy adott konyhához, ételhez köthetően több összefüggő megbetegedés alakul ki, illetve ha egy területen a korábban megszokotthoz képest jelentősen megnő valamely kórokozó által okozott fertőzések száma. Ez utóbbi úgy lehetséges, ha valamely fertőzött élelmiszer-alapanyag vagy kereskedelmi forgalomba került étel egy adott területen kapható, és így az abból vásárlók betegednek meg – osztja meg a tudnivalókat a tisztiorvos.