Vigyázz, mit tárolsz a telefonodon!

Egy kicsit biztos mindenki megijedt és elgondolkodott miután nyilvánosság elé került a sok hírességről a temérdek meztelen felvétel. Nem csoda, hiszen a sztárok egy elvileg tökéletesen biztonságos felületen tárolták a kompromittáló képeket. Ez már csak azért is félelmetes, mert az okostelefonján a modern nő videókat, fontos dokumentumokat és jelszavakat is tárolhat. Utánanéztünk, hogy mi biztonságos és mi nem, ami a mobilok világát illeti.

hirdetés

Kezdjük azzal, amit szinte minden hozzáértő szakember elmond, ha arról van szó, hogy értékes fájlokat akarunk tárolni az okostelefonunkon. Ne tegyük! Legyen szó költségvetésről, számlaszámokról, pikáns képekről vagy életbe vágó titkokról, ne tároljuk a telefonunkon! Lévai Richárd, pécsi közösségi marketing specialista óva int: ne higgyük azt, hogy a rémtörténetek csak másokkal eshetnek meg. Legyünk óvatosak, és fogadjuk meg a jó tanácsot.

Okostelefon, szexuális, zaklatás
Kampányplakát, az “ártatlanok veszélye” címet viseli

Ha mégsem fogadunk szót

Léteznek olyan, igen drága szoftverek, melyekkel külön, szupertitkosíthatjuk a telefonunk teljes belső tartalmát és egy szinte feltörhetetlen jelszóval védhetjük le képeket, dokumentumokat. Ezek a programok azonban nem elérhetőek könnyen, hiszen ezek nem letölthetőek a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Ha mégis ezt szeretnénk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ha valakinek a munkája miatt elengedhetetlen, hogy fontos dokumentumokat tároljon a készülékén, akkor rendszerint a szükséges szoftvert a munkáltató biztosíthatja.

Ezzel együtt azonban találhatunk olcsóbb megoldásokat is – nyilván kevésbé erős védelmet biztosítanak -, amelyekkel képeinket, videóinkat és dokumentumainkat tudjuk védeni – szintén jelszóval. Ilyenek például a Kapersky Mobile Security, az SSE Universal Encryption App, CoverMe, Secret Box vagy a Wickr.

Minden a könnyű jelszó miatt van

Lévai Richárd elmondja, hogy sztárok képeinek ellopását több hiba előzte meg. A rendszer biztonsági falán ugyanis rést találtak a hekkerek, ráadásul a hírességek egyszerű, könnyen kitalálható jelszót választottak, nem használták a kétlépcsős azonosítókérdéseket sem a belépéskor. A szakember óriási hibákat követtek el. Ha az emberek komolyan vennék a biztonsági rendszereket, akkor a hasonló lopásokat meg lehetne akadályozni.

Mobil telefon

Semmi sem biztonságos

Tulajdonképpen sehol sincsenek biztonságban a kínos adataink, a pécsi marketing specialista szerint bárhonnan el lehet lopni őket. Bár ez nem védi meg a felhőn tárolt adatainkat, egy dolgot azért tehetünk, használjuk a telefonzár funkciót, ami kapásból megnehezíti az adattolvajok dolgát. Az androidos készülékeken, és az iOS telefonokon is van ilyen.

[box title=”Vigyázat!” box_color=”#f03333″]

Ne gondoljuk sose, hogy minket nem érhet baj! Nem tudhatjuk, hogy melyik ismerősünk rosszakaró, és elcsenve a jelszavunkat ki akarja majd meghekkelni a Facebook vagy a Twitter profilunkat. Természetesen paranoiásnak sem kell lennünk, de jobb félni mint megijedni.[/box]