Vigyázzunk a strandokon!

A következő napokban harminc fok feletti hőmérséklet várható, a strandokon egy tűt sem lehet majd leejteni. Néhány napja összegyűjtöttük a környékbeli fürdőzési lehetőségeket, ám strandolás közben egészségünkre sem árt odafigyelni. A láthatatlan gombák és baktériumok, illetve a vízhez adagolt fertőtlenítőszerek nem várt betegségeket okozhatnak. 

hirdetés

Láb- és körömgomba

Könnyű kezelhetősége ellenére érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A nyilvános fürdőkben, strandokon menjünk mindenhova papucsban, fürdőzés előtt és után zuhanyozzunk le, és fokozottan ügyeljünk arra, hogy lábujjaink közül alaposan kitöröljük a nedvességet. Nagyon fontos továbbá a lábmosó használata, amely megakadályozza, hogy kosz kerüljön a medencébe és nem mellesleg fertőtleníti is a lábat.

Hüvelygomba 

Szinte mindannyian hordozunk magunkon bizonyos gombacsírákat, amelyek önmagukban még nem elegendőek a tünetek megjelenéséhez, de a strandok, uszodák használata után a testünkön kialakuló nedves, meleg hajlatok ideális terepet biztosítanak a gombák elszaporodásához. Ez pedig azt jelenti, hogy a gombás fertőzéseket jellemzően nem másoktól, hanem önmagunktól “kapjuk el”.

A védekezésre jó módszer, ha a vízből kijőve nedves fürdőruhánkat szárazra cseréljük, így a gomba nem szaporodik olyan könnyen (és a felfázás is kivédhető). Ezen kívül közszájon forgó megelőzési módszer a Canestennel bekent tampon felhelyezése. Orvosi bizonyíték nincs a hatékonyságára, de egyesek sikerrel védekeznek így a nyilvános fürdőkben.

[note note_color=”#e8b0c8″]FIGYELEM: A természetes vizek olykor sokkal nagyobb kockázati tényezőt jelentenek, mint a rendszeresen tisztított úszómedencék. A gombás fertőzések ugyanis nagyobb eséllyel fordulnak elő meleg, nagy mennyiségű és nem fertőtlenített vizekben.[/note]

női bajok, menstruáció, fertőzés, betegség, nő

Fülgyulladás vagy kötőhártya-gyulladás 

A szembetegségek közül a vírusos kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb, amit közfürdőkben el lehet kapni. A fertőzés szemviszketéssel, erős könnyezéssel, váladékozással és többek között a szem kivörösödésével jár. A fülben megmaradt kórokozókkal fertőzött víz viszketést és fájdalmat okozó fülgyulladást idézhet elő. Bár mindkét betegségre léteznek házi gyógymódok, nem igazán érdemes kísérletezgetni. Forduljunk orvoshoz.

[note note_color=”#a7ce97″]FIGYELEM: A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Nem csak a nagyobb sebekkel, egy horzsolással, elvágott kézzel vagy berepedt lábujjal sem. [/note]

Felfázás

A kánikulában felmelegedett test és a hideg víz találkozása nem mindig frissítő élmény, gyakran jelentkezhetnek ilyenkor felfázásos tünetek. Ezeket enyhébb esetben gyógynövényes ülőfürdőkkel tudjuk a leghatásosabban kezelni, de a legjobb az, ha felkeressük a nőgyógyászunkat.

nő, strand, fürdés, víz, úszás, napozás

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Gratulálok az újabb elgondolkodtató és izgalmas cikkhez! Gondolom sokak véleményét tolmácsolom azzal, ha azt mondom, szívesen olvasnék még többet a hüvelygombáról. Esetleg egy egész rovatot lehetne a témának szentelni.

Comments are closed.