Visszaszámlálás indul: készüljön az adventi naptár!

Jövő héten fordítanunk kell egyet a naptáron, hiszen beköszönt a december, és ezzel együtt kezdetét veszi a karácsonyi készülődés. Vagyis – ha nem a boltban szeretnénk megvásárolni a kész adventi kalendáriumokat – lassan nem árt alapanyagok után néznünk.

hirdetés

Persze azzal sincs semmi baj, ha a bolti csokinaptárat választjuk, de ha van egy kis időnk, akkor kétségtelenül szórakoztatóbb saját kezűleg elkészíteni az ünnep egyik kötelező kellékét. A 24 naposra kalibrált kalendárium egyébként sem csak a kicsik örülnek, párunknak, barátnőnknek, de ha elég elvetemültek vagyunk akár munkatársainknak is készíthetünk egyet-egyet.

Egyszerű, és nagyszerű

Borzasztó könnyű kis papír táskákat, esetleg anyag szütyőket egy vállfára vagy egy szép faágra akasztani, ugye? Hát eláruljuk, így is készülhet adventi naptár! Tényleg nem kell túllihegni a dolgot. Az ízléses összevisszaság nagyon stílusos tud lenni, bátran variáljuk a különböző anyagokat, csak a színek kombinálásával vigyázzunk. A tasakokba pedig mehetnek az édességek vagy apró ajándékok.

adventi naptár

A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt az 1900-as években. Az ötletet a kisfia, Gerhard adta, aki minden nap megkérdezte tőle még hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab, kétszárnyú ablakokat vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy cukorkát rejtő ablakot, a napról napra fogyó meglepetés pedig jelezte neki, hogy már nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig.

Gerhard később felnőtté válva üzleti vállalkozásban kezdte gyártani az adventi naptárakat. Az első csokoládét rejtő kalendáriumnak nagy sikere lett, így egyértelmű volt, hogy ünnepi termékké növi ki magát.

Csoki helyett üzenet

Az adventi várakozásnak nem muszáj mindenképpen a cukorhegyekről szólnia, akkor sem, ha kisgyerek van a családban. Az apróságokat is jó rávezetni arra, hogy nem csak a finomság vagy a játék tekinthető meglepetésnek, egy dallal, egy fotóval vagy néhány vicces sorral is ráhangolódhatunk az ünnepekre. Alább olyan naptárötleteket gyűjtöttünk össze, ahol az adventi üzeneteké a főszerep, nem pedig a csokimikulásoké.

Nem kell hozzájuk más csak néhány papír boríték, akár különböző méretű és stílusú, és egy tábla, amire ráerősíthetjük a felszámozott borítékokat. Ennél valamivel nagyobb kreativitást igényel, hogy kitaláljunk 24 napra elegendő üzenetet (esetleg humoros feladatot), amivel megörvendeztethetjük a családot.

adventi naptár

Doboz, doboz hátán

Hogy mit teszünk bele, az már a mi dolgunk, de tény, hogy kiürült gyufaskatulyából, vagy kisebb dobozokból is remek adventi naptárat készíthetünk. Nagy kedvencünk a tortaállványba rendezett kalendárium. Az egyetlen macerás része, hogy az apró dobozokat darabonként kell becsomagolni, mielőtt vagy miután megtöltjük őket meglepetésekkel.

adventi naptár