Viszketek! Mi lehet a baj?

A harmadik harmadában járó kismama vagy és szűnni nem akaróan, állandóan és mindenütt viszketsz? Már alvás helyett is csak vakaródzol? Fordulj nőgyógyászhoz, epebajra utalnak a tüneteid!

Mit veszel észre?

A Pécsről Budapestre költözött Ibolya második várandósságának végén hirtelen, egyik napról a másikra egész testére kiterjedő viszketést tapasztalt. Pihenni sem tudott, társaságban pedig kellemetlennek érezte, hogy állandóan vakaródzik. Napokkal később háziorvosához fordult, aki a bőrgyógyászatra utalta. Ott mindössze egy kenőcsöt kapott a viszketés megszüntetésére. Hiába volt a mindennapi kenegetés, a tünetek a budapesti kórházban, a szülést követő néhány órában sem csillapodtak. Vérvizsgálatából kiderült a kórkép, de egyéb kezelésre már nem volt szükség, hiszen a szülés másnapján alábbhagyott, majd teljesen el is tűnt a viszkető érzés.

Mi történt?

A várandósság hónapjaiban az édesanya májának a korábbinál nagyobb mennyiségű enzimet kell termelnie és fokozottabban kell méregtelenítenie, mint korábban, hiszen szervezetében hormonális változások zajlanak és a magzat helyett is ez a szerv végzi a méreganyagok eltávolítását. A terhességek 0,1-0,2 százalékában előfordul, hogy az anya mája nem képes alkalmazkodni a nagyobb feladatokhoz, ezért úgynevezett epepangás alakul ki. Az anya vérében az epesavak szintje megemelkedik, aminek következménye sárgaság, émelygés, hányinger, hányás lehet, és főleg a harmadik trimeszterben viszketés jelentkezhet.

– A terhességi epepangás eredete ismeretlen – mondja dr. Bózsa Szabolcs szülész-nőgyógyász. – A szülést követően a tünetek rendszerint normalizálódnak, de a gyermekágyas időszak végére egyértelműen eltűnnek. A megbetegedést nem befolyásolja a terhességek száma, csak a túl magas ösztrogénszint, mely leginkább ikerterhességben jellemző állapot. Az érintetteknél epekímélő diéta, esetenként kórházi megfigyelés lehet szükséges. Gyógyszeres kezelésként, külsőleg, viszketést csökkentő gél ajánlható, szájon át májvédő készítményt használhatunk, valamint gyógyszerek segítségével csökkentjük a vér epesav szintjét.

Egyéb terhességi májbetegségek

A várandósság második felében kialakuló terhességi magas vérnyomás esetén, aggodalomra adhat okot, ha a vizeletben fehérje jelenik meg és fokozódó ödéma alakul ki.

– A fenti tünetegyüttes nagyobb arányban fordul elő először terhes nőknél és/vagy 35 éves kor felett, valamint többedik terhesség esetén, ha a magzat új partnertől származik. Emellett ikerterhességnél, krónikus magas vérnyomás, vesebetegség vagy érrendszeri megbetegedés esetén szintén nagyobb a kockázat – mutatja be a betegséget Dr. Bózsa Szabolcs. – Ennek az állapotnak a romlása jelentősen károsíthatja az édesanya szervezetét. A betegség általában a 37. hét előtt kezdődik, tünetei lehetnek gyomortáji fájdalom, hányás, magas vérnyomás, de előfordulhat ínyvérzés, vese környéki fajdalom, görcs, és sárgaság is. Előrehaladott állapotban alvadási zavarok, máj-és veseelégtelenség alakul ki, és azonnali császármetszés válik szükségessé a további súlyos szövődmények megelőzése érdekében, valamint az anya gyógyszeres kezelése indokolt.

Várandósság idején is előfordulhat az epeutak gyulladásával járó betegség, de kialakulhat epekő is. A tünetek ugyan enyhébbek, mint a nem terheseknél, de a kezelés hasonló: görcsoldó tabletták, fájdalomcsillapítók, szükség esetén antibiotikum szedése lehet indokolt.

Bármilyen, a megszokottól eltérő tünet esetén jelentkezz nőgyógyászodnál, hogy a megfelelő kezelést még időben elkezdhessék!