Zöld bébiszitterek Pécsen

Márciusban a Zöld – Híd Alapítvány és a MIOK DDR KK Nonprofit Kft. ingyenes, akkreditált „Zöld bébiszitter” képzést indít Pécsett, melynek végén tanúsítványt kapnak a sikeresen vizsgázók. De mitől lesz zöld egy bébiszitter?

A tanfolyamról

A 120 órás elméleti oktatás négy modulból áll: szakmai alapismeret, kisgyermekgondozás, gyermeknevelés ökotudatos eszközökkel és környezetvédelem, valamint minden leendő bébiszitternek teljesítenie kell 80 órányi gyakorlatot is. És hogy mitől más, mint egy hagyományos bébiszitterképzés? A tanfolyamon korszerű környezetvédelmi ismereteket és a hétköznapok során alkalmazható háztartási és szépségápolási praktikákat is elsajátíthatnak a résztvevők.

– Ez konkrétan azt jelenti, hogy többek közt ökotudatos víz- és energiahasználatot tanítunk, illetve a vegyszermentes háztartás vezetésébe is betekintést nyerhetnek a tanfolyamra jelentkezők. Olyan alternatív eszközöket és anyagokat mutatunk, amikkel helyettesíthetőek a környezetszennyező vegyszerek. Közösen sütünk-főzünk majd, aminek révén a tudatos táplálkozásra való törekvés mélyíthető el, valamint természetes alapanyagokból állítunk össze házi kozmetikumokat – ismertette kicsit részletesebben a tananyagot Borsós Zsófia, a Zöld – Híd Alapítvány munkatársa.

öko kislány

A szemléletformálás fontossága

Rácz Etelka, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány kommunikációs munkatársa elmondta, ők teljes mértékben támogatják, hogy olyan kisgyermekekkel foglalkozó embereket képezzenek, akik zöld módon gondolkodnak.

– Az a cél, hogy minél több ember válassza a fenntartható életmódot. Ez egy hosszú folyamat, amit a gyereknél legjobb elkezdeni, akik azoktól veszik át a mintákat, akikkel nap mint együtt vannak. Ha ebbe csöppenek bele, akkor számukra ez lesz a természetes életmód. Pécsen sok baba-mama klub működik ebben a szemléletben. Ők környezetbarát pelenkát és tisztítószereket használnak, bioételt adnak gyermeküknek – mondta Rácz Etelka.

Lesz-e rá igény?

Stettner Tímea, aki bébiszitterek és családok egymásra találását segítő honlapot üzemeltet eddig nem találkozott olyan családdal, akik számára fontos szempont lett volna a környezettudatosság a bébiszitterük kiválasztásakor. Személy szerint jónak tartja a kezdeményezést és úgy véli, olyan családok esetén lehet ez meghatározó tényező, akik maguk is ügyelnek az ökológiai lábnyomukra.

– Sajnos itt Pécsett még szelektív hulladékgyűjtők sincsenek kellő közelségben a családokhoz, ráadásul az egész háztartás ökotudatossá való átalakítása eléggé költséges – mondta Stettner Tímea.

zöldműves klub

Valóban kérdéses, hogy egy olyan család esetén, ahol egyáltalán nem számítanak a környezetvédelmi szempontok, miként tudja tudását érvényesíteni egy zöld bébiszitter. Ugyanakkor remélhetően hosszú távon ez a szemlélet lesz elterjedt a háztartásokban.

Manapság egyre többeket foglalkoztat az ökotudatos életmód, legyen szó a háztartás vezetéséről, mosásról, takarításról, a táplálkozásról, a szépségápolásról. Mivel ez a képzés egy TÁMOP pályázatra épül, mondhatjuk, hogy lényegében európai trendeket követ a célkitűzésével. Itt az Abszolút Nőben is foglalkoztunk már azzal, hogy a környezettudatosság révén nem csak a környezetünk, hanem magunk számára is sokat spórolhatunk.

Sok az érdeklődő

Borsós Tímea kérdésünkre elmondta, hogy sok a jelentkező, nők, férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt érdeklődnek a tanfolyam iránt. Ennek oka Stettner Tímea szerint az is lehet, hogy a bébiszitterképzések általában elég drágák, így sokan nem engedhetik meg maguknak, viszont ebben az esetben a tanfolyam ingyenes, ráadásul feltehetően sokaknak maga a zöld szemlélet is szimpatikus. Amikor pedig itthon vagy külföldön szeretne valaki bébiszitterként elhelyezkedni, a jó ajánlások és a megbízhatóság mellett nagyon jó pontnak számít a szakképesítés.