Zöldkonyha? Pofonegyszerű!

A környezettudatos sütés-főzés elsőre igen misztikusan hangzik, illetve hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy “zölden” főzőcskézni kizárólag a háztartásbeli nők érnek rá. Pedig sokszor csupán egy kis odafigyelésen múlik, hogy egy adag fagyasztott sült csirkecomb felolvasztásával mennyi elektroszmogot bocsátunk ki a környezetünkbe. 

hirdetés

De szép is lenne…

Az ideális természetesen az lenne, ha a mai rohanó világunkat valahogy össze lehetne házasítani a régi  falusi életmóddal, amikor még mindenki a saját háza táján megtermesztett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztotta és húsból sem kellett megvenni a boltit. Nyilván az lenne a legjobb, ha tudnánk arra figyelni, hogy mindig mindenből a frisset, szezonálisat és a hazait vegyük, elsősorban a helyi termelőktől. A társadalom jelentős része  pedig felismerné végre a szelektív hulladékgyűjtésben és a komposztálásban rejlő lehetőségeket. És így tovább.

Az ideális ez volna, de addig is íme néhány tipp – a Felelős Gasztrohős kampány ötletgazdáitól – amit gyökeres változtatások nélkül is megtehetünk a környezetünkért.

főzés

Tippek a tűzhellyel kapcsolatban

Távolságtartás: A tűzhelyet és a hűtő- vagy fagyasztókészüléket ne állítsuk egymás mellé. A tűzhely hőleadása következtében a hűtőgépek több energiát használnak fel.

Használjuk fel az utóhőt: a főzési, sütési idő vége előtt 10 perccel kapcsoljuk ki a készüléket. A megfelelő hőmérséklet ennyi ideig marad meg.  Ez a technika nyilván a sütő illetve a villany, vagy kerámia lapos tűzhelyeknél alkalmazható.

Főzési tanácsok

Megfelelő méret: Válasszuk ki a főzőlapnak megfelelő méretű főzőedényt. Ha túl nagy az edény, akkor sokáig tart a felmelegedése, ha túl kicsi, akkor fölösleges energia és hő megy kárba.  Használjunk lapos aljú, 2-6 milliméter vastag alsóréteggel rendelkező edényeket és serpenyőket, így mintegy 15 százalék energiát spórolhatunk meg.

– Fel a fedővel: A fedő nélküli főzés mintegy három-négyszeresére növeli az energiafelhasználást.

– Csínján a vízzel: Az ételeket lehetőleg kevés vízzel készítsük el, négy adag burgonyához elég például egy csésze víz. Így nemcsak energiát spórolunk, de egyben a vitaminokat is megőrizzük.

vízforralás
Mindig használjunk fedőt!

Sütési tanácsok

– Csak lassan: A fagyasztott húsokat, vagy készételeket ne a mikrohullámú sütőben, hanem a hűtő aljában vagy szobahőmérsékleten olvasszuk ki.

– Ne melegítsd elő a sütőt: Aki például a sütésnél lemond a sütő előmelegítéséről, az akár 17 százalék energiát spórolhat meg. A sütő előmelegítésére csak olyan érzékeny sütnivalók esetében van szükség, mint amilyenek egyes sütemények, kekszek vagy a kenyér.

– Tartsd zárva a sütőajtót: Ha egyszer behelyeztük a sütnivalót a sütőbe, a legjobb, ha a továbbiakban csukva tartjuk az ajtót. Minden egyes nyitáskor ugyanis a hő mintegy 20 százaléka megy veszendőbe.

– Párhuzamosan: A légkeveréses (cirkulációs) sütőben egyidejűleg akár négy különböző szinten is süthetünk. Így lehetővé válik, hogy akár négy különböző ételt készítsünk el párhuzamosan, csak az a fontos, hogy mindegyik étel esetében ugyanarra a hőfokra legyen szükség.

fagyasztott hús
Ne a mikrót használjuk olvasztásra!

A kisgépek segítenek a takarékosságban

A konyhai kisgépek gyakran az energiaspórolás igazi bajnokai. Fél liter vizet sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban lehet felforralni a vízforralóban, mint egy edényben a tűzhelyen. Ha a kenyeret pirítóban készítjük el, akkor a sütővel szemben 70 százalékot tudunk megspórolni. Kis ételmennyiségek felmelegítéséhez ideális a mikrohullámú sütő.

[box title=”Olajat a gyűjtőbe!”]Az elhasznált sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, ezért környezettudatosan kell megszabadulni tőle. Ám szerencsére Pécsett is vannak olyan kijelölt benzinkutak, ahol leadható a használt étolaj. A begyűjtött sütőolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.[/box]

  • Felelős Gasztrohős

    Azzal is tehetünk a környezetünkért, ha a friss, helyi, szezonális élelmiszereket részesítjük előnyben.
    Február végéig tartó receptversenyünkben keressük Magyarország legfinomabb téli receptjét! Küldje be mindenki a magáét! 🙂

    http://www.gasztrohos.hu/zold-haztartas/unom-a-banant-receptverseny/