Pécs tele van tehetséges női kutatókkal

A héten ünnepeljük a magyar feltalálók napját, mi sem alkalmasabb apropó a pécsi kutatók forradalmi felfedezéseinek megemlékezésére. A tudomány területén nem csak férfiak érnek el áttörő sikereket, a Pécsi Tudományegyetem falain belül számos nő vezette kutatócsoport ért el figyelemreméltó eredményeket, melyek egy-egy tudományterületen belül forradalmi áttörésnek számítanak. 

A pécsi kutatónő, aki emberi szövetet nyomtat

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészi Biotechnológia tanszékén dr. Pongrácz Judit professzor vezetésével kezdték meg az elmúlt években – Magyarországon először – a 3D-s emberi szövetnyomtatást. Az így kialakított mesterséges szövetet tanulmányozva a kutatók sokkal közelebb kerülhetnek a betegségek megértéséhez és gyógyításához.

A kutatás azért nagyon jelentős, mert a háromdimenziós tüdőszövet-modell, melyet a Pécsi Tudományegyetemen fejlesztett ki Pongrácz Judit és csapata, áttörést hozhat a tüdőbetegségek gyógyításában. Ez a technológia alkalmas arra is, hogy a betegekből eltávolított tüdőtumorokból is szöveti modelleket készítsenek, amelyeken a daganatsejtek egyedi gyógyszerérzékenységét vizsgálhatják. A fejlesztés azért is számít újdonságnak, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt egyszerű sejttenyészetek csupán a sejtekben zajló reakciókat voltak képesek felmérni, ám ezzel a jelenlegi tesztelési eljárásoknál sokkal hatékonyabban tudják modellezi az emberi tüdő működését.

Dr. Pongrácz Judittal készített videónkat itt nézheti meg!

Forradalmi kutatások a fájdalomcsillapítás területén

Dr. Helyes Zsuzsanna és csapata a gyulladás- és fájdalomkutatás területén értek el forradalmi eredményeket. Kutatásuk során a gyulladásos és fájdalommal járó betegségek kórélettani folyamatait próbálják felderíteni. Számos fájdalomtípus (krónikus légúti vagy ízületi gyulladások) nem csillapítható a jelenlegi gyógyszerekkel. A PTE kutatócsoportja olyan szer után kutat – kecsegtető eredményekkel –, mely ezeket a fájdalmakat is le tudja győzni.

Egy pályázat keretében pár éve két nemzetközi szabadalmat is beadtak idegi eredetű fájdalmak és gyulladásos folyamatok csökkentésére vonatkozóan.

A mesterséges megtermékenyítést is forradalmasították

Dr. Szekeres Júlia, a PTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkópos Laboratóiumának professzora csapatával a mesterséges megtermékenyítés terén dolgozik kimagaslóan. Olyan módszert fedeztek fel, amivel jobb eséllyel lehet kiválasztani a beágyazódni képes embriót. A kutatócsoport által felfedezett mérési módszernek köszönhetően a beágyazódni képes embrió felismerésének esélye növekszik – a mérést pedig közvetlenül a beültetés előtt lehet elvégezni. Az eljárás értelmében a sejttenyésztő folyadék molekuláris összetételét vizsgálják, amiben az embrió növekszik.

A módszer gyors, olcsó, és egy laboratóriumban történik, vagyis nem szükséges hozzá műtéti vagy más orvosi beavatkozás. Ráadásul nemcsak a sikerességet, de az ikerterhességgel járó szülészeti kockázatot is csökkenteni lehet ezzel az egyszerű vizsgálattal. A technika fejlettségének köszönhetően mára az esetek 30-40 százalékában sikeres terhességet eredményez a beültetés.

  • Mária Rózsáné Hunyadi

    Sok sikert munkájukhoz !